Kérem Várjon!
Cikkek
Latin szeretőnk
Malbec-kóstoló a Szerdai Borklubban
kenszei
2010 január 13.

Borturista barátaink visszaköltöztek Kaliforniába. Nyertünk így ugyan Napa-völgyi tudósítókat, de hát azért oszlopos tagjai voltak ők kicsiny borklubunknak. Sanyi és Szabrina már az óceánon túl, de mielőtt gépre szálltak volna, utolsó közös klubestünkön prezentáltak egy emlékezetes borsort. Borturista Sanyi kedvence, a malbec került a poharainkba. Rögvest féltucat példányt áldoztunk fel, nem bántuk meg. Nem vagyunk nagy malbec rajongók, még rendszeres fogyasztónak se mondhatjuk magunkat ezen a tájon, ez a hat bor Mendozából azonban kedvet csinált a folytatáshoz.

Don Miguel Gascón Malbec Mendoza 2008

Kellemesen telt illatú bor, fekete szeder és kökény, a háttérben van fűszeresség is, vadon növő fűszereket idéz, szépen érett cabernet sauvignonra emlékeztet. Zamatára is talán a kellemes a legtalálóbb jelző, itt még erőteljesebben fekete szedres, idővel hordófűszerek társulnak be. Nem vastag, közepes testű, nagyon ivós, de igazán nem tud elbűvölni. Zárása gyors és könnyed. Főzzünk mellé és hívjunk beszélgetőpartnereket, akár több palack is lecsúszhat! 83 pont (13.99 $ interneten / 2580 Ft)

 

Enrique Foster Ique Malbec Mendoza 2007

Illatában mindvégig kicsit fülledt bőrösség keveredik piros bogyós gyümölcsökkel, a levegőn hol szebb lesz, több gyümölccsel, hol teljesen fülledtté válik. Nem jut dűlőre a saját illatával. Az előző tételhez képest erőteljesebben melegít és édesít az alkoholja. Nem érezzük komplexnek, kialakultnak a struktúrát, az ízben is tapasztalható piros gyümölcsök viszonylag hamar eltűnnek, alkoholédesség, és egyébként szép tanninok maradnak lecsengésében. 81 pont (8.43 £ interneten / 2500 Ft)

 

Tapiz Malbec Mendoza 2007

A pohárban egészen sötét megjelenésű és láthatóan vastag, sűrű anyag. Illata nagyon intenzíven gyümölcsös, eleinte főleg túlérett, lekváros, de a levegőn egészen megfiatalodik, jön a frissebb szeder, málna, áfonya. Szájban tömör szerkezet, kissé erőteljes tanninokkal, egészen robosztus. Kevésbé gyümölcsös, sokkal inkább vaníliás-édeskés hordófűszerek jellemzik ízét, lecsengése egészen krémes, és hosszan kitart. 84 pont (7.99 £ interneten / 2370 Ft)

 

Alamos Malbec Mendoza 2007

Gyümölcsei szinte robbannak a pohárban és a szájban is. Tiszták, érettek, nagyon frissek, és hosszan kitartanak, nem esnek össze a levegőn. Robosztus fekete szeder, meggy és áfonya érett és lágy tanninokkal kísérve. Tartalmas és harapható a korty, krémes és az eddigi leghosszabb lecsengés a malbecek közül. Abszolút a gyümölcseivel hódító, kitűnő vörösbor, igazándiból csak egy kis elegancia, finesz hiányzik belőle. 88 pont (8.29 $ interneten / 1530 Ft)

 

Ikella Malbec Mendoza 2006

Ez a bor is nagyon intenzíven gyümölcsös illatában, de inkább a túlérett, lekváros-befőttes vonalat viszi. A szájban kifogástalanul egyensúlyozik, természetesség, szép gyümölcsök az elején. Markánsak a csersavak, de nem érezzük bántónak, kapunk még egy jó adag ásványosságot is, ez teszi igazán izgalmassá. Hosszú ideig ottmarad még az ínyen. Eleganciát sugároz, nem robosztus, néha kicsit visszafogott pár percig, de aztán megint szépen kinyílik. Nagyon tartalmas, egész estés bor. 89 pont (11.99 $ interneten / 2210 Ft)

 

TriVento Select Malbec Mendoza 2006

Elsőre picit poros az illata, később a megszokott szép gyümölcsösség jön, egészen intenzíven, nagyon koncentrált szörpre emlékeztet. A zamata egészen kiegyensúlyozott, végig vezeti a kortyot egy kellemesen krémes-vaníliás jegy. Néha egész könnyednek hat a szájban, mégis nagyon sokat lehet boncolgatni, kitűnő a textúrája. Letisztult ízvilágú tétel, szépen érett állapotban, nyitásra készen. 88 pont (12.99 $ interneten / 2390 Ft)

 

Legolvasottabb
Legfrissebb