Kérem Várjon!
Cikkek
Filmek és borok
Al Pacino 80. születésnapjára
Magyar Dorottya
2020 April 29.

Ha vannak a filmtörténelemnek legendái, akkor ő, a hétvégén 80. születésnapját ünneplő Al Pacino biztosan közéjük tartozik. Hosszú és igen termékeny pályafutása alatt ő lett Don Michael Corleone, a vászon egyik legnagyobb hatású Keresztapája, de nem okozott neki gondot eljátszani egy vak ezredest, esetleg egy fanatikus edzőt – mint ahogy III. Richárdot, vagy magát az ördögöt sem.

Legyen tehát az gengszterfilm, maffiaeposz, akciófilm, thriller, romantikus komédia vagy klasszikus dráma - ha ő feltűnik benne, egy valamiben szinte biztosak lehetünk: senki másra nem akarunk majd figyelni.

Egy borok és Pacino iránt egyformán rajongó szövegíró pedig muszáj, hogy előbb-utóbb összekapcsolja a két dolgot. Szóval: milyen borokat igyunk, ha Al Pacino filmet nézünk? Összeállítottam egy javaslatot – ami egyúttal egy roppant szubjektív filmlista is lett. Ebben az esetben a borokhoz igazítva a sorrendet.

Íme tehát 5 + 1 Al Pacino filmjei közül – borral párosítva. Szépen, sorjában.

Danny Collins

Semmiképpen ne kezdjük a sort szokványosan – ezért esett választásom erre a viszonylag új, 2015-ös filmre, amiben Pacino egy öregedő rocksztárt alakít. Persze, tudjuk, hogy kiváló maffiózó, nagyszerű nyomozó – de azért ez elég más szerep, valljuk be. Nem meglepő módon, Al megoldja. És nemcsak megoldja, kifejezetten jó ebben a szerepben – nekünk, magyaroknak Végvári Tamás szinkronhangja azért nagyon hiányzik.

Ehhez az életfordításról, lehetőségekről, döntésekről, értékről és értéktelenségről szóló filmhez igyunk egy szép rozét. Akár fröccsként. Ajánlat: Rozé Cuvée, Lelovits (2019)

Kánikulai délután 

Ha már úgyis közelítünk a nyárhoz, tervezzük be ezt a filmet is. Valóban egy nagyon meleg napon játszódik, egy megtörtént bankrablást mutat be – Pacino és a Keresztapából is ismert John Cazale (Fredo) főszereplésével. Egy olyan bankrablást, amely nagyon gyorsan túlnő a bankrablók képességein – túszejtő drámává alakul. A nagy melegben a rendőrség után a sajtó is bekapcsolódik az eseményekbe.

Mi pedig, hogy ne legyen nagyon melegünk, egy könnyű fehéret válasszunk a filmhez. Ajánlat: Parfym, Istvándy Jenő Pincészet (2019)

Szemtől szemben

Mi is lehetne izgalmasabb annál, ha a filmtörténet két nagyágyúja egymást kergeti órákon keresztül? Al Pacino ezúttal először a filmtörténelemben Robert de Niro-val kerül szembe – az 1995-ös Michael Mann filmben. Csaknem három órán keresztül folyik a macska-egér harc, de egy pillanatra sem unatkozunk. A probléma mindössze annyi, hogy néha nem tudjuk, kinek drukkoljunk.

Ehhez a feszültséghez érdemes egy hosszú lecsengésű, harmonikus vörösbort választani – amely még a nevében is tökéletesen illik a filmhez. Ajánlat: Két Dudás, Fritz Borház (2016)

Az ördög ügyvédje

Al Pacino az ördög szerepében – az egyik legtökéletesebb találkozás a vásznon. Az ő ördöge csábító, okos, humora van, lendületes, játékos, cinikus és elképesztően ismer minket, embereket. Mindent lát, mindenről van véleménye, és végre át akarja venni az őt megillető helyet a világban - mégpedig a jogászokon és a jogon keresztül. Zseniális ötlet, valljuk be.

Nem is szaporítanám a szót, inkább ajánlok egy bort ehhez a filmhez. Egy olyat, ami tüzes, erőteljes és rendkívül gyümölcsös. Ajánlat: Elysium az Ördögárok-dűlőből, Tiffán pincészet (2013)

A Keresztapa 1-3

Mi más is következik most, mint Pacino filmográfiájának kétségtelenül egyik legmeghatározóbb darabja – és szerepe. Harmincéves kezdő színészként került bele a Coppola által álmodott világba – hogy aztán egyértelművé tegye mindenki számára, hogy ő Michael Corleone. A legkisebb fiú, aki ki szeretne maradni a családi ügyekből – de ő a legtehetségesebb, hovatovább az egyetlen, aki valóban össze tudja tartani a családot.

A Keresztapához idő kell – és egy komplex, tartalmas vörös bor. Egy kifejezetten komoly, testes darab, hosszú lecsengéssel, amelyet kortyolgatva elmélázhatunk a Corleonék világán, és ízlelgetve annak ízeit mi is egy családi eseménybe csöppenhetünk – ahogy azt Coppola minden rész elején hozza nekünk. Ehhez a trilógiához egy igazán komoly vörösbor illik. Ajánlat: Vylyan Duennium, Vylyan Pincészet (2011)

+ 1.

Egy asszony illata

Fejezzük be azzal a filmmel, ami elhozta az akkor már régóta esedékes, várva várt Oscar díjat - az akkor már bőven befutott Pacinonak. Érdekesség, hogy maximalizmusa ezen a forgatáson is jelen volt: még a forgatás szüneteiben is játszotta a vakot, hogy ne essen ki a szerepből. Az egyik legjobb jelenet pedig kétségtelenül az, amikor a rá – mondjuk így - felügyelő fiatalembernek a nőkről beszél. De nem is lőném le a poént, úgyhogy aki még nem látta, nézze meg!

És persze a tangót is. A tangót, Al Pacino-val. Ajánlat: Furmint Meditation Király dűlő, Holdvölgy Pincészet (2016)

Ezzel a sorral szerintem még ő is kiegyezne.

Boldog születésnapot, Mr. Pacino!