Kérem Várjon!
Cikkek
Akciós élmény
Egy bor: Bodegas Lozano Oristan Crianza 2015 (La Mancha/Spanyolország)
Győrffy Zoltán
2019 augusztus 06.

Van az úgy, hogy a diszkontban araszolgatok a kassza felé, a majdnem három éves közben a legharsányabb formáját mutatja a bevásárlókocsiban alig megmaradva, azon agyalok, hogy mit felejthettem el, amikor szembejön két crianza is, mindkettő ezres alatt. Este meg is bontom az egyiket (random választás volt, név és címke csupán), hadd szörnyülködjek.

És szörnyülködöm is, hogy miért, hogyan, de legfőképpen biztos, hogy ennyiért tudják idevarázsolni ezt a szoftvillányi feelinget, amikor a vörösbor érett szőlőt mutat, van benne hordóérzet, van fűszer, de mégis hízeleg, amikor a korty kortyot követ és csak úgy jólesik.

Nem túl mély ez a bor, nem mutat különösebb rétegzettséget, nincs benne olyan, ami földhöz vágna vagy az egekbe emelne, de mégis minden forintot megért. Duplán akár.

Azt is mondhatnám, ez olyan vörös, mait otthon hétfő este is lelkiismeretfurdalás nélkül bontok, magamnak, haveroknak, csak magában egy-két pohárral, vagy ha épp előkerül némi érettebb sajt, egy jó sonka, akár még egy jó fekedi stifolder vagy bogádi füstölt nyelves disznósajt is belefér.

Azt is mondhatnám, bisztróbor, ez trendibb megfogalmazás lenne kétségtelen. De otthonra még jobb választás, ennyi pénzért végképp. A finom kávés illat, a feketeribizli, az erdei cseresznye lekvár, a hecsedli és a szeder, mondanám még, de kiürült a pohár. Inni kell, nincs mese.

Miközben érzem, hogy jó ez a bor, arra is gondolok, ne találjanak rá sokan. Mert rajongókat vesz el a magyar bortól. Mert ezt kihozni itthon nem lehet ennyiért. Utánaolvastam. A Lozano birtokot 1853-ban alapították Villarrobledóban, 1920 óta foglalkoznak komolyabban a borászattal, Juan Ramón Lozano utódai ma egy ezer hektáros szőlészetet irányítanak (minden terület Albacete környékén van), amelyhez egy 20 millió literes kapacitású pince tartozik. A spanyol központ mellett kínai és amerikai leányvállalatuk van és mintegy 5 országban vannak jelen a boraikkal. Ma már nem csak La Mancha, de más borvidékeken is vannak érdekeltségeik.

Az Oristan Crianza 2015 egy La Mancha D.O., a magasabb minőségű bormárkáikhoz tartozik, pinceáron 6 euró, ha kartonnal veszem, már csak 4.8 euró a palack ára. Van Crianza Reserva és Gran Reserva is a sorozatból, 10 euró alatt van a 24 hónapig hordózott bor is. nagyjából az érlelés különbözteti meg és a fajtaösszetétel. A Crianza 8 hónapot van amerikai és francia hordókban, 70% tempranillio, 15-15% cabernet sauvignon és shiraz. A reservák 80% tempranillo és 20% cabernet sauvignon összetételben jönnek ki, 14-24 hónapos hordós érlelés után. Minden szőlő Finca La Carrasca területről jön, 9 tonna/hektár hozammal dolgoznak.

A honlapról olvasva a legdrágább tétel is 12 eurós, az már persze Rioja, La Manchából minden 10 euró alatt van. Na szóval ezért is becsüljük meg, sok minden más ok mellett, a sok magyar borfogyasztót, aki kitart a magyar borok mellett. És csak néha csábul el egy-egy borra egy üzletben, aztán visszatér a hazaihoz. Mert abban hisz, az a szájíze, az a szíve dobogásával rímel, nem csak az ár a fontos, de sosem mellékes.

Nem nagy bor ez, a hétköznapok bora szoktuk mondani, de abban a műfajban nagyon rendjén van, főleg 899 forintért, amennyiért a Lidlben vadásztuk le. 85/100 pont.