Kérem Várjon!
Cikkek
Még egy pohár malvaziját!
Horvát fehérborok a borszakkörben
zoranka
2014 június 03.

A borszakkör zárásaként arra jutottunk, hogy a nyaralást készítsük elő, vagy helyettesítsük egy kis adriai kóstolóval. Nyolc fehérbort gyűjtöttünk össze, nem volt egyszerű, de végül összejött nyolc fehér fajta, öt délről, három északról, még halat is sütöttek nekünk a Pezsgőház konyháján, jöhet a beszámoló.

A borok beszerzésében a Pannon Borbolt volt segítségünkre, időben megérkezett mindegyik tétel, volt itt bor Dalmáciából, a Kvarner-öbölből, az Isztriáról, de még a kontinentális borvidékekről is szemezgettünk. Vacsorára elsőként makrélát terveztünk, de nem sikerült olyan halat szerezni, ami megfelelt volna, így tengeri sügér (branzino) lett az alternatíva, klasszikus, zöldfűszeres-citrusos fűszerezéssel, fokhagymás-petrezselymes olívalajjal meglocsolva, mángoldos krumplival körítve.

MILIČIĆ Pošip Korkyra 2013

Pošip (ejtsd: posip; Posip, Pošip, Pošip bijeli, Pošipak, Pošipica) – Autochton dalmát fajta, amely elsősorban Korcula sziget déli oldalán talált otthonra, kisebb mértékben Közép-Dalmáciában is vannak ültetvények. Fehér szőlőp, amelyből kiváló minőségű fehérborok készülhetnek. A borok általában aranyló sárga színvilágot képviselnek, erőteljes alkohollal. Sűrű, glicerines a pohárban, és kellemes ízvilág jellemzi, amelyhez 10 fok környékén felszolgálva elsősorban rákok vagy fehér húsú halak illenek. Gyakran használják különböző házasításokban is, ahol elsősorban a rukatac a párja.

A kóstolt bor elég világos színű volt, kis virágossággal az illatban, fehér gyümölcsökkel az ízében. Tiszta, egyszerű, korrekt bor, a végén az alkohol talán egy picit jobban érződik, de a  mfajban rendben van. A pincészet alapbora, literes palack, 32 kn (kb 1300 Ft).


MILIČIĆ Rukatac Subrian 2013 (Dalmacija, Vinogorje Pelješac)

Rukatac (ejtsd: rukátác; Kačadebić, Krizol, Maraškin, Maraština, Marašćin, Mareština, Rukatac, Višana) -  A rukatac vagy másik ismert nevén maraština autochton dalmát fajtának számít, habár teljesen azonos az olaszoknál Malvasia Lunga néven ismert szőlőfajtával. A horvát tengarpart egészén megtaláljuk, Isztria kivételével, de a legtöbb helyen csak házasításra használják. A legkiválóbb és eredetvédett rukatac Smokvica térségében terem Korčula szigetén. Emellett a Pelješac-félszigeten és Lastovo szigetén is készítenek belőle jó borokat. Világosabb sárga, aranyba hajló színvilága van, illatban virágos, ízben gyümölcsös, helyenként mézes, de mindenképpen száraz.

Elsőre picit fedett illatú, de gyorsan tisztul és nyílik a pohárban. Vastagabb test, tartalmasabb, zamatgazdagabb bor, édes gyümölcsökkel, némi zöldfűszerrel. A bor ára hagyományos, 0,75-ös palackban 32 kn (kb 1300 Ft).

                                                                                                                     Fotók: Nagy Katalin


IVAN KATUNAR Žlahtina 2013 (Kvarner, Vinogorje Krk)

Žlahtina (ejtsd: zsláhtina; Krk-sziget) - Nevét az ősi nemes szóból származtatják, ennek megfelel a rangja is, hiszen az egyik legvédettebb horvát fehérbor készül a szőlőből. Eredeti otthona Krk szigete, ezen belül is a Vrbnik környéki ültetvények. Színében zöldessárga és friss, gyümölcsös aromákkal rendelkezik, harmonikus és kerek borként ismert. A kilencvenes évek elején felhígult, sokat telepítettek és korlátozásnélkül szüretelték, aminek köszönhetően elveszítette egyediségét, tömegbor lett belőle. Ma már vannak pincészetek, amelyek "kézművesebb" borokat készítenek, érdemesebb a fiatalabb évjáratokkal próbálkozni.

Citrusos, friss, kortyban buborékosabb, grapefruit, citrom, friss menta és citromfű. Könnyed, de kedves bor, a mediterrán konyha filigránabb kiadásához ideális. A bor ára itthon 2090 Ft a Pannon Borboltban.


BIBICH Debit 2013 (Dalmacija, Vinogorje Skradin)

Debit (ejtsd: debit; Bilina, Bjelina, Debit, Debit bijeli, Debić, Pagadebit, Puljižanac, Čarapar) - Viszonylag későn érő fehér fajta, amely elsősorban Észak- és Közép-Dalmáciában, valamint a dalmát hátországban terem. A fürtök és a bogyók közepes nagyságúak, aranysárga színben érnek be. Autochton fajtának tekintik, habár valószínűleg olasz eredetű. A debitből kapott bor általában száraz, friss bor, amelynek világosabb sárga a színe, érzékelhetően, de nem túltengő módon rendelkezik savakkal. Nagyon sok helyen még mindig hagyományos eljárással készítik, ami a reduktívhoz szokott internacionális ízlésnek kevéssé felel meg. Ráadásul a köztudatban még mindig tömegborként szerepel, ami szintén nem tesz jót az imázsának. De ha jól kezelik, megfelelő hozamkorlátozással és technológiával, akkor ízvilágában egészen közelít a sauvignon blanc-hoz – és ennek megfelelően izgalmas barrikolva is.

Markáns illatok és ízek, meszes ásványosság, édes citrusok, zöld alma és fehér virág, mély, sűrű szövésű, fenyőgyantás és sós, ugyanakkor meg telt és édes ízeket is felfedezhetünk benne. Komplex, izgalmas bor. Kiskereskedelmi forgalomban 70 kuna (2800 Ft) körül van.


MATOŠEVIĆ Malvazija Alba 2012 (Istra)

Malvazija Istarska (isztriai malvázia) – A színében sokszor megfigyelhetünk zöldes csillogást, de a szalmasárga szín a domináns. Illata akácvirág, sárga gyümölcsök virágának illata, íze akácméz és szárított sárga gyümölcsök íze. Általában száraz, de készül belőle félszáraz, félédes és édes bor is. Szárazon a halaknak és a tenger gyümölcseinek ideális kísérője 10-12 fokon, de a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz is jól passzol.

Az egyik legkedveltebb és nemzetközileg is jegyzett isztriai pincészet alap, bevezető malvazija bora. Az illat magával ragadó. Sós, érezzük a tenger illatát. Akác, érezzük az akácvirág frissességét és az akácméz édességét. Gyümölcsök, érezzük az érett, szaftos, frissen leszedett gyümölcsöket, barackot, szőlőt, narancsot. Szájban telt érzetű, de mégis üde, izgalmas, gazdag, hoz egy nagyon jó savkaraktert, van benne játékos édeskesernye és gyümölcsöket erősítő ásványosság. Az este legnépszerűbb tétele 3790 Ft a Pannon Borboltban.


Itt tartottunk némi szünetet, a kontinentális borvidékekről származó tételeket már vacsora után kóstoltuk meg. Mivel ezek a fajták ismertebbek, itt a fajtaleírásokat mellőztük.


KRAUTHAKER Graševina Mitrovac 2012 (Slavonija, Vinogorje Kutjevo)

Ez a bor már illatban is Kutjevo. A települést a graševina, azaz az olaszrizling fővárosának is tartják, még a város főterét is a fajtáról nevezték el. Nem véletlenül, nagyon egyedi arcát mutatja itt. Virágpor, akácméz, érett citrusok, bujaság van benne, krémes test, játékos savak, a hordófűszerek pont mint fűszer jelennek meg, semmivel sem több. Egyszerre jön az édes, lédús barack és a friss citrusosság, a trópusi gyümölcsökből még több is jön kortyban. Keret történet, pont leheletnyi a kesernye a zárásban, komplex, erőteljes, már most is, de még sokáig kóstolgatnánk. Nagy olaszrizling élmény. 3870 Ft, Pannon Borbolt.


KRAUTHAKER Zelenac 2012 (Slavonija, Vinogorje Kutjevo)

Szlavónia szívében találjuk az egyik legnépszerűbb horvát borvidéket, Kutjevót. A Krauthaker pincészet talán az egyik legnagyobb a családi pincészetek közül, országos szinten is abszolút ismert boros névnek számítanak. Vlado Krauthaker kísérletező alkat, mintegy ötven fajtát kutat szimultán, az egyik sikeresebb kísérlete a zelenac fajta, ami nem más, mint a rotgipfler (tramini x piros veltelini). Ezt a fajtát, magyarul a vöröshegyűt, őshazájában, az osztrák Gumpoldskirchen környékén a cirfandli párjaként is használják, házasítják. Meleg és hideg illatokat kapunk egyszerre. Zöldfűszerek és érett gyümölcs, krémesség és gazdagság. Tartalmas, hosszú, zamatos bor, kis kesernyével és egyszerre édes gyümölcsökkel, nagyon diszkrét hordófűszerességet is feltételezünk. Izgalmas, szokatlan és kell. 3990 Ft, Pannon Borbolt


VINA BELJE Chardonnay Goldberg 2012 (Podunavlje, Vinogorje Baranja)

Egy érdekes játék a chardonnay-val: más karakter, más ízvilág, mégis izgalmas bor. Kicsit túlérett, kicsit édeskés, de ugyanakkor van benne egy fanyar érzet is. Összetett, komplex, de kétségkívül megosztó bor. 7590 Ft, Pannon Borbolt