Kérem Várjon!
Cikkek
Várostrom, sillerrel
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 szeptember 07.

A heti kínálatban van természetesen esemény a régióból is, legalább három, viszont a fő attrakcióért a székesfővárosba kell zarándokolni. A Borfesztivál, mi más. Mi a hét közepén ott melegítünk, majd Paksra megyünk sillert kóstolni, szarvasgombát szedünk Hőgyészen és még Mágocson is szüretelünk!

Borok, emberek, mosolyok. Ezzel a szlogennel nyitja ki újra kapuit a 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál szeptember 9-13. között. Szeptember második hetére már rég be van ikszelve a naptárban, egy-két nap szabadság maradt még nyárról, egy-két napra felköltözünk Budapestre. Pontosabban a Budai Várba. A közel két évtizedes tradíció, a remek helyszín, a szakmai elismertség vagy a sok látogató, nem is tudom pontosan, mi lehet a titka, hogy ez lett A Borfesztivál. Valóban az. Mert mindenki itt van, aki borban utazik - legyen borász, kereskedő, rajongó vagy szigorú ítész. Vagy csak hétköznapi borbarát, borfogyasztó, borkedvelő, hívhatjuk sok néven, de mégiscsak ők a legfontosabbak, akik nap, mint nap hittel és bizodalommal fordulnak a magyar borok felé.

A fesztivál alkalmából jelenik meg a Pécsi Borozó őszi száma(másutt leginkább a következő héttől lesz elérhető), amelyben egy kis tematikus összeállítást adunk át olvasóinknak, ezeken az oldalakon elsősorban azok a Pannon Borrégiós pincészetek mutatkoznak be. Érdemes átböngészni, elolvasni, majd természetesen megkóstolni őket. De természetesen a térképünkön külön be is jelöltünk valamennyi pincészetet a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidékekről. Hiszen mi azt javasoljuk minden kilátogatónak: több mint 250 borászat választékából kóstolják meg a mi borainkat.


Idén már másodszor rendeznek fesztivált a sillernek Pakson. A Tolnai Borvidékről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de most nem, ott a helyünk! Szeptember 11-én és 12-én a paksi Sárgödör téren a szüretre hangol minden és mindenki.

Országos Siller borverseny és szakmai bírálat már pénteken délelőtt, majd délután öttől térzene a Roger Schilling Zenekar közreműködésével és a paksi általános iskolák német nemzetiségi osztályainak műsora. BORÁSZVIRTUS I. címmel rendez tréfás vetélkedő a Sárgödörtéri Présháztulajdonosok Egyesülete, majd német slágerek, musicalek, népdalok – a hímesházi Millich Familie fellépése következik.

Másnap, szombaton délelőtt tíz órától siller borhoz illő étkek főzőversenye, a zsűri elnöke: Kovács János mesterszakács. Délután kettőtől siller borkóstoló, de hogy értsük is, mit iszunk, 14.15-kor Mi is az a Siller? címmel ismeretterjesztő előadás egy borkülönlegesség készítésének féltett titkairól. Lesz még Paks város legfinomabb pogácsájának versenye, Bíróné kikérése, Két Zsivány mulatós műsora, vásári komédia és ami csak belefér.


Szarvasgombász búcsút rendeznek szeptember 12-én és 13-án Hőgyészen. Tavaly már volt ilyen, ott is voltunk, idén is megyünk. A mi napunk a szombat, hiszen vasárnap elsősorban szakmai napot rendeznek.

Viszont szombaton délelőtt kilenctől a miénk, szarvasgomba-rajongóké a terep. A programok elsősorban a piactéren történnek. A főzőverseny és az előadások nagy rendezvénysátor alatt zajlanak, esetleges eső nem akadály. Tíz órától szarvasgombás ételek versenye, majd déltől szarvasgomba témájú filmek vetítése, kettőtől folytatódik a szarvasgombás ételek versenye, ötkor pedig eredményt is hirdetnek.

Folyamatosan látogatható a szarvasgomba és kézműves piac, szarvasgomba termékek és szarvasgombával mikorrhizált facsemeték vására , friss szarvasgomba és szarvasgombás termékek kóstolása, szarvasgomba fotókiállítás, szarvasgombás látványkonyha.

Programok Gróf Apponyi Antal Kastélyszálló parkjában: délután egykor szarvasgombász kutyaverseny (benne kutya-disznó párbaj!), majd ötkor labrador munkakutya bemutató. Az amúgy ingyenes vásárt este hatkor zárják! Szarvasgombás ételek fogyaszthatók Hőgyészen a Gróf Apponyi Antal Kastélyszálló és az Apponyi Vincellérház éttermekben.


Szeptember 12-én kezdődik a Hegyháti szüret. Az egynapos rendezvény alatt annyi minden történik Mágocson, hogy azért kóstolni se feledjünk, van itt jó bor, meg még némi otelló is akad pult alól természetesen...

A program reggeli zenés ébresztővel kezdődik. A falu minden kis utcáját végigjárja a lovas kocsi, amin a rezes banda fújja a reggeli ébresztőt 7 órától. Ébredésre azért hagynak időt, mert a programok csak tízkor indulnak gyermekműsorokkal. Egykor megnyitó és kenyérszentelés, majd a kisbíró kidobolja a falu híreit. A folytatásban: Bíró és Bíróné, tánccsoportok és lovasok felvonulása, a mágocsi amatőr művészeti csoportok műsoraa pécsi Linedance csoport műsora, a Mágocsi Ifjúsági Színjátszók előadása, 18.30-kor Stand up comedy, egy órával később Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra előadása. A zárásban természetesen tüzijáték és szüreti bál a legújabb baranyai városban.

Egész nap folyamatos programok: gyermekeknek egész napos szórakoztató programok (arcfestés, kreatív kézműves, foglalkozások); régi korok kézműves foglakozásainak bemutatása - kipróbálása (szövés, kosárfonás, korongozás); helyi gazdák szőlő és borkóstolója; egészség center (vérnyomásmérés, vércukorszínt mérés, dohányzásról leszoktató kezelés, természet gyógyászat, akupunktúra, csontkovács, ayurvéda); kiállítások (festmény, fotók, gobelin, szőttek, autók, traktorok, mezőgazdasági eszközök); kézműves termékek kirakodó vására; falujáró kisvonat.


 

És amit még ajánlunk:

Szeptember 12., szombat

Szüreti nap
Bikács, Tolna megye

Szüreti felvonulás
Bölcske, Tolna megye

Trófea Országos Vadfőző Fesztivál és Verseny
Tamási, Tolna megye

Szüreti felvonulás
Kővágótöttös, Baranya megye

Szüreti felvonulás
Bakonya, Baranya megye

Szüreti felvonulás
Egyházaskozár, Baranya megye

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
28
29
30
31