A talján primitívók tengere jellemzően farnehéz, szögletes tanninokkal, de még ez is jobb, mint az átlag kaliforniai zinfandelek száz méterről is érezhető alkoholpárája, vagy a dalmát pribidragok fogzománc-tépő tanninjai. Ez vajon melyik iskolát követi?
Aki kíváncsi a fajta történetére, az ne keresgéljen tovább, ebben a videóban mindent elmondok, amit tudni érdemes:
A birtok, ahonnan a borunk származik, Manduriától délre található néhány kilométerre, Taranto és Lecce között félúton. Egy XVI-XVII. századi épületegyüttes, étteremmel, kiadó szobákkal, no meg persze a borászattal. Bődületesen jól néz ki, ha erre jártok, érdemes betérni egy ebédre, vagy akár eltölteni itt néhány éjszakát és innen indulni felfedező útra a környékre. Ami pedig a bort illeti…
Masseria Cuturi 1881 Tumá Primitivo Puglia IGT 2019
Mély rubin szín. Intenzív illatában füge és szeder, cédrus és rózsabors, édesgyökér és macabári fekete bors. Szájban nagy testet kapunk, kerek és egyáltalán nem lusta savakkal, moderált alkohollal, jó arányokkal és feszes de érett tanninokkal. Az ízben újra füge és édesgyökér, a hosszú lecsengésben szeder és csokoládé. Izgalmas, nagy bor! 90/100 pont