Kérem Várjon!
Cikkek
Miklóshegyi esőűzés
Új egyetemi borok Pécsett
bori
2009 szeptember 17.

Új tanév, új egyetemi borok. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem bemutatta azokat a borokat, amelyek a következő tanévben viselhetik a Pécsi Tudományegyetem Bora címet. A pécsi, immár majd két éve az egyetemhez tartozó Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben szőlőt kóstolhattak, bort ízlelhettek a meghívott újságírók. A szervezők egész nap tartottak az esőtől, de kegyes volt az időjárás. A város egyik legszebb helyén élvezhették így a vendégek a szeptemberi napsütést, a kiváló borokat és mindeközben ne feledkezzük meg: a szüret egy percre sem állt le.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2000-ben elindította az egyetemi borok választását, már az alapelvek között szerepelt, hogy az egyetemi zsűri a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából származó fehér és vörösbort válasszon. Nem volt elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos érv, hogy az egyetemi bor elérhető áron legyen megvásárolható az egyetemi oktatók és hallgatók részére is.  
 
Ahogy a korábbi években, 2009-ben is két kategóriában hirdetett győztest a PTE:

Vörösbor kategóriában

az Eberhardt Pince 2007-es évjáratú, Mohácsi Cabernet Franc minőségi száraz vörösborát hirdették ki győztesnek, a díjat Eberhardt György vette át Gábriel Róbert rektortól. A díjátadó napján derült ki, hogy a 2009. szeptember 15-én megrendezett Egyetemi Borok 6. Nemzetközi Versenyén, Mariborban ez a Cabernet Franc aranyérmes minősítést kapott, valamint második helyezést nyert el a vörösborok kategóriájában. A versenyen tíz ország egyetemi borai indultak, összesen 52 egyetemi bor között érte el ezt a rendkívül szép eredményt.

Fotó: Csortos Szabolcs

Fehérbor kategóriában

a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2006-os évjáratú, Pécsi Cirfandli minőségi félédes fehérbora utasította maga mögé a többi bort, az oklevelet ifj. Kozma Pál igazgató vette át Gábriel Róbert rektortól.
 
Az egyetemi borok egy különleges címkével ellátva kerülnek forgalomba, így jutnak el ajándéktárgyként a világ sok pontjára. Az idén a Pécsi Tudományegyetem Bora címkéit, ahogy a nyertesek okleveleit is egy fiatal mohácsi grafikus, Tatai Tibor tervezte, aki többek között a mohácsi Planina Borház rendhagyó címkéivel keltette fel a figyelmet.

 

Legolvasottabb
Legfrissebb