Kérem Várjon!
Hírek
Villányi a legszebb szőlőbirtok 2014-ben
Győrffy Zoltán
2014 szeptember 15.
Korábban soha nem látott, éles versenyben dőlt el a Magyarország legszebb szőlőbirtoka cím idei kiírása, adta hírül a Bor és Piac szakmai magazin. A zsűri 2014-ben a Bock birtokot találta a legszebbnek, mögötte egy hajszállal lemaradva a Vylyan és a Béres.

Minden korábbinál nagyobb kihívás elé állította a zsűrit a Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2014-es kiírásának értékelése. A szakértők egy része igazoltan volt távol, ők írásban adták le az értékelőlapjukat, a többiek pedig múlt hétfőn ültek össze a kiíró Bor és Piac szerkesztőségében.

A zsűri százpontos rendszerben értékelt, amelyben pontozta az ültetvény állapotát (maximum 20 pont), a pincét, borházat (25), a borokat (10), a birtok körüli egyéb látnivalókat (10), a birtok kommunikációját (5), környezetvédelmi erőfeszítéseit (10) és az „összképet” (20), a birtok egészének harmóniáját. A zsűritagok több pályázónak is odaítélhették akár a maximális 100 pontot, de valamelyiküket a legszebbnek kellett értékelniük 20 pontos prémium odaítélésével.

A szavazatok összesítése sohasem látott izgalmakat hozott, és végül úgyszólván „célfotó” döntött a három dobogós sorrendjéről. A Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet idén a villányi Bock Pince nyerte, mögötte – hajszálnyival lemaradva – második helyezett a kisharsányi Vylyan, harmadik az erdőbényei Béres birtok. A kiélezett versenyt jellemzi, hogy a Vylyan és a Béres birtok, sőt, a dobogóról alig lemaradt Pannonhalmi Apátsági Pincészet is négy-négy zsűritagtól kapta meg a maximális 100 pontot.

Legolvasottabb
Legfrissebb