Kérem Várjon!
Cikkek
Mit ígér 2012?
Szekszárdi kistermelők hordós tételei
Guld Zsuzsanna
2012 december 29.

A BorKultúra SzabadEgyetem novemberi előadásán Módos Ernő az Alisca Borrend Nagymestere és Ferenc Vilmos a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szavai nyitották meg azt az izgalmas és szakmai estét, melynek főszereplői kistermelői hordós tételek voltak. Mosonyi Pál, a Minerág Kft. Borászati laboratóriumának vezetője bevezetőjében részletesen beszélt a 2012-es év évjárati adottságairól, annak nehézségeiről.

A hosszú, forró nyár kevés csapadékkal a szőlő analitikai paramétereit is megváltoztatta. A mustfok megemelkedett, hiszen a cukortartalom a rengeteg napfény hatására bekoncentrálódott, a titrálható savtartalom nagymértékben csökkent, hiszen a meleg hatására valósággal „elégtek” a savak. A csapadék hiánya nem csak a kémiai összetevőket változtatta, hanem a nitrogén mennyiségét is nagymértékben lecsökkentette a szőlőben. Ha megfelelő a csapadék mennyisége az adott évjáratban, akkor a nitrogén tartalom 250 mg/l; 2012-ben ez 100 mg/l-re csökkent. Ez mindenképpen azt eredményezte, hogy a borásznak tápsót kellett adagolnia az erjedő musthoz, ahhoz, hogy az élesztőgombák, akik az alkoholos erjedést véghez viszik tápanyaghoz jussanak, és ne akadjon el az erjedés. Ugyanis az elhúzódó erjedés veszélyeket rejt magában, borbetegség alakulhat ki a borban. A szakmai értékelés után következhetett a kóstoló, mégpedig a Kertbarát Kör tagjainak újborait kóstolhatták meg az egybegyűltek, melyek kóstolási sorrendben a következők voltak:

1. Vaszari György Fehér Cuvée, azaz chardonnay és ottonel muskotály házasítás, mely aranysárga színnel, gazdag illatvilággal rendelkezik, bár időt kell hagyni ahhoz, hogy a sárga húsú trópusi gyümölcsöket illatban felfedezhessük. A gliceringyűrűből szépen csordogálnak a templom ablakocskák, amik a magas beltartalmi értékekre utalnak. Az érett alapanyagra utaló jelek (érett szőlő, mazsolás jegyek) már illatban is megjelennek, de ott vannak ízében is. Hosszú nyeletű bor, 13,5v/v% alkoholtartalommal, bár savszegény, ami ugye évjárati sajátosság.
 
2. Halász János Siller bora volt a következő bor, melyet kékfrankos, zweigelt és portugieser alkot. Gyönyörű színnel indít, édes-krémes tejkaramella illatban, könnyed, gyümölcsös, zamatos bor, málnás utóízzel a mindennapok bora, fakádas erjesztéssel készült.
 
3. Ribling Ferenc Portugiesere kiváló házasítási alapnak ígérkezik, rendkívül magas beltartalmi értékekkel, 12,6v/v% alkoholtartalommal, 6 g/l titrálható savtartalommal. Illatban visszafogott, de egy kis levegőztetés után jönnek a piros bogyós gyümölcsök, melyek ízében is megjelennek és kedvessé teszik.
 
4. Karácsonyi József Kadarkája visszafogott illattal mutatkozott be, de ezt rövid idő múlva a játékosság váltotta fel, van gyümölcs, fűszer, nagy test 13v/v% alkohollal, még sav is, talán még almasav. Szép sötét színek, jó évjárat, érhet még, és fog is 1 évet fahordóban a palackozást megelőzően.
 
5. Toronyi György 2011-es évjáratú Kadarkája követte a fiatal, játékos újbort. Rendkívül jól látszik a két kadarkából, hogy mire képes ez a fajta, mennyit tud fejlődni, változni akár már egy év alatt is! Illatban a gyümölcsök és a fahordós érlelés jegyei teljes összhangban, ízében a krémes gyümölcsös, aszalt szilvás jegyek mellett a fás jegyek emelkednek ki. Szép kadarka!
 
6. Hencsik József 2012-es Merlot-ját a Bagoly völgyben szüretelték szeptember 20-án; gyönyörű színnel köszön, jó alapanyagból született ez a bársonyos, gyümölcsös vörösbor.
 
7. Pethő Lászlóné szintén 2012-es évjáratú Kékfrankosa követette a merlot-t, mely a Palánki hegyen termett. Rendkívül mély színvilág jellemzi, izgalmas illatában a gyümölcsök és fűszerek kavalkádja; ízében is komplex, testes, szép bor lesz belőle.
 
8. Csapó Károly 2012-es Bikavér alapját a Kékfrankos alkotja, ezt egészítik ki a blauburger, bíborkadarka, merlot, cabernet. Az alkotó fajták mindegyike ad valamit a Bikavérnek; színt, bársonyosságot, gyümölcsöt (meggyet és szilvát), fűszert. 12,8v/v% alkoholtartalommal és 6,4 g/l titrálható savtartalommal rendelkezik. Rendkívül fejlődőképes bor, mely nagy jövő előtt áll, tele illattal, ízgazdagsággal, gyümölccsel, fűszerrel, melyet hosszan élvezhetünk.
 
9. Tóth József 2009-es évjáratú házasítását kóstolhattuk: cabernet sauvignon – kékfrankos – kadarka. Csötönyi völgyben termett az alapanyag, melyből egy igazán kerek, komplex és harmonikus bor született, rendkívüli színgazdagsággal, illatában valóságos gyümölcskosárral, meggy, áfonya, szilva; emellett ízében még megjelennek a kávés és diós jegyek. Szép házasítás.
 
10. Tóth Lajos 2009-es Cabernet Franc-ját október végén, 23,5 mustfokkal szüretelték. Kis barnás árnyalat ül színén. Testes bor, melynek illatában és ízében a gyümölcsök, fűszerek mellett a torma érezhető halványan és ez egészül ki a fás jegyekkel.
 
11.Kehl János 2008-as félszáraz Bikavére szép záró tétele volt az estnek. A szőlő Görögszói területről, a szálkai völgykatlanból származik, ahol a vegetációs időszakban a nap reggeltől estig körbejárja a szőlőt. Illatában gyümölcsök és fűszerek játéka, de inkább a vanília, és ez fedezhető fel ízében is, ahol a gyümölcs mellett a krémesség és fanyarság egyszerre van jelen, de a vanília dominál itt is.
Legolvasottabb
Legfrissebb