Kérem Várjon!
Cikkek
Hétköznapok az Isztrián
Egy bor: Cattunar Terra Unica Malvazija Istarska 2013 (Horvátország)
Győrffy Zoltán
2014 szeptember 16.

Vannak borok, amiket a hétköznapokra vásárolunk meg. Kenszei kolléga nemrégiben az eszéki Metro áruházban bóklászott, hol másutt, mint a borospolcok között és ráakadt erre a borra. Jó áron, egy literes kiszerelésben, malvazija istarska, kosárba került, onnan a hűtőbe, végül a poharunkba.

Franco Cattunar isztriai borász Terra Unica márkanéven kizárólag a Metro áruházak számára tölti ezt a malvaziját: literes palack, csavarzár, a kiszereléshez mérve, de amúgy is elég frappáns, szép címke.

Amikor együtt kóstoltuk meg kenszei kollégával, már három napja bontva volt, a hűtőben pihent. Szerinte most volt a legszebb, legkibontakozottabb. Illata elég intenzívnk bizonyult, kedves, hízelgő, pink grapefruit, vérnarancs, édeskesernyés citrusosság.

Kortyban is ez a vonal folytatódik, enyhe akácossággal, elég magas savakkal, ételt kíván, polipot, kagylót. Van benne egy kis verjus feeling, fanyarkás őszibarack, bitter lemon, főzni vele, inni hozzá, ez a lényege.

Szóda kell hozzá, döntjük el végül, fel is dobja rendesen, a fanyarság visszahúzódik, vibrál a bor, csúszik. Könnyed élvezet, lazuláshoz. Nagyjából 22 kuna, azaz olyan 900 forint volt. 83 pont, ***