Kérem Várjon!
Cikkek
A jéghegy csúcsa
Öt étel és ital párosítás az idei Gourmet Fesztiválról
Jenei Balázs
2019 május 19.

Az idei Gourmet Fesztivál témája a paprika, a sercli és a sör, ami nem adott olyan egyértelmű útmutatást a séfeknek mint korábban az eper és mangalica, vagy a csirkepaprikás, így mindhárom elemmel különböző formákban találkozhatunk a fesztiválon. A sör megjelenésével idén több kisebb-nagyobb főzde söreivel is találkozhatunk a Gourmet-n, és a korábbi évek megszokott italkínálata is megmaradt, így senkinek nem kell aggódnia, hogy nem lesz mit innia a fogások mellé. Néhány étterem külön készült valamilyen ajánlással vagy együttműködéssel, de ez ne riasszon el senkit a kísérletezéstől, az alábbi öt párosítás csak a jéghegy csúcsa!

Gyerekbarát ajánlat: Salon étterem – Paprikás kakastaréj burgonya krémmel és paprika szörp

Nem egy megszokott étel a kakastaréj pörkölt, viszont ha valakit eltalál akkor igazi rajongója lesz. Wolf András és csapata idén gondoskodik a szervezetünk kollagénutánpótlásáról, és biztos vagyok benne, hogy aki kellően bátor ahhoz, hogy megkóstolja, nem fog csalódni benne. A taréjok egyszerűen szétolvadnak a szájban és mellé a paprikás szaft édességet, míg a burgonyakrém tartást ad. Ezt dobja még fel a szénsavas paprikaszörp, ami kápiából készült, és olyan, mint mikor a legjobb augusztusi paprikákat kóstoljuk.

Olasz - magyar barátság: ESCA Studio Restaurant & Szofi by nature – Faszénen sütött hortobágyi palacsinta marhapofával és csirkecomb hússal töltve, csirkelábbal és frissen savanyított káposztával és Progetto Calcarius: Troiabomb 2018

Maradjunk még a kollagénnél, az ESCA séfje, Fehér Gábor csirkelábat tálal kérésre a hortobágyi húsos palacsintája mellé, ami marha- és csirkehúst is tartalmaz. Jót is tesz a tömör palacsintának a kis kenőanyag, ahogy a savanyított káposzta és a gyöngyhagyma is. Ezek remekül harmonizálnak a Progetto Calcarius: Troiabomb nevű borával, ami az észak-pugliai Valentina Passalacqua pincészet egy külön szortimentjébe tartozik, bombino bianco és nero di troia fajták házasításából készült, valamint kén nélkül került palackozásra. A bor kiemeli a paprika édes karakterét és könnyedségével, szép savaival, pirosbogyós gyümölcseivel egy kis játékosságot ad a fogásnak. A Szofi by nature egy kis borkereskedés az ESCA testvéréttermében, a Táblában, amit Kékedi Zsófi vezet és csak természetes borokkal foglalkozik főként külföldről. Érdemes lehet nála mást is kóstolni, sokaknak tetszettek a borai a fesztiválon.

Kaviár és Champagne: Arany Kaviár étterem & Kreinbacher Birtok és Champagne Pop-Up Bar – "Arany kaviár" töltött paprika és Piper-Heidsieck: Rosé Sauvage

A Kreinbacher Birtok standja idén is az egyik legnépszerűbb a fesztiválon, és már több mint 20 champagne-nyal érkeztek. A Piper-Heidsieck ház Rosé Sauvage névre hallgató champagne-ja azért különleges, mert a 20-25 százaléka vörösborként elkészített pinot noir. Ezért a színe is sokkal sötétebb, mint egy megszokott champagne-i rozé, már már silleresbe hajlik. Nem a megszokott szárnyaló champagne, mivel a sav picit alacsonyabb a nagyobb mennyiségű vörösbor miatt, míg a test nagyobb és fűszeresebb. Egyértelműen ételért kiállt, akár marhapofát vagy grillezett ételeket is könnyedén kísér. Tökéletes választás mellé az Arany Kaviár hallal töltött paprikája. A kaviár és a hal sóssága remek harmóniába kerül a champagne-nyal, majd a savanyított paprika és a minimálisan csípős paprika kerül előtérbe az ital fűszerességével. Pikáns páros.

Májusi desszert: St. Andrea Restaurant – Spárga, citrom, sör és fehér nyúl: Rafa

A St. Andrea Restaurantnál elérhetőek az egerszalóki pincészet borai is, azonban a tematikának megfelelően desszertjük mellé ezúttal sört társítottak. A citrom tart elemei külön kerülnek a tányérra és egy kis spárga is van a citromos krémben. A hab gazdag és sűrű, az édesség és a savanykásság egyensúlyban van, a ropogós elem légies. Ehhez párosították a fehér nyúl sörfőzde sour IPA-ját, ami bio citromhéjjal készül. Illatában bodzás és citrusos, a korty könnyed erősebb savérzettel és főleg a citrom savanykás jegyei köszönnek vissza ízében. A kettő együtt igazi tavaszi, nyár eleji desszert hangulatát kelti könnyedségével, ahol a savak kerülnek előtérbe és a citrusok, valamint a spárga jegyei válnak elsődlegessé.

Csokoládé robbanás: Laurel Budapest – Maláta, sóskaramell, füst és Laurel Stout

Egy Magnum jégkrém és egy sör jól esik általában a nyári melegben. Külön-külön. Az áprilisban nyitott Laurel Budapestnél azonban gondoltak egy merészet és összepárosították őket. A mini magnum csokoládé maláta fagylaltból készül, a roppanós elemeket rozskenyérmorzsa adja, ez van csokoládéba burkolva. Már önmagában a jégkrém is izgalmas, de amikor mellé kerül a szentesi Zentus Sörfőzde által az étteremnek készített stout söre, akkor válik teljessé az ízrobbanás élménye. A sör a könnyedebb, kevésbé füstös, inkább csokoládésabb stout-ok közé tartozik, így nem elnyomja, hanem tovább gazdagítja és meghosszabbítja a jégkrém ízét. Korlátokat átlépő és lebontó párosítás.

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb