Kérem Várjon!
Cikkek
Túracipő a kadarkához
Iván-völgyi kadarka-túra 2012
zoranka
2012 június 15.

Idén nem fogom kihagyni, annyi biztos. Tavaly sem szerettem volna, de úgy alakult, hogy nem jutottam el az Iván-völgybe. Pedig az ötlet megszületésétől a túrát megelőző napok izgalmáig végigkísérhettem a kadarka-túra fejlődését. Az idén már kétnapos lesz, bővül, egyre többet kínál, egyre több az érdeklődő. Nincs mese, idén el kell menni, szombaton amúgy is névnapom van, koccintsunk Szekszárdon!

Nem egyszer vallottam már be, sokáig csak átutazóban jártam Szekszárdon, valahogy sosem vettem észre a szőlőt. Aztán amikor először tárult elém az Iván-völgy a Heimann Birtok teraszáról, rájöttem, hogy itt miért is kell bort inni. Mert kell, az biztos.

Idén június 23-án és 24-én, két napon át, 10 borászat és az ország legjobb kávézója vesznek részt az Iván-völgyi kadarka-túra szervezésében, lendületesen, ötletesen, jó arculattal, jó hangulatban. Bor biztosan lesz, kadarka mindenütt, de sillerből sem lesz hiány, két bort kínál minden pince, az legalább 20 bor, jól fog esni némi finom falat, magyar tapas a remlélhetőleg napsütötte Iván-völgyben.

Ráadásként meg hát kávé is lesz, Szekszárd a mi kis regionális kávéfővárosunk, itt tényleg van kávézó, a borászok kávészakértőkként szagolgatják, cuppogtatják a ristrettót, ismerősök és turisták váltják egymást, alkalomadtán a Pécsi Borozó kihelyezett irodájaként is működik...

De vissza a völgybe. Túracipő kell. Kényelmesebb a járás és itt azért van mit sétálni. Kezdeni ezért délelőtt, (10 órakor van hivatalos rajt) a tetején, Heimannéknál érdemes (ahol Eszterbauerék vendégeskednek) és szépen ereszkedni lefelé, a Fekete Pincében Márkvárt Janival is összefuthatunk, Németh Jánoséknál a Posta-fivérek töltenek a bormustrás kadarkájukból, Sebestyén Csabánál Takler-borok is lesznek, míg a Tüske pincében a szomszédbók, Faluhelyről érkezik a Bodri birtok. Este hétig tart a mulatság, érdemes úgy kalkulálni, egy óra egy pince, a többi a gyalogút.

A kadarka-túra ötlete kiváló. A semmiből létrejött Szekszárdon egy rendezvény, mely országosan elvitte a hírét ennek a híres bortermő vidéknek. Olyan kis pincészetek fogtak össze egy nagy közös cél érdekében, amelyek félretették saját szakmai hiúságukat és féltékenységüket, nem okozott gondot nekik egymás mellé állni és közösen hirdetni a bor szeretetét és népszerűsíteni a borvidék zászlós borát. 

A Dél-Dunántúli Régió Innovatív Borturisztikai Szolgáltatója díjat 2012-ben Németh János Pincészete kapta, borturisztikai gondolkodásukért és tevékenységükért, valamint különösképpen az Iván-völgyi Kadarkatúra kigondolásáért és megszervezéséért. Ugíye, nem semmi és ez még csak az első év volt, idén talán ez is ösztönzi őket a még szebb folytatáshoz. Nem hagyhatom ki semmiképpen, beláthatják, kedves olvasók, de azt hiszem, Önök sem...

Ráadásként szombat estére szabadtéri koncerttel, tűzgyújtással és koccintással készülnek a szervezők Szekszárd belvárosában, ebben az évben Szent Iván ünnepét töltsük Szekszárdon!.

Legolvasottabb
Legfrissebb