Kérem Várjon!
Cikkek
Formajavító edzésprogram
Élőben jelentjük a szerkesztőségből 4.
zoranka
2013 január 09.

Az új esztendő első közösségi kóstolóján célkeresztben a Tringa-borok, de bemelegítésképpen megkóstolunk néhány fehérbort is. Tringáéknál nagy vörösökkel számolunk, így kell is a ráhangolás. A szokásosnál többen üljük körbe a szerkesztőség nagy asztalát, a hely szűkös, a hokedlik kényelmetlenek, de a borok ennyit legalább megérnek. Szerda, hét óra múlt, kezdünk.

Kornél lassan zárt, kicsit későn indulunk, két Wassmann-fehérrel gyúrunk rá a Tringa-sorra. Lassan, lassan bemelegszünk.

Wassmann Villányi Olaszrizling 2011

Illata lassabban bontakozik. Szikárabb, sprődebb struktúra, kortyban fel kell fedezni. Van tartalma, szép citrusossága, érdekes módon a zamatokban egész szép ásványosságot is találunk. Időt kíván, és egyre szebb, egyre játékosabb, izgalmasabb lesz. ***(+)

Wassmann Villányi Karlotta 2011

Chardonnay és olaszrizling házasítása. Illata inkább chardonnay. Zamataiban kettősség van. Kicsit külön mozog az olaszrizling, külön a chardonnay. Az alkohol is picit kilóg, kis hordós édesfűszeresség. Nem igazán áll össze, bár még van ideje, hogy egymáshoz szokjanak. ***(-)

Nos, léphetünk tovább. Van egy fehérbora is Tringáéknak. Ez az egyetlen, ráadásul. 

Tringa Szekszárdi Sargasso 2012

Olaszrizling alap, hozzá chardonnay és csipetnyi rizlingszilváni. Illatban édes körte, almadzsem. Kortyban elég sűrű, jó, tartalmas. Elég hosszú, kis kesernyével, pici maradékcukorral. ***

Tringa Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2012 

Málnaszörp. Illata elég friss, kortyban inkább silleres, kis tannin, sok gyümölcs, jó érettség. Kis krém, édesbe hajló fűszerezettség. Jó a fajta, a bor is hozza a fajtát, az évjáratot, a sillers színvilág vállalható, mert van üdesége is. A tartalmasság mellett. ****

A nagyobbik szobánkban a szokásoshoz képest sokan jöttünk össze, tucatnyi lelkes borbarát, borász, marketinges, kereskedő, újságíró, és borivók. A Tringa-sort színesítve behoztunk pár Bősz Adrián palackot is.

Bősz Adrián Bátai Cenege-dűlő Kadarka 2011

Tiszta, fajtajelleges illat. Pinot-vonal, filigrán, szépen strukturált, elegáns. Meggy és cseresznye, szép fűszerek. Elég széles aromavilág, tiszta gyümölcsökkel, kis fémességgel,  maradandó élénkséggel. Egyben van, fejlődőképes, még bőven érhet. ****

Bősz Adrián Szekszárdi Kékfrankos 2009

Élénk, intenzív, hordót is érezni, meg krémes gyümölcsösséget is. Kortyban is elég telt, ropogós meggy, feketecseresznye, némi vanília, édesfűszerek. Ebben minden benne van, élénkség, mosolygós kedvesség, sokrétűség. Tannin is elegendő, jó arányokkal, egy jó magyaros étel mellé képzejük el, de még jön tucatnyi étel is. ****(+)

Kvassay Villányi Kékfrankos Válogatás 2011

Illatban lassabban bontakozik ki, de amikor nyílik, tiszta és gyümölcsös. Bogyós gyümölcsök, feketeribizli. Érezhető a hordóhasználat, aminek még kicsit jobban be kell épülnie a borba. Hangsúlyos savak, amit a marcipános-grillázsos korty ellenpontoz, meggy és ringlószilva erősödik fel, keserédes zárás, írtuk róla az ősszel. Nem javult, sőt kevésbé kedves. ***(-)

Tringa Szekszárdi Barocco Cuvée 2011

Blauburger többségében, majd kékfrankos és merlot. Tejkaramellás, szilvás illatok. Kortyban is van frissesség, jó egyensúly, kellő húsosság, kellő gyümölcsösség. Van tannin, van izgalom, még nagyon fiatalnak tűnik, simán érlelődhet, de akkor se hibázunk, ha bontjuk. ****

Tringa Cuvée BQ 2004

Kékfrankos és cabernet sauvignon. Az utolsó év, amikor használtunk barrique kishordót, árulja el Fehérváry-Gál Laci. Illatban kicsit érezni rajta a kort, aztán kortyban jobban. Van benne anyag, de egyre kevesebb az élvezeti értéke. **(-)

Kis csend, pihengetés, grissini töpörtyűkrémmel. Aztán újratölt.

Tringa Szekszárdi Kékfrankos 2008

Kissé hűvösebb illatok, mentás, meggyes, fűszeres. Pemetefüves. Férfias. Nem bántjuk meg ezzel, csak más a hangulata. Kortyban egész izgalmas, sokkal fűszeresebb, gyógynövényes, de van benne meggyes-szilvás gyümölcsösség is a lecsengésben. Elég tartalmas bor. ***(+) 

Bősz Adrián Szekszárdi Bikavér 2009

Tiszta, szép, fejlődő illat. Kortyban egész kerek, van gyümölcs, van fűszer, van játékosság. Van kedvessége és eleganciája, szép a korty, hosszú, tartós. Van benne bikavérség, szekszárdiság, jó bor. ****

A sokaság fokozza a hangosságot. És még hátra is hoppázol, noch dazu. Vannak kulcsmondatok. És vannak viták. Például a bikavérről és a szerepéről, jelentőségéről, poziciójáról. Ki mit gondol a bikavérről? Lejáratódott a neve vagy van jövője és bíznunk kell benne? Véleményeket várunk!

Tringa Szekszárdi Diablo 2008

Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot. Egy kis oportó és blauburger is. Bikavér jellegű cuvée? A cabernet kiugrik, főleg ízében. Komolyabbnak szánt bor, férfiasabb, testesebb, izmosabb. Nincs igazából sok egyedisége, de kritizálni se lehet nagyon. Gasztróban jolly joker. ***(+)

Bősz Adrián Szekszárdi Merlot 2009

Tisztességesen elkészített merlot. De nem emelkedik ki. Van benne erdei gyümölcs, áfonya, nem annyira édesen, nem annyira kereken. Van hangulata, de egy picit többet vártunk tőle. lehet, hogy csak most nem volt formában. ***(-)

Radó Pécsi Merlot 2011

Tiszta, meggyes-feketeribizlis, friss gyümölcsös illat. Kis marcipánosság van benne, kókuszos-csokis lecsengés, viszont a fiatalsága még érződik a kortyban. Közepes test, diszkrét hordóhasználat, jó anyag, ráfér még egy kis idő a palackban, hogy teljesebb legyen. Korrekt, bár kicsit talán túlárazott, jegyzik meg kereskedőink. ***(+)

Tringa Szekszárdi Phaeton 2008
Merlot és cabernet sauvignon. Illata egész intenzív, koh-i-noor radírral kitörölt füzetoldal, plusz fűszeres, sok érett/túlérett piros és fekete gyümölccsel. Kortyban is jól kiegyensúlyozott. Van benne erő és tannin, van benne édes gyümölcsösség. Gazdag anyag, egész jó savakkal, rétegzett, tartalmas, szép. Tetszetős. ****
 
                                                                                                                   Fotók: Villányi Máté
 
Bősz Adrián Szekszárdi Cabernet Franc 2009
Illata fajtajelleges, hoz epret, szedret, kis dohány színesíti. Kortyban szép, érett, kerek. Jó fűszeresség, szegfűszeg, bors, csokoládé. Van teste, szép szerkezete, de nem túl nehéz. Nagyon eltalált, jó arányokkal, csúszós és komplex. ****(+)
 
Tringa Szekszárdi Cabernet Franc 2009
Illata kemény, fűszeres. Feketegyümölcsös, aszalványok, lekvár. A szájban van némi fanyarság, egyben sűrűség, töménység. Kicsit nehézkes, bár kétségtelen jó anyag. Levegőn egyre többet mutat. ***(+)
 
Tringa Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007
Illata erőteljes, intenzív, kortyban vastag, tömény, nem kevés alkohollal. Nem tudunk döntőre jutni, SzabóZé itt a franc mellett érvel, nekem a sauvignon tetszik jobban, és itt most én gépelek... A CS kerekebb, sokkal rétegzettebb, izgalmasabb bor, tartós korty. ****
 
Az este szépen elhúzódott, bár persze megint késéssel kezdtünk. Jó este, szép este volt, sok izgalmas, jó borral. Jövő héten folytatjuk, pont egy hét múlva. Sok borunk lesz akkor is, sok pincészettől, érdemes lesz velünk tartani.
Legolvasottabb
Legfrissebb