Kérem Várjon!
Hírek
Kísérletek és eredmények
gyz
2019 május 17.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete május 15-én rendezte meg a hagyományos éves borbemutatóját, ahol a kísérleti borok segítségével, 45 bortételen keresztül értékelhették a vendégek az idén 70 éves jubileumát ünneplő intézet szőlészeti és borászati kutatómunkáját.

A tradicionális májusi rendezvény helyszíne az idén a PTE-KPVK aulája volt, így az eseményen több mint 100 érdeklődő (szakemberek és borbarátok) vehettek részt. A nagy érdeklődés azt is jelenti, hogy csordultig telt az aula, amely méltó helyszíne volt az igazán izgalmas bemutatónak. A kutatók és borászok számára megszokottabb élmény a sokszor köztes fázisban levő borok kóstolása, vagy éppen a bor egy-egy elemének (és az abban végbemenő különféle változások) fokozottabb megfigyelése, de sokan érkeztek sommelier-k, szakírók, de érdeklődő borkedvelők is, akiknek ez bizony újdonságot jelentett.

Az ünnepi köszöntőt dr. Jakab Gábor igazgató tartotta

A hetvenedik jubileumát idén ünneplő PTE SZBKI épp azért döntött a szélesebb körű nyitás mellett, hogy ne csak a szűk szakma, de a borfogyasztók is bepillanthassanak a kutatóintézet műhelymunkájába.

A borok bemutatása ültetett kóstoló formájában zajlott, 12 sorban érkezett összesen 45 tétel: fehér rezisztens szőlőfajták borai, chardonnay almasavbontás, olaszrizling élesztőkísérlet, sauvignon blanc héjon áztatás kísérlet, furmint klónszelekció, cirfandli klónszelekció volt a fehér részben, majd a szünet után a vörös experimentek jöttek: vörös rezisztens szőlőfajták, pinot noir erjesztés-technológiai kísérlet, kékfrankos tannin kísérlet, cabernet sauvignon klónszelekció, merlot hordó alternatívák I. (csipsz) és merlot hordó alternatívák II (donga).

A borbemutatót Hevér László főborász vezényelte le

A pécsi kutatóintézet jubileumi rendezvényeinek sora június elsején folytatódik, amikor a pécsi Tudásközpontban 15 órakor megnyitják a 70 éves a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet történeti kiállítást, amely a hónap végéig lesz megtekinthető. Júniusban ugyanitt két másik programot is érdemes előjegyezni, június 4-én tudományos konferenciának ad otthont a Tudásközpont, Szőlészeti és borászati kutatások Pécsett és kapcsolódásuk a hazai és külföldi irányvonalakhoz címmel. Egy nappal később kevésbé szakmai, viszont laikus borkedvelőknek annál érdekesebb előadássorozattal készülnek az intézet munkatársai: Egy intézet a Jakab-hegy lábánál címmel tartanak ismeretterjesztő előadásokat a pécsi és egyetemi polgároknak, természetesen borkóstoló kíséretében. A konferenciák részletesebb programja a PTE SZBKI weblapján érhető el.


Fotók: Török Ágnes/PTE SZBKI