Kérem Várjon!
Cikkek
Dingač: csak legenda?
Pelješac a Szerdai Borklubban
kenszei
2009 december 22.

Próbálkoztunk már többször a hitetleneknek bebizonyítani, hogy a dalmát vörösborok tudnak szépek, izgalmasak, jók lenni. Nem mindig sikerült, pedig volt már kóstoló többször is. Plavac malikat is hoztunk kétszer, az elsőről nem készült beszámoló, a másodikat meg itt visszaolvashatják. A régi kedvencünket kóstoltuk többen, reményt adott, hogy érdemes tovább keresgélni. Dusán barátunk hozott egy karton plavac malit, egyenesen a Pelješac-félszigetről, ahol a két legismertebb terroir, a Dingač és a Postup található. Valójában csak öt bort, a hatodik kakukktojás volt, egy Hvar szigetről származó bor. Erről most nem, viszont a másik ötről meg olvashatnak kattintás után.

A plavac mali (ejtsd: plávác máli; crljenak, pagadebit crni) a legjelentősebb és legvédettebb horvát kékszőlő. Ellenáll a szárazságnak, ennek köszönhetően maradt fenn olyan helyeken, ahol minden csepp nedvesség kincset ér, és ahol kíméletlenül süt a nap. Dalmáciában éppen ezért gyakori a mondás: Svaku lozu hvali, ali mali plavac sadi, azaz „Minden szőlőt dicsérj, de plavac malit ültess!”

A fajta eredetét Miljenko Mike Grgich horvát/kaliforniai borász kutatta, és egyre valószínűbb, hogy közeli rokonságban áll a zinfandellel. Legalábbis egyik ősük azonos, hiszen a Kaliforniában népszerű zinfandel (és az olasz primitivo) egyenes leszármazottja a crljenak kaštelanski nevű, szinte már kihalt dalmát fajtának, míg a plavac mali egyik őse a crljenak kaštelanski, a másik pedig a dobričić nevű, egyedül Šolta szigetén fennmaradt fajta. Erről itt bővebben is írtunk.

A talaj és mikroklíma különbözőségei miatt a plavac maliból készült borok minősége is nagyban különbözik. A legkiválóbb borok a Pelješac-félszigeten készülnek, ahol két terroir, a Dingač és a Postup önálló márkanévként jelenik meg. Ezekhez az utóbbi időkben más területek is felzárkóztak, így például Hvar szigetén az Ivan Dolac vagy a Sveta Nedjelja területek, vagy Brač szigetén Murvica térsége.

Az utóbbi időkben egyre trendibb fajta lett, így az alap plavacok is a 70-100 kuna (2800-4000 forint) közötti árkategóriában mozognak, míg a csúcsborok ára pedig elérheti akár az 500 kunát (20.000 forint) is. Mi nem a legdrágábbakat kóstoltuk, kettő volt az alapborok közül, három pedig azért már egész magasra lett pozicionálva.

www.panoramio.com

Miličić Plavac Mali 2007

Izgalmas, telt illatú bor. Akik jártak már ott, a horvát halpiacot emlegetik. Emellett fűszeres is, és kortyra ingerli a kóstolót. Ez talán még érdekesebb, egészen szokatlan a magyar szájnak, de mindenképpen kellemes és zamatos. Elsőre gyümölcsös, aztán a korty felétől jön egy kis ásványosság és végül édes-sós zárás. Valami tengeri van az ízében is, de nem igazán tudjuk definiálni (talán finom kaviár leginkább). Teste nem nagy, éppen jól áll neki. Kerek, jó ivású vörösbor egyedi, adriai aromatikával. 84 pont.

Miloš Plavac Mali 2005

Eleinte nem túlzottan hízelgő az illata, gumis, korábban már számos plavac malinál találkoztunk vele. Érezhetően vannak ott gyümölcsök is, és ahogyan múlik az idő a gumis illatok szépen elkopnak, de nem tűnnek el teljesen. Kóstolva többet nyújt, gyümölcskompót és kissé vaníliás, hordó fűszeres ízek jellemzik. A levegőn folyamatosan változik, teste közepesnek hat a szájban, a korty végén pedig kapunk egy kis animális ízt és kesernyés gumit. Kevésbé letisztult és izgalmas, de ha elég időt kap, egészen kinyílik a levegőn. 80 pont.

Miličić Dingač 2006

Vitán felül az este legszebb tétele a horvát borok közül. Magával ragadóan egzotikus nedű, mediterrán világban érezzük magunkat. Illata és íze nagyon harmonikus, szinte teljesen lefedik egymást. Nagyon szép, dús aszalt gyümölcskosár - főleg fügével – keveredik mediterrán fűszerekkel és amarrone csokival. Íze koncentrált, hosszasan kitart a korty. Érezhetően sok csersavval rendelkezik, de ezt édes-gyümölcsös ízei szépen ellensúlyozzák, kiegészítik. Minden pillanatában sugall egyfajta természetességet, tisztaságot, nagy formátumú bor. 90 pont.   

Matuško Dingač 2005

Kakaópor, tejcsoki és főleg piros bogyós gyümölcsök, nagyon hízelgő illatok, szép kezdés. Hosszú idő után is tartja ezt, nem veszít intenzitásából. Szájban is hasonlót nyújt, de sokkal rövidebben. Zamata is bíztatóan indul, tejcsokira, kakaóra emlékeztet, a végére meg inkább kávés-hordós lesz. Kissé túl hamar lecseng, mintha minden íz jegyét a korty elejére pakolták volna, ellágyul és nincsen benne igazán átütőerő. Visszakóstolva sem lett hosszabb, picit el is laposodott ízben, csersavai porosabbak lettek. 84 pont.

Matuško Dingač Reserve 2004

Kigyúrt, robosztus tétel. Sűrű és nagyon koncentrált anyag, néhányaknak túl sok is. Illatában túlérett, meleg és érezhetően alkoholban gazdag. Ezt a korty is megerősíti, édesíti az alkohol, tanninja elsőre eléggé húz, de idővel szépen lesimul. A hordó is elég markáns, és ez nem is tisztul le teljesen. Ízben több gyümölcs jobban állna neki, így egy kicsit túl egysíkú, nehéz. A sok édes íz mellett az idő múlásával feltűnik egy kellemesen pikáns íz jegy, ez jól jön a magas beltartalomtól eléggé leterhelt ízlelőbimbóknak. 85 pont.

 

Legolvasottabb
Legfrissebb