Kérem Várjon!
Cikkek
Előre zöldek!
Bründlmayer & Loimer zöldveltelinik
kenszei
2011 március 30.

Volt már szerencsénk egy osztrák zöldveltelini pároshoz, de igazán nem hagytak bennünk mély nyomokat. Igaz, hogy alsó-középkategóriás tételek voltak, most viszont lehetőség nyílt megkóstolni egy magasabbra pozícionált párost zoranka grazi tanulmányútjának jóvoltából. Amíg a többiek szorgalmasan okultak, kollégánk a kávészünetet átértelmezve a helyi Wein & Co kínálatát böngészte át, több érzékszervét is felhasználva hozott haza két tételt. Londonercsecsének amúgy is beígértük a múltkorjában a szebb folytatást.

Dugóhúzóra most sem volt szükségünk, mindkét palack csavarzáras, szinte már meg is sértődnék, ha nem így lenne. Az első bor egy Bründlmayer Kamptaler Terassen Grüner Veltliner DAC 2010-ből. Világossárgás árnyalatokkal csillog a pohárban. Elsőre dől belőle a kén, kell neki egy alapos szellőztetés. Utána is marad benne bőven, de inkább a citrusos, barackos jegyek uralkodnak. Intenzív, szép illat. Habzik rendesen a pohárba töltve, és érezzük a nyelvünkön is, hogy nem spórolták ki belőle a szén-dioxidot. Savak vannak bőven, de éretlenségnek semmi nyoma, nekem kimondottan tetszik. Friss, ress és fröccsben is kitűnő. Viszont mellette vékonynak érzik a korty. A gyümölcsökből főleg citrust sikerült átmenteni az ízbe, lecsengésében egy leheletnyi kesernyés ízzel. A levegő segít neki, kissé kinyílik, és mintha a korty is kiterebélyesedne, több zamat szorulna belé. Vacsora előtt fogyasztottuk, kitűnő gyomrot készített elő. Jól elkészített, szerethető bor. 5 pont, pécsiborozósul 82-83. Ára 10 euró környékén mozog, annyit nem hiszem, hogy adnék érte.

A másodikért viszont biztosan. Nagyon komoly bort ismertünk meg benne, az egyik legjobb veltliner, amit mostanság kóstoltam. Loimer Kamptal Grüner Veltliner 2009 DAC, azt írja a címke, hogy biobor is. Már megjelenésben vaskosabb, jóval sötétebb árnyalata a sárgának, arany beütéssel. Komolyabb anyagnak tűnik, és az is. Illata az első percektől kezdve mély és telet. Komoly ásványosság köszön vissza, meg egészen buja és érett citrusfélék meg egy kis bors. Levegőn folyamatosan nyílik, lesz egyre rétegzettebb. Zamatában is visszaköszön a termőhely, kitűnő egyensúly és nagyon jó savak jellemzik. Nagyon hosszú, tartalmas lefutású a korty. Többnek érezzük az alkoholt, pedig ebben is pontosan 12 és fél százaléknyi van, mint az első borban. No nem bánt vagy éget, egyszerűen többnek hat. Kis idő elteltével előtérbe húzódik a gyümölcsös jelleg, az ásványok meg nagyon szépen kiegészítik. Beáll a harmónia. Vacsora mellé fogyasztottuk, de néha bizony felülkerekedett a tányérunkra került ételen. Kicsit magasabb árfekvés, akciósan 13 euró az ára, de ezért semmiképpen sem sajnálnám. 7 pont, pécsiborozósul 86-87.