Kérem Várjon!
Hírek
Eszencia svédcsavar
bori
2020 április 22.
Először került be Barta-eszencia a svéd alkohol-monopólium kínálatába. Február elején volt Stockholmban egy közösségi magyar borbemutató (Debreczeni Mónika /Vylyan/, Fröhlich Tamás /Gere Attila/, Ujvári Vivien/Barta Pince/), ahol a svéd monopólium, a systembolaget Magyarországért felelős borbeszerzője is kóstolta a borokat. A vacsora desszert és desszertbor utáni lezárását a Barta Pince eszenciája adta, amelyet azonnal be is rendeltek a svédek és a bor március végétől kapható is Svédországban.

Az Eszencia a Tokaji termékpiramis csúcsa, egyedi és utánozhatatlan. 6766 svéd koronás (217.000,- Ft) árával a 2008-as évjáratú Barta Öreg Király Dűlő Eszencia március 30. óta a legmagasabb szinten képviseli a magyar presztízsborokat a svéd piacon.

Az aszúsodás során félt tonna egészséges szőlő töpped mindössze 100 kg aszúszemmé, amelyből saját tömegénél fogva mintegy 3 liter eszencia csepeg ki: így minden egyes palack (0,375 liter) nektárhoz közel 63 kg egészséges szőlő szükségeltetik!

A 2008-as Barta Öreg Király Dűlő Eszenciát még a Barta Pince előző borásza, Homonna Attila készítette. Ujvári Vivien jelenlegi borász (akit az alábbi videóban is láthatunk) első Barta Pincés Eszenciájára még várnunk kell, ennek elkészítésére 2017-ben volt alkalma először.

Legolvasottabb
Legfrissebb