Kérem Várjon!
Cikkek
Fehér sor Villányból?
Méghozzá Gere Tamás & Zsolt Pincészeténél
Ercsey Dániel
2021 March 22.

Gere Zsoltival megváltottuk a világot egy vacsora mellett, a vezérmotívum Villány könnyed arca volt és ha már így alakult, ki is bontottunk hat fehérbort. Villány vörösbor nélkül? Ezúttal igen!

Nyitókép: Gere Zsoltival órákon át beszélgettünk (fotó: Ercsey Dániel)

Javában írjuk a Pécsi Borozó tavaszi Villány különszámát, a téma pedig a borvidék könnyed arca lesz. Ennek okán napokig Villányban voltunk még februárban, ami pedig nem fér be a magazinba, egy-egy történet, hangulat és persze a borleírások, azokat közzéteszem itt. Kicsit olyan, mintha a naplómba pillanthatna be a kedves olvasó, hiszen ott helyben még nem tudtam mi lesz a sorsa a jegyzeteknek. (Korábban a Jackfall, a Bíbor Birtok, a Stier PincészetMaczkó Róbert és a Szemes Pince volt soron.)

Villány friss hóval fogadott, de két nappal később már húsz fokban napoztunk a teraszon (fotó: Ercsey Dániel)

Aki kicsit is képben van Villánnyal, az nem lepődik meg azon, hogy szinte mindenkinél van egy-két könnyed fehérbor, ropogós Irsai vagy feszes rozé, újabban habzóbor vagy pezsgő is. Gere Zsolt is régóta ismert az olaszrizlingjéről, a vörösborok mellett persze.

Olivér 2020

Klasszikus Irsai körtével, kevés birssel és kamillával az illatban. Szájban könnyed és jó savú, zöldalmás korty pici egressel, körtével, citromhéjjal. 84/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Olaszrizling 2020

Kerek savakkal, érett fehér húsú gyümölcsökkel, pici zöldfűszerrel, de közben érett hangulattal és közepes lecsengéssel. Emlékeztet a Belje egyes grasevináira, nagyon szerethető! 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Fontos viszont azt is tudni, hogy a Gere Tamás & Zsolt Pincészetnél a nagy fehérborokra is odafigyelnek, már ha így nevezzük gyűjtőnéven a hordóban érlelt, hosszú életű tételeket. A vezérfonal a tramini és a hárslevelű, régen a borvidék aszúban is otthon volt, főleg a Siklóshoz tartozó Göntéren születtek ezek a borok és Gere Zsolti szerint az a terület ma is a nagy fehérborra leginkább alkalmas dűlő.

Tramini Kopár 2015

Halvány arany szín. Illatában citrusok, narancs, méz, édes gyurma és rózsalekvár. Kóstolva nagy test, kerek savak, az ízben kevés kukorica, narancsolaj, rózsalekvár. Mediterrán karakter, a korty végén citrusokkal és édes fűszerekkel. 89/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Hárslevelű válogatás 2015

Közepes arany szín. Illatában vanília, mogyoró, méz és virágok. Szájban kerek és telt, nagy testtel és érett mediterrán karakterrel. Széles korty, fűszeres, citrusos lecsengéssel és pici kajszival. 88/100 pont

Hárslevelű válogatás 2012

Közepes arany szín. Illatában pici petrol, ananász, érett barack, szantál és fekete tea. Kóstolva nagy test, kerek savak és feszes de nem tapadós tanninok. Az ízképben ananász és mandarin, vanília és édes gyurma. Krémes és hosszú. 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Végezetül egy meglepetés is előkerült, valami, aminek már nem lenne szabad léteznie, talán nem is létezik, mindenesetre ott volt, bebizonyítva, hogy néha nem várt ideig is állva maradnak a klasszikus fehérborok is.

Hárslevelű 2008

Közepes arany szín. Illatában pici teás cseresség, bergamottolaj, petrol, virágpor. Közepes test, kerek savak, pici tea és mandarin. A lecsengése közepes, már túl van a csúcsán de még mindig nagyon jól iható. Szuper meglepetés! 85/100 pont

Három hárslevelű Siklósról (fotó: Ercsey Dániel)