Kérem Várjon!
Hírek
Művészi boroscímkék
promóció
2016 december 20.

Régóta vitatkoznak azon, hogy a borkészítés művészet vagy tudomány. A FREYWILLE bécsi ékszermanufaktúra ha nem is dönti el a kérdést, ám míves, ünnepi boroscímkéivel a művészi értékeket hangsúlyozza – természetesen szakértő borászokra bízva az ajándékozásra szánt palackok tartalmát.

„Szerettük volna megmutatni, hogy a nőiesség a borkultúrában sokféleképpen megjelenhet” – magyarázza Sztankó Mónika, a FREYWILLE boutique menedzsere, miért választottak ki öt magyarországi női borászt és „bormúzsát” arra, hogy boraikat bemutassák törzsvásárlóiknak, majd bécsi művészeik segítségével boroscímkéket tervezzenek a boraiknak. Ő maga egyébként személyesen is sok időt töltött a borászok és a borok megismerésével, sőt, a tulajdonossal, Dr. Friedrich Wille-vel és feleségével, Simone Grünberger Wille-vel is akkurátusan megkóstoltatta a borokat. Azt is fontosnak tartotta, hogy a borászok ugyanolyan tisztelettel és alázattal műveljék választott hivatásukat, mint ahogyan a FREYWILLE viszonyul a művészethez.

A borászokat Magyarországon és nemzetközileg is sokan ismerik, szeretik. A kihívást éppen az jelentette, hogy hozzájuk, a személyiségükhöz és természetesen a boraikhoz illő címkék jelenítsék meg a FREYWILLE szellemiségét és művészet iránti elkötelezettségét. A FREYWILLE tűzzománc ékszereinek dizájnját többnyire a szecesszió valamely művésze inspirálta, így adott volt, hogy a boroscímkék is hasonló szellemben készüljenek.

„Az igazság a természetben van, és ezt be is bizonyítom” – vallotta Paul Cézanne. Csetvei Krisztina, a Móri borvidéken tevékenykedő borász is ezt kívánja bizonyítani csúcsborával, a Chardonnay-Szürkebarát-Ezerjó házasításából megszületett 2015-ös NapHoldCsillaggal. Kriszta valóban természetközeli művészetként tekint a borászkodásra, mi több – hasonlóan a FREYWILLE-hez – fontosnak tartja a női intuíció megjelenését az élet minden területén. Így természetesen a szőlőben és a pincében is.

Debreczeni Mónika Kisharsányban, a Villányi borvidéken igazgatja a Vylyan birtokát. 2011-es Pillangó borában a merlot olyan kecsesen csábítja el a fogyasztókat, mint ahogyan Gustav Klimt is gondolkodott hivatásáról: szerinte ugyanis a művészet foglalja keretbe az ember gondolatait. A Vylyan-címkét Klimt festménye inspirálta, és méltóképpen keretezi a számtalan díjat elnyert csúcsbort.

A régi korok eljárása szerint készülnek a Bott-borok. Egy nemzetközileg jegyzett borszakértő azért imádja Bott Judit termékeit, mert azok „nemcsak végtelenül komplexek és hűségesen jelenítik meg az adott dűlőt, de elképesztően finomak is”. A szakmáját megható küldetéstudattal végző Judit a Felvidékről került Tokaj-hegyaljára, így természetesen ugyanúgy lelkesedik Alfons Mucháért, mint a FREYWILLE. Azzal sem tudna vitatkozni, ami a címkét díszítő dizájn mellett szerepel a cseh festő-grafikustól: „A művészet egyetlen célja, hogy szellemi üzenetet közvetítsen.” A boraival mindenesetre erre tesz kísérletet, így 2013-as Aszújával is.

„Az igazság tűz” – vallotta Gustav Klimt, és ez a tűz jellemző a Soproni borvidéken tevékenykedő Pfneiszl Birgitre és Katrinra is. Távoli világ fantázianevű tüzes cuvée-jük 2012-ből ugyanúgy figyelmet követel magának, mint az osztrák zseni a kort felforgató alkotásai.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a St. Andrea 2012-es Merengő vörösborának címkéjét Claude Monet szelíd vízililiomai díszítik. Monet egész életében e kecses virágok felett merengett, mint mondta, azok életének tulajdonképpeni kiterjesztései lettek, nélkülük, és a művészet nélkül nem volna képes élni. A Lőrincz család is őszinte odaadással borászkodik. Dr. Lőrincz György múzsája a felesége: Andrea a névadója a szőlőbirtoknak, s mivel végzettsége szerint biológus, így – a FREYWILLE hasonlóan – ő is keresi a szépet a természetben.

A FREYWILLE-címkékkel ellátott borok karácsony előtt kerülnek a bécsi ékszermanufaktúra budapesti üzleteibe, ahol a vásárlók ajándékba kaphatnak egy-egy palackkal. A FREYWILLE csapata azt reméli, hogy a borok elfogyasztása ugyanolyan esztétikai élményt fog nyújtani vásárlóiknak, mint ékszereik viselése. Igaz, utóbbiaknak jóval hosszabb lesz a „lecsengése”.


www.freywille.com
Bővebb információért az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet.
FREYWILLE Boutique
1061 Budapest, Andrássy út 43.
Tel.: +36 1 413-0174
Legolvasottabb
Legfrissebb