Kérem Várjon!
Cikkek
És akkor milyen az igazi pinot?
Vylyan Pinot Noir 1998-2008 (2011)
zoranka
2011 október 18.

Ritka alkalomra kaptam meghívót nemrég. Ilyen borkóstoló valóban nem minden nap, héten, évben adatik meg, hiszen wété kolléga féltve őrzött pinot noir kincsestárából áldozta fel a kisharsány Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (ezt most írtam le hivatalos formájában így utolszor ebben a cikkben, legyen csak Vylyan) által készített borokat. Ami nem volt meg, nos cserével és ármánnyal, de a javát valahogy beszerezte. Aki tudott, eleget tett a meghívásnak, ritkán látott kugler kolléga a távoli belgaságból is hazatért erre az estére. Kilenc bor a sorban, kilenc villányi pinor noir.

Különböző padlizsánkrémekkel és házi kenyérrel indult a bemelegítés, az ellenfél a partoldalon egykedvű nyugalommal, csendes szellőzéssel szemlélte izgalmunkat. A palackokat wété már kora délután megbontotta, lecsekkolta, mi a helyzet a dugós tételekkel (ebből a tízből egy sem volt szerencsére), majd hagyta a borokat csendben kibontakozni.

Felvezető kört is sikerült futnunk, Emese meglepetésként pinot noir mintát hozott, a legfrissebbet, azaz az ideiből kaptunk kóstolót.

Vylyan Villányi Pinot Noir 2011

Augusztus 29.-i szüret termése, egyenesen a tartályból engedték le a kedvünkre. Sok gyümölcs, friss bogyósok, édes mustossággal keveredve még. Nem igazi bor ez még, de lendületes, gazdag anyagnak ígérkezik, elég sok gyümölcsösséggel. Izgalmas most így kóstolni.


Vylyan Villányi Pinot Noir 2008

Érdekes módon színben ez a fiatal bor mutat picit barnás árnyalatokat. A folytatásban is a kócosság talán a legmegfelelőbb szó, amit találunk rá. A pohárban az illat aztán nyílik, gyümölcsök (meggye, cseresznye) vajkaramellával, kis grillázzsal, édeskés, égetett cukros tónusokkal. Szájban elsőre a friss puncsos, szamócás, meggyes ízvilág ugrik be, de gyorsabban tűnik el, mint szeretnénk. Nem nagyon találunk benne mélységeket, a végére egysíkúvá válik. A könnyedsége most lendülethiányosnak bizonyult.

Ha pontoznánk, 82/84 pont lehetne.


Vylyan Villányi Gombás Pinot Noir 2008

A nagy testvér, a dűlőválogatás, azon belül is hordóválogatás pinot noir már megjelenésében is tekintélyt parancsoló. Hömpölygő, érett gyümölcsök, az erdő összetéveszthetetlen illata, finom fűszerességgel kombinálva. Komplexitása ízben is megmutatkozik. Gyorsan telíti a szánkat, az ízgazdagságot nehéz szálazni, mondunk szarvasgombát, szederpürét, karamellkrémet. Nagy bort mondunk legfőképpen azonban, amelynek még hosszú ideje van csiszolódni, még elegánsabbá válni. Az a néhány ősz hajszál majd még szebbé, kifinomultabbá teszi pár év múlva. Bár már most is tetszetős a poharunkban, semmi kétség.

Ha pontoznánk, 92/94 pont lehetne.


Vylyan Villányi Pinot Noir 2007

Pinot-k között egy cabernet sauvignon. Mondatja velünk elsőre az illata. Erőteljes, már-már erőszakos is, feketeribizli, szeder, fahéjas vanília, fűszerpaprika. Ugyanakkor nem teljesen tisztán jön mindez. Kortyban is folytatja, sok sötét gyümölcs bontakozik ki, masszív tanninok, pici szárítás a korty végén. Még ennyi idő elteltével sem nevezném diszkrétnek a fa érzetét. A korty hosszú, intenzív. Szárazpróbája tipikusan bonbonmeggyes. Van benne minden, néha kicsit soknak is tűnik mindez, van benne lendület és tartalom.

Ha pontoznánk, 85/87 pont lehetne.


Vylyan Villányi Pinot Noir 2006

Érett, szép, egyensúlyos bor. Illata harmonikus, szépen, fokozatosan nyíló és telt. Zamata piros gyümölcsös, szépen beérett cseresznye, szamóca, piros ribizli, párosul mindez az erdei gombák hűvös frissességével, pici avarral. Nincs érdesség, nincs alkoholtöbblet - finom, csiszolt harmónia van. A korty kifejezetten hosszúnak és elegánsnak mondható, ízléses, méretre szabott öltönyös elegancia ez, kétség nincs. Személy szerint az egyik kedvencem volt ezen az estén.

Ha pontoznánk, 91/93 pont lehetne.


Vylyan Villányi Pinot Noir 2005

Lassan indul, idő kell neki, hogy illatban megmutatkozzon. Érett bor, ez már színre is kivehető, illata is cigánymeggyes, bőrös, frissen darált dióval keverve. És alkohol van az orrunkban, és a borból érkezett. Ahogy a korty is alkoholtöbbletet mutat. Azon túl meg cseresznyés, avaros, mogyorós, és jól tartják magukat és a bort a savak. Egyesek a textúráját dicsérték, mások a sokrétűségét, szerintem némi egyensúlyzavar mellett is élvezetes bor tudott maradni.

Ha pontoznánk, 84/86 pont lehetne.Vylyan Villányi Pinot Noir 2004

A nagy bajnok, a Decanter World Wine Awards 2006 Közép- és Kelet-Európa regionális nagydíját megnyerő bor. A várakozás is nagyobb volt talán a kelleténél.  Határozott ráncok az arcon, de ettől csak karakteresebb. Elegánsan öregedő bor, nem is kirobbanó gyümölcsösséget keressük benne, bár az illatában a hullámzó fűszeresség mellett némi vaníliás málnát még találunk. A nyugalom, csillapodottság és harmónia, amit a borban van, többet ér. A szerkezete stabil, egyensúlyos, szépen ívelő és mindvégig tartalmas a korty. Volt, akinek sokkal jobban tetszett, nekem minden értéke mellett a fáradtság kezdődő jeleit is mutatta.

Ha pontoznánk, 88/90 pont lehetne.


Vylyan Villányi Pinot Noir 2003

A bor, ami illatban egyáltalán nem azt mutatja, amit aztán kortyban kapunk. Elsőre ez a bor is a fáradás jeleit mutatja, eléggé zárkózott, lassan nyílik. Viszont belekortyolva meg erőteljes. Intenzív, zamatokban dús bort találunk. Jön ebben kérem az ánizs, kicsi édes csokisság, menta és Bronhi-cukorka, amiben eukaliptuszos fűszeresség is van. Fekete szeder felé mennek a gyümölcsök, vargánya húzza gombák felé. Gazdag, jól öltözött bor, ne higgyünk az illatának és igaz élményekkel ajándékoz meg bennünket.

Ha pontoznánk, 90/92 pont lehetne.


Vylyan Villányi Pinot Noir 1999

2002-2000 közötti évjáratok sajnos nem voltak a készletben, de a múlt századból két bort sikerült beszereznünk. Az 1999-es érett bor, lassan, apró kortyokban élvezzük a társaságát. Van még benne tartás, elsőre talán nem is tennénk a 12 évesek közé, ha elég időt szánunk rá, akkor megmutatkozik a komplexitása is. A korosodás színben és az aromavilágban ugyan tetten érhető, de a füge, a mazsola, az édes fűszeresség, mellette a földes tónusok, a kemény szilvalekvár is megmutatkozik benne. Szerencsére korrekt savak vannak benne s életben tartják.

Ha pontoznánk, 87/89 pont lehetne.


Vylyan Villányi Pinot Noir 1998

Beszerezni sem volt könnyű. Legendás bor, és van alapja a legendának. Pohárba töltve ránézésre is szép. Illata kedves, szépen nyílik és még csak túl sok idő sem kell hozzá. Gazdag, sokrétű, előbb a szarvasgomba, a halovány animálitás és az ősz jutnak eszembe, majd a pinot noirral főzött cseresznyelekvárom. És van benne virág is, határozottan kijön az ibolya. És mennyi minden, amit nem is jegyeztem fel, csak találgattunk, ízlelgettünk és asszociáltunk. A korty is jól működik, szépen ível a vége felé, hosszú. Elegancia és energikusság, még mintha meg sem érezte volna az eltelt időt.

Ha pontoznánk, 92/94 pont lehetne.


Összegzés vajon kell-e? Emlékezetes este volt, jó emberekkel és kiemelkedő borokkal. Bár ma is azt gondolom, hogy a pinot noir nem a déli végeken, nem Villányban s nem Szekszárdon  fogja megváltani a világot, ugyanakkor vannak borok, amelyek ebben a műfajban is kiemelkedőek tudnak lenni. Nem hiszek tovább a „kadarkás” pinot noirban, hogy csak a halovány, csak a légies, egy frászt. Bár ismereteim szerények Burgundia tekintetében, amit ott kóstoltam és jónak gondoltam, meg amiket innen-onnan sikerült pohárban látnom, azt mondatja velem, a pinot noir legyen bátor bor és jó. Amelyek itt tetszettek, különböző karakterűek voltak. Mégis tetszettek, mégis jók voltak. Más és más borokat emeltünk ki, de egyet le tudtunk szögezni: rossz bor nem volt ebben a kilences sorban. Nagyon jó, nagyon szép, nagyon bor viszont nem is egy. Kell ennél több egy estére?

Legolvasottabb
Legfrissebb