Kérem Várjon!
Cikkek
Pata-csata kékfrankossal
Ercsey Dániel
2024 February 02.

A hétvégén Gyöngyöspatán jártunk, hogy egy izgalmas ültetett kékfrankos kóstolón leszűrhessük a tanulságot a mátrai és azon belül is a gyöngyöspatai kékfrankosokról. Hogy sikerrel jártunk-e? A cikk végére talán kiderül…

A nyitókép a szervezők fotója

Sok víz lefolyt azóta a Külső-Mérges-patakon, mióta először jártam Gyöngyöspatán, hogy elbeszélgessek a mátrai Tőkéstársakkal, vagyis Karner Gáborral, Losonci Bálinttal és Szecskő Tamással. 2010. februárja lehetett, ha jól emlékszem, farkasordító hideg, a három csillogó szemű borász pedig Szűcsi és Gyöngyöspata legjobb dűlőirón mesélt, a Tavaszföldről és az Úrretesziről, a Geregről és a Fajzatról, miközben a pincékben a poharakba kerültek a jobbnál jobb vörös- és fehérborok. Azt már akkor is tudni, érezni lehetett, hogy a Mátrai borvidék legújabb kori történetének borászati központja a Gyöngyöspata-Gyöngyöstarján-Gyöngyösoroszi-Gyöngyössolymos tengelyen jön létre, Gyöngyöstarján akkoriban meredeken kilógott felfelé ezek közül a települések közül, de az elmúlt tizennégy év azt mutatja, hogy a legtöbb bebíró/gyöttment Gyöngyöspatán lelt otthonra, vagyis Pata lett a borvidéknek az, ami a Balaton-felvidéknek Köveskál, vagy Tokaj-Hegyaljának Erdőbénye.

I. Habsburg katonai felmérés

Olivér Borműhely Barnatanya kékfrankos 2022

 Közepes rubin szín. Intenzív illatában céklás, földes jegyek, aztán konyakmeggy, pici puncs. Kóstolva közepes test, pici illó, erjedő meggyszörp, van benne izgalom és vadság, de egy vakkóstolón lehet, hogy elvérezne. Alapvetően gyümölcsös, közepes lecsengéssel. 79/100 pont

A fotót a Hegymente szőlőbirtok FB oldaláról metszettem

Agapé Wine Estate kékfrankos 2022

Közepes rubin szín. Közepesen intenzív illat, meggyel és meggymaggal, fenyőrüggyel cseresznyével. Közepes test, lendületes savak, izgalmas, vibráló, sok-sok gyümölccsel, kevés medvecukorral, ánizzsal a lecsengésben. Egy leheletnyi co2 a nyelv hegyén. Feszes, szuper! 87/100 pont

II. Habsburg katonai felmérés

Németi Zoltán Wines Gereg kékfrankos 2021

Közepes rubin szín. Közepesen intenzív illat sok-sok meggyel, piros bogyós gyümölcsökkel, sőt még egy kis szeder is van benne, erdélyi medvelesek hangulata, borzongató és izgalmas egyszerre. Kóstolva közepes test, lendületes savak, szép fűszerek, bors, grafit, meggy és cseresznye. Nagyon egyben van, egyensúlyos, elegáns, hosszú és jól iható. 89/100 pont

Ebben a videóban alapvetően magamról mesélek, de végén a fenti bor is előkerül...

A kékfrankos a Mátrában és itt a településen is kötelező ujjgyakorlat, ez tudja a legjobban megmutatni a termőhelyet és az évjáratot. Gyöngyöspata azonban a helyi borászok szerint a Mátrai borvidéken belüli zárvány, teljesen ellentmond a helyi termékleírásnak, nem illatos, ropogós, és könnyed, ehelyett széles spektrumú, a sillertől a narancsboron át a hordós érlelésű, nagy testű borokig minden érik a patai pincékben, sőt, extrém évjáratok esetén még édes borokat is szűrnek a borászok. Visszakanyarodva a kékfrankoshoz, talán nem véletlen, hogy mindenki erre a fajtára figyel, már a Szövetkezeti Élet is megírta 1979-ben, hogy egy 1974-es patai kékfrankos 76-ban aranyérmet nyert a soproni nemzetközi borversenyen.

A Mátrai borvidék boriskolája

HOOP Wines Gereg Selection kékfrankos 2021

Közepes+ rubin szín. Az illatban a meggy mellett a szeder és az édeskésebb medvecukros karakter bukkan elő. Lendületes savak, közepes test, pici szénsav, sok-sok piros bogyós gyümölcs, mintha egy nagyon pici ribizlilekvár is felbukkanna benne. Jól elkészített tétel, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 88/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Hegymente Szőlőbirtok kékfrankos 2021

Közepesnél mélyebb rubin szín. Egyértelműen édeskés gyümölcsös illat, cseresznye, szomolyai fekete szárú, pici puncs, málna, egy kis étcsoki. Közepes test, lendületes savak, az ízben pici pörkölt fa, szegfűszeg, szerecsendió, grafit, meggy és málnás étcsoki. Borsos, hosszú lecsengés, pici medvecukor is befigyel. Tök jó! 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Páger Pince kékfrankos 2019

Mély rubin szín. Érett illat, sok fekete bogyós gyümölccsel, szederrel, medvecukorral. Kóstolva nagy test, lendületes szép savak, sok-sok fekete bogyós gyümölcs, izgalmas fűszerkészlet, grafit, medvecukor. A lecsengése hosszú, gyümölcsös, fekete cseresznyés és picit sós. Wow! 92/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Az, hogy miért alakult így Gyöngyöspata borászati története, egy komolyabb elemzést is megérne, de van egy olyan furcsa érzésem, hogy a kétezres évek elején elhíresült botrány és a roma-nem roma ellentét vezetett oda, hogy a helyi ingatlanpiac időszakos összeomlása meghozta néhány városi értelmiség kedvét a befektetésre, amiben persze komoly szerepet játszott a már emlegetett Losonci Bálint és Szecskő Tamás is, akik a boraik magas átlagminőségével bizonyították, hogy a patai terroir világszínvonalú, azzal pedig, hogy itt maradtak és azóta is itt vannak (Karner Gáborral karöltve, aki a szomszédos Szűcsiben tevékenykedik), megnyugtatták a kedélyeket, mintegy bizalmat szavazva Gyöngyöspatának. Ma úgy néz ki, hogy legalább tíz apró birtok működik a faluban, amiből legalább három köthető egykori vagy jelenleg is aktív borszakírókhoz, hiszen a Hegymente nem más, mint Kovács András alias @akov (Borrajongó) szerelemgyereke, a Hoop Wines-ból kiszálló Németi Zoltán alias @octopus (Művelt Alkoholista) már saját néven palackozza a kékfrankost, Losonci Bálint pedig, talán van aki emlékszik még rá, szintén borszakíróként kezdte az Alkonyi László vezette Borbarátnál.

Fotó: Ercsey Dániel

Itt és Most Pince „Ideje van“ kékfrankos 2018

Közepes rubin szín, gránát reflexekkel. Érdekes illat, édeskésen buja, levesfűszer, szegfűszeg, cseresznye és málna, gyurma és szerecsendió. Kóstolva közepesnél nagyobb test, meleg karakter, kicsit lágyabb mint a többiek, sok-sok édeskés gyümölccsel, ribizlivel, szilvalekvárral, szederrel, cseresznyével. Jól iható, könnyen érthető stílus. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Szignárovits-Maka Pince Borsos kékfrankos 2019

Mély szín, szinte fekete, még bíbor széllel. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szederlekvár, pici vanília, csoki. Kóstolva nagy test, magas extrakt, élénk savak, kicsit szétáll, nincs összhangban a test, a mediterrán hangulatú illat és a rengeteg sav. A lecsengése savas és mellette citrusos, sok-sok borssal. Nyers, tapadós, még idő kell neki. 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Losonci Pince Gereg kékfrankos 2019

Közepes gránát szín. Illatában cédrus, fűszerek, meggylekvár. Kóstolva közepes test, lendületes savak, édes piros bogyós fűszerek. Meggy, cseresznye, cseresznyelekvár. Megvan a nyelési komfort, kit izgat, hogy natúr vagy nem natúr? (Amúgy az.) Picit tapadós a tannin, de nagyon jól iható. Innám is. Állandóan. 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Karner Gábor Vitézföld kékfrankos 2019

Közepes rubin szín. Koncentrált illat, erjedő, buja, csokis, szedres, balzsamecetes. Kóstolva sok meggy, szeder, csokoládé, likőrösség. Szájban enyhe tanninkesernye, édeskés étcsokoládé, aftershave. Magában innám leginkább, az étkezés után, whisky helyett. Meditálós bor a javából. 88/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

A végére kiderült, hogy a mátrai és persze a patai kékfrankosnak sincs még egyedi arca, a borok annyira különböznek egymástól, amennyire csak lehet, inkább évjáratokon belül vannak hasonlóságok, de ott is csak bizonyos pincék esetében. Ez azonban nem baj, ki akarna teljesen egyforma kékfrankosokat inni a Mátrából?!?  

Kékfrankos boriskola

A közös kóstolók, az együtt gondolkodás előbb vagy utóbb meghozza a gyümölcsét, így én egyrészt drukkolok Patának, másfelől le merem írni, hogy ha Magyarországon valaha elindul a kékfrankos forradalom, Gyöngyöspata és a környéke biztos, hogy az élen fog haladni, mert az itteni termelőknek vannak önálló gondolataik és mondanivalójuk a témát illetően!

A fotót a Pata Bor / Pata Winemakers Fb oldalról metszettem