Kérem Várjon!
Cikkek
Gyöngyök az éjszakában
Majdnem élőben a Kalamárisból 5.
zoranka
2013 január 17.

A kétheti rendszerességet nem könnyen tudjuk abszolválni, most éppen egy hetet hagytunk a regenerálódásra. Nem feltétlen a bor maga, mintsem a társaság okozta hatások kiheverésére pont elég ennyi idő. Meg össze is jött pár bor, ideje volt megbontani őket. Tegnap este kóstoltunk, jegyzeteltünk a pécsi Kalamárisban, ma reggel frissibben megosztjuk a tapasztalatokat.

A héten a Kalamárisban jöttünk össze, megkóstolni pár friss tételt. A legtöbb a borboltos barátaink mintatételei közül került ki, pár bort mi dobtunk a közösbe. Kornél házigazdánk már bontja is az első bort, északi vendég a pohárban.

Juhász Testvérek Felső-Magyarországi Gyöngybor 2012

Cserszegi fűszeres és rizlingszilváni, ahogy a neve is mondja, gyöngyözőbor. Könnyed, eléggé illatos, bár nem teljesen tiszta illat. Kortyban is egyszerű, tisztább, kedves gyümölcsösség, kis pez-cukorkás háttér, csúszik. Nem várunk el tőle sokat, így még többet is ad. Csajozós, hűtsük be jól. ***

Aztán rögtön közelebb, SzabóZé hosszúhetényi pincéjéből került elő két bor, az elsőből nem sok pohárba jut, lévén talán 30 palack van még belőle. De a cirfandli most kerül piacra, ezerpárszáz palackos tétel, az utóbbi években kevés száraz cirfandlit kóstolhattunk.

Szabó Zoltán „Régi Magyarország” Pécsi Cuvée 2011

Járdovány, sárfehér és szerémi zöld egybeszüretelt vegyesbora. Szép, tiszta, viszont nem túl cizellált illat. Bor, van benne gyümölcs, van benne pici virág, de leginkább bor. Olyan igazi. Kortyban elég telt, mintha sok lenne az alkohol, bár mérve nem is. Almás, barackos, kis zöldfűszer, sok kis réteget nyit meg, egész tartalmas, egész hosszú. Egyedi érzés. ***

Szabó Zoltán „Mecsekleveegybekeverve” Pécsi Cirfandli 2011

Illata erősen birsalmás, mögötte trópusi gyümölcsök, kajszilekvár. Olajos, vastag. Kortyban teltsége van, mélysége van, az alkohol nem kevés, kis kesernye van, ami fajtajelleg a többség szerint, de akkor is ott van. Van benne izgalom, játékosság, ugyanakkor nehézkes is. A bor lényegében Jobbágy Kornél, Rostás István és Szabó Zoltán közös produkciója. ***(+)

                                                                                                         Fotók: Villányi Máté

Kiss Gábor Villányi Rozé 2012

Szép, tiszta, nagyon korrekt rozés rozé illat. Finom piros gyümölcsök, friss, pici pezsgés a nyelvhegyen, üdít, egész tartalmas a korty is. Kis szegfűborsos, puncsos zamatok színesítik a burjánzó gyümölcsösséget. Technológia biztos kézzel, a rozé, ahogy azt a legtöbben szeretik. ***(+)

Ezek voltak az első kör borai. Volt bor, amit kihagytunk, egyetlen palack volt belőle, de az hibás, inkább félretettük, ne említsük, hátha csak a mi palackunkkal volt a baj, kontroll meg nem akadt kéznél. Három vörössel folytattuk.

Halmosi Szekszárdi Kadarka 2009

Illata eperlekváros, fűszeres, kis rum, mazsola. Szépen nyílik, Kornél szerint egészen pontosan „gyönyörűszép illata” van. A korty kicsit vékony, de hozza a fajtát. Van benne édeskés fűszeresség, egész jól tartja magát. Egyben, érett, izgalmas, most kell inni, most hozza igazán. ****

Kiss Gábor Villányi 365 Cuvée 2011

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. Elsőre az illatában van valami fura, de egy két pörgetéssel kiszellőzik. A korty egész korrekt, felismerhető fajták, erdei gyümölcsös, diszkréten fűszeres. A szándék szerint mindennapok vörösborának létrehozott házasítás belefér a jó érték, jó áron kategóriába, Villányból nehezen találnánk jobb áron bordói típusú vöröset. ***

Kiss Gábor Villányi Cabernet Sauvignon 2011

Elég húsos, enyhén animális illat, kortyban egész harapható. Keserűcsoki, kakaópor, aszalt fekete áfonya, kicsit jellegtelennek tűnik, a korábbi Kiss Gáborok sokkal karakteresebbnek tűntek. Nem mondhatunk rá sok rosszat, de igazból nem is lopta be magát a szívünkbe. A 365-öt szívesebbet bontanám. ***(-)

Viszonylag rövid esténk volt, de letudtuk a restanciákat. Odakinn fáradhatatlanul esik az eső, néha egy-egy megcsillanó hópehely küzd az olvadás ellen. Két hét múlva folytatjuk, akkor már remélhetőleg technikai porblémáktól mentesen, ismét online tudósítással. Addig csak hagyományos posztok következnek, de izgalmas lesz a következő időszak, Vince-nap van jövő héten, már szombaton elkezdődnek az események, érdemes rápillantani a programajánlónkra.

Legolvasottabb
Legfrissebb