Kérem Várjon!
Hírek
Hétköznapok hősei
riedl
2020 July 06.

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. Az Ízlelő 2007-ben nyitott meg Szekszárdon, az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként. Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát. Néhány hete Náday Egon séf csatlakozott a csapathoz és vállalta el a konyha irányítását. Egon korábban olyan nívós helyek konyhájában dolgozott, mint los angelesi Bel Air Hotel vagy Opus Santa Monica (Le Bernardin) fine dining étterme.

Az első évre visszatekintve, Mészáros Andrea ügyvezető elmondta, hogy nagyon jól indult az étterem, rövid idő alatt otthonra leltek a Hegyvidéken. Egy éve, működésük első napján, már 124 vendég tisztelte meg az éttermet a bizalmával, és év végére az átlagos vendégszám már elérte 175-öt. Ezt a lendületet törte meg a vírus-vészhelyzet és ennek kapcsán bevezetett korlátozások. A Hegyvidéki Ízlelő vezetősége úgy döntött, hogy nem zárnak be, bár a megváltozott munkaképességű kollégákat otthonaik biztonságában tartották, az ép vezetőmunkatársak továbbra is bejártak dolgozni, és próbálták megmenteni mindenki munkahelyét. Hatalmas energiákat mozgósítva, elindították az online rendelést és futárokat toborozva megszervezték a kiszállítást.

„Mind mentálisan, mind anyagilag nagyon nehéz időszak volt” – emlékezett vissza Andrea. Volt olyan fogyatékos kollégánk, aki az otthon töltött idő alatt annyira depresszióssá vált, hogy nem volt hajlandó felöltözni, sőt egy idő után reggelente felkelni sem. A szülők kétségbe esve kérték, hogy legalább néhány órára hadd jöjjön dolgozni, vállalták inkább, hogy autóval hozzák és viszik a biztonsága érdekében. Néhány nap után visszatért az életkedve és ismét a szokott mosolygós, kiegyensúlyozott ember volt. Legtöbb kollégánk számára az Ízlelő sokkal több, mint egy munkahely, önértékelésük épül arra, hogy fontos és hasznos munkát végezhetnek. 

Andrea elmondta, hogy az Ízelőkben minden évben készítenek egy vendégelégedettségi felmérést, most először a Hegyvidéki Ízlelő vendégei közül, közel 200-an osztották meg velünk véleményüket. Kimagasló eredményt kaptak a kiszolgálás minőségére és az éttermi körülményekre, környezetre. Ezeket ötös skálán, 4,96 és 4,95 századra értékelték a vendégek. Amit fejleszteni szeretnének, az a várakozási idő lerövidítése és az ételek rendelhetőségének növelése. Vagyis még jobban próbálnak figyelni arra, hogy idő előtt ne fogyjon el egy-egy népszerű étel.

További terveik ismertetése során megtudtuk, hogy most dolgoznak Böröcz Zsófival - a Hegyvidéki Ízlelőt kezdetektől segítő gasztro tanácsadóval - egy együttműködés kialakításán, aminek köszönhetően, Budán, a Hegyvidéki Ízlelőben is megvásárolható lesz a nagyon népszerű N’iceroll, több mint fagyi édesség.

Másik tervünk, hogy csütörtök, péntek és szombat esténként, a 21 óráig nyitva tartó teraszon, Náday Egon által összeállított és elkészített á la carte fogásokból választhatnak a vendégek. Olyan ételek kerültek fel az étlapra, mint Mediterrán halleves rákkal és tintahallal vagy Csirke terrine leves tárkonyosan, aludttejesen, friss zöldfűszerekkel, főételek közül pedig Házi miccs tárkonyos mustárral és Pékműhely félbarna kenyérrel vagy Nyulas vajastésztás, póréhagymás pite cserépedényben, illetve Marhapofa perkelt kenyérrel és házi savanyú uborkával.

Az ide látogató vendégek a napvitorlák árnyékában, a kellemes fényekkel megvilágított szökőkút mellett, igazi gourmet élményeket szerezhetnek megfizethető áron. A megváltozott munkaképességű kollégáknak pedig további fejlődési lehetőséget kínál az á la carte fogások elkészítése és felszolgálása