Kérem Várjon!
Cikkek
Dalmácia borospohárral
7. Zagreb Vino.Com 2012
zoranka
2012 december 10.

Másodszor volt lehetőségem részt venni a Zagreb Vino.Com borfesztiválon, amely létezésének hét éve alatt talán a legjelentősebb boreseménnyé nőtte ki magát. A belvárosi Regent Esplanade hotel szinte valamennyi termében szimultán zajló kétnapos fesztiválon több mint 250 kiállító mutatta be borait vagy egyéb delikát termékét. Bejárhatatlan, kóstolhatatlan mennyiség ez, a 124 oldalas programfüzet a kóstolható borok felsorolásával szinte elrettentő. Hol is kezdjük? Szigorú fegyelmet és precizitást, jó tervezést igényelt az idei terv, miszerint végigkóstolom Dalmáciát. Majdnem sikerült.

A Zagreb Vino.Com gasztronómiai és borfesztiválnak otthont adó The Regent Esplanade Zágráb egyik legnevesebb szállodája. Ahogy egy itteni ismerősöm mondta, ha valamit itt rendeznek meg, akkor az biztos nem rossz. Ettől még persze lehetne, de ez a fesztivál valóban rendkívüli. Egyrészt olcsó. A napi beugró 100 kuna, azaz 4000 forint, plusz 50 kuna a letét a pohárért, ami természetesen visszaváltható. És van legalább 250 kiállító. Nem mind borászat, de néha megalkuszunk a sonkásokkal, a kulenesekkel, a sajtosokkal, a legkülönfélébb gasztro-delíciákkal. Lehet standról standra járni, de vannak tematikus kóstolók, workshopok is (a malvazija érlelési potenciáljáról és a grúz borászat amfora-kvevri irányzatáról magam is hallgattam izgalmas előadásokat).

Isztrián már sokat voltam, Szlavónia közel van, osztottam-szoroztam magamban. A fesztivál előtt bejártam Északnyugat-Horvátország borvidékeit, marad Dalmácia. Nem kis falat, két napom van rá. Pontosabban másfél, mert volt ezzel egyidőben egy másik boros rendezvény is, arról majd később. Kezdjük fehérekkel.

Nincsenek illúzióim a dalmát fehérekkel szemben, az eddig kóstoltak jelentős része hát a legfinomabban szólva is alulteljesített. Viszont volt pár ritka szép bor is, én az elején belefutottam egy ilyenbe. Aztán volt még folytatás is, csak a legjobbakat sorolom.

                                                       Fotók: Staša Cafuta Trcek (thethirdwine.com)

Lipanović Vugava 2011
Visszafogott, de tiszta illat, szépen nyílik a pohárban. Barack, virág, tengermosta kő az illatában, gazdag, dús korty, nem kevés alkohol, de jön belőle a tenger, az érett gyümölcsösség, citrusok, mediterrán fűszerkert és mindent átható ásványosság. 88 pont.

Bire Grk 2011
Tiszta, telt és gyümölcsös illat. Kortyban izgalmas, egyedi zamatok, egyszerre gyümölcs és fűszer, egész jó savak, finom ásványosság. Intenzív, telt bor, kellő frissességgel. 87 pont.

Crvik Malvasija Dubrovačka Tezoro 2011
Kis fahordós fűszeresség is van benne, mézes, testes, elég gazdag gyümölcsökben, elsősorban barack, körte, kis birs. Különleges hangulatú bor, egyedi fajta, nincs sok köze a nevesebb isztriai névrokonhoz. 85 pont.

Stina Pošip 2011
Buja illatok, tenger, szikla, barack, akácvirág, érett, szaftos kajszi. És kortyban is hozza, könnyed, friss, fűszeres gyümölcsösséggel, intenzív ásványossággal, édeskeserű véggel. Elegáns, izgalmas bor. 87 pont.

Stina Pošip Majstor Barrique 2011
Amit a kistestvér 20 % újfahordóval tudott, azt a Majstor 50 százalékkal hozza. Gazdag alapanyag, a hordófűszeresség nem írja felül a mineralitást. Sőt, hozzátesz, kerekít, simulékonyabb, ugyanakkor nagyon feszes struktúrájú, hosszú, hosszú bor. 88 pont.

Aztán betévedtem a Grand Cro szalonba, ez egy most bemutatott boros csoportosulás, elsősorban üzletemberek által tulajdonolt pincészetek vannak benne, akik együtt szeretnének megjelenni, elsősorban külföldi piacokon. Itt nem sok mellényúlás volt. Mondhatni, egy sem. De soroljunk fel csak két fehéret.

Korta Katarina Pošip 2010
Citrusos, mezei virágos illatok, tisztaság, kedvesség. Talán méz és kandírozott narancshéj. Kortyban telt, olajos, mandulás-narancsos, érezhető mineralitással. 88 pont.

Boškinac Gegić 2011
A Pag szigeteken termő különleges fajta egyszerre mézes, bodzás, narancsos, gyömbéres illatú bor, jó teste van, elég komplex, ugyanakkor friss és könnyed, szinte ivósnak mondható. 86 pont.

És akkor jöttek a vörösök, folytatjuk is rögtön a Grand Cro vöröseivel.

Korta Katarina Plavac Mali 2008
Az egyik legszebb, legtisztább plavac mali a placcon. A tőkék a Dingac és Postup dűlőkben találhatók, a fjata legszebb termőhelyein. A bor modern és mediterrán. Illatában szilva, kávé, bőr és füge, meg sok érett meggy. Gyümölcsös korty, finom tannin, arányos hordófűszer, telt és krémes. 90 pont.

Boškinac Cabernet Sauvignon-Merlot 2009
Ugyan világfajták, ugyan Dalmácia legészakibb része, hivatalosan már a Kvarner-öböl, de nekem még befért a kóstolósorba. Illata intenzív, sok piros és fekete bogyós gyümölcs, dohány és kakukkfű, aszalt szilva és meggylekvár. Erőteljes, gazdag korty, sok és pont kell ennyi. Dekantálva, időt hagyva még szebb lehet. 88 pont.

Baković Plavac Murvica 2007
Fűszeres-gyümölcsös illatok. Előbb a piros gyümölcsök, aztán a fűszerek, a dohány, a bőr. És hozza mindezt kortyban is, telt, kedves, meleg tónusok, kis érzékiség, elegancia. A plavac mali keserűség nélkül. 89 pont.

Aztán a fesztiválsort újra végigjártam és az alábbi három bort jegyzeteltem ki külön. Sok jó vörösborral találkoztam még, Frano Miloš, Grgić, Miličić, Matuško, Mare és még sorolhatnám, de akiket javarészt ismertem, azokat most átugrottam és inkább az új nevekre, új élményekre (vagy a régebb óta nem kóstoltakra) koncentráltam.

Lipanović Plavac Mali 2009
Telt, krémes, mediterrán vörös. Illata elég gyümölcsös, kortyban az édesség dominál, a tannin és az alkohol hozza ezt. A mediterrán, tengerparti bozótos sós-fűszeres illata és zamatai keverednek a füge, csokoládé és szilvalekvár zamataival. 89 pont.

Stina Plavac Mali Majstor 2009
Hihetetlenül lehengerlő, dús, sokszínű bor. Érett meggyes, csokoládés, rozmaringos illatok, amelyekhez babér, áfonya, szilvalekvár is társul. A korty rétegzett, jó arányokkal, noha mindenből sok van benne. Meleg, sűrű, koncentrált. Erdei gyümölcsök, mediterrán fűszerek, bársonyosság és hordófűszerek, a zárásban sós sziklásság is felfedezhető. 91 pont

Plančić Pharos Grand Cru 2007
Intenzív, gazdag illat. Szárított füge, meggy és szilva, lekvárossággal, pörkölt mandula, enyhe animalitás. Szájban masszív, erőteljes, sok mindenből, édes tannin, hosszú, végtelen korty, sok hordófűszerrel, tömény, szinte szirupos erdei gyümölcsösséggel. 87 pont.

A fesztivál előtt le a kalappal, jól szervezett, gördülékeny volt. Nagyon sok érdeklődő volt, ami talán a kedvező jegyárnak is köszönhető, de egy idő után már nehéz volt közlekedni is, nem hogy bort kóstolni, netán jegyzetelni. Délben belevágtam és négy-öt körül már feladtam a szakmai kóstolást, onnan kezdve inkább csak a barátkozós-beszélgetős borozgatásra tettük át a hangsúlyt. Napi 60-80 bor kóstolása viszonylag kényelmes tempóban, odafigyelve, szelektálva (többet kihagyva, mint szerettem volna) még mindig csak a dalmát kínálat felét jelentette. A fesztivál jövője talán már nem a mennyiségi növekedés, hanem a minőségi kritériumok továbbemelése lehet.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2020. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
2020. 11. 07. 17:00 - 23:00
Pócz Pincészet Balatonlelle, Kishegy
8
9
10
11
12
13
14
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
15
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30