Kérem Várjon!
Cikkek
Kadarka az elnök bora
Bodri-bor lett Schmitt Pál kedvence
bori
2011 április 27.

Kiválasztotta Schmitt Pál államfő szerdán azt a fehér-, vörös- és desszertbort, amely az elkövetkezendő egy évben a Magyarország köztársasági elnökének bora címet viselheti. Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során 650 bormintából választották ki a köztársasági elnök elé kerülő, kategóriánkénti 3-3 bort. Schmitt Pál a borok közül az alábbi elismert borszakértők és sommelier-k segítségével választott: Fabók Mihály, örökös Magyar Sommelier Bajnok, Módos Péter, borszakértő, Vincze Árpád, borszakértő, Tiffán Zsolt, Szőlészeti és Borászati Albizottság elnöke, Frédéric Lebel, francia sommelier. A legjobb vörös a szekszárdi Bodri Pincészet 2009-es kadarkája lett.

A fehérborok közül a Kreinbacher Pincészet 2007-es somlói Öreg Tőkék Bora, a desszertborok közül az Orosz Gábor 2000-es hatputtonyos tokaji aszú, a vörösborok közül pedig a Bodri Pincészetből származó 2009-es szekszárdi Kadarka viselheti a Magyarország köztársasági elnökének bora címet.

Összesen több mint ötszáz borász versenyzett azért, hogy az általa készített bor viselhesse a megtisztelő címet és hírét vihesse a magyar boroknak. A kiválasztott borok bolti eladásából palackonként száz forintot jótékonysági célra fordítanak. A köztársasági elnök borának jelével ellátott palackok két héten belül megjelennek az üzletek kínálatában.

Schmitt Pál elismerését fejezte ki a magyar borászok iránt, akik munkájának köszönhetően a Sándor-palota vendégei egy éven keresztül "a legjobb magyar borokat" kóstolhatják majd meg.

Az államfő kifejtette: a magyar boroknak a nemzetközi piacon nem a mennyiség szempontjából kell ringbe szállniuk, hanem elsősorban a minőség terén veszik fel a versenyt más nemzetek boraival. "Igazán büszke vagyok rá, hogy a legjobb borokat ajándékozhatom, kínálhatom és fogyaszthatom az elkövetkezendő évben" - mondta.

(Forrás: keh.hu)

 

Legolvasottabb
Legfrissebb