A Wine&Partners szervezésében egészen elképesztő Zierfandler-kóstolón vehettem részt Gumpoldskirchenben, a Gebeshuber borászatban. Persze már a meghívóban is benne volt, hogy 1948-ig fogunk visszamenni az időben, így fel sem merült, hogy ne induljak el Ausztria irányába.
Ejtsünk pár szót a régióról is, mielőtt elmerülnénk a múltban. A Bécstől mindössze 25km-re délre található Gumpoldskirchen a Thermenregion központja. A 2200 hektáros borvidék legfontosabb fajtái a Zierfandler, Rotgipfler, St. Laurent és a Pinot Noir. A település az elmúlt évszázadokban a Zierfandler/Rotgipfler kettősről lett ismert, ez a két fajta adta a mindenkori Gumpoldskirchner bor gerincét. No meg a talaj, ami fosszíliákkal gazdagon tűzdelt mészkő.
A következő három bor közvetlenül a második világháborút követő orosz megszállás idejéből való. A szovjet hadsereg 1955-ben vonult ki Ausztriából és így a Thermenregionból is, de előtte természetesen létrehozták a maguk termelőszövetkezeteit. A kóstolt borok mind egy olyan időben születtek, amikor még hordóban adták el őket a bécsi borkiméréseknek, így néha csupán fél- máskor 3-4 évet is érlelődtek a hordóban a fogyasztás előtt. 1948-ról feljegyezték, hogy a meleg és száraz tavasz és ősz között hűvös volt a nyár illetve ebben az évben írta alá Truman elnök a Marshall-tervet. 1952 tökéletes évjárat volt és befejeződött a bécsi Szent István dóm felújítása. 1954 küzdelmes év volt a szőlőtermelőknek, de eközben bemutatták az első színes TV-t és Elvis Presley jóvoltából megszületett a Rock and Roll.
Mogyoró, mandula, makadámdió, vanília, túlérett ananász és keleti fűszerek az illatban. Kóstolva közepes test, élő savak, kevés érett citrus, édes fűszerek, reszelt alma, dió. A lecsengésben dióbél, pici keserű íz, friss savak. Pici cukor kerekíti még mindig. 89/100 pont
Visszafogott illat narancshéjjal, propolisszal, szantállal, fahéjjal. Élénk savak, közepes test, az ízképben ananász, fűszerek, alma. Elegáns szerkezet, friss savak, de kevesebb beltartalom mint 1948-ban. 87/100 pont
Gyurmás-édes fűszeres, narancsos, élesztős illat. Király savszerkezet, közepes test, elegáns szerkezet. Az ízképe gyümölcsös, barackkal, ananásszal, propolisszal, nagyon hosszú süteményes-tésztás-barackos lecsengéssel. Wow! 90/100 pont
A szovjetek kivonulása után Ausztria gyorsan magára talált és visszaintegrálódott eredeti szerepkörébe a Nyugati blokkban. Ez persze nem jelentette a Zierfandler azonnali reneszánszát, hiszen napjainkban is csupán 80 ha zöldell belőle Ausztriában (és hát mi tudjuk a legjobban, emellett kb. 20 hektár maradt csupán a pécsi borvidéken). Az 50-es, 60-as, 70-es évek borstílusáról megtudhattuk, hogy leginkább az édes, félédes borok voltak többségben, ez volt a Gumpoldskirchner stílusa. (Érdekes, hogy Pécs környékén a mai napig ezt a stílust keresik a fogyasztók, ha a Zierfandler, azaz helyi nevén a Cirfandli szőlőfajta szóba kerül). 1958-ban lett Charles de Gaulle az ötödik köztársaság első elnöke Franciaországban, megalakult a NASA, a borászok pedig örültek a kiegyensúlyozott évjáratnak és a jó savszerkezetnek. 1968 a “prágai tavasz” és a párizsi diáklázadás éve, hűvös nyár volt, magas savak és alacsony alkohol jellemzi az évjáratot. 1976-ban lett Jimmy Carter az USA 39. elnöke, meleg száraz nyár volt, ősszel pedig sok volt a botritisz.
Édeskés és oxidált illat dióval, pici mézzel, haldokló virágokkal. Kerek sav, közepes test, citrusok és reszelt alma az ízképben. Telt karakter, közepes lecsengéssel amit a dió vezet. 89/100 pont
Visszafogott illat virágporral, levesfűszerekkel, barackkal, ananásszal. Friss, élénk savak, citrusok, ananász, licsi, mandarin az ízképben. Friss, feszes, elképesztően jó állapotban, de az egyensúly a savak felé billen. 88/100 pont
Illatában kapor, égett gumi, virágpor, gesztenyeméz, ez utóbbi egyre intenzívebb, végül virágmézes karakterré alakul át. Kóstolva közepes test, friss-elegáns szerkezet, tökéletes! Pici cukor, ananász, virágok, körte, mangó, alma, mandarin az ízképben. Hosszú lecsengés! 91/100 pont
Gumpoldskirchen nem csak központi elhelyezkedése miatt lett a borrégió ismert települése, hanem a mikroklímája miatt is. A 700 méter magas Anninger-hegy felől éjjelente hűvös levegő áramlik a legjobb dűlőkbe, így segítve a savak élénkségét a születendő borokban. A 70-es évek vége, de legfőképp a 80-as évek már az osztrák glükol botrányról szólnak, ami alapjaiban rengette meg a borágazatot és állította végül arra a pályára, amin ma is van. 1978-ban lett pápa Karol Wojtyla II. János-Pál néven, hűvös év volt kései szüreti időponttal és jó savakkal. 1984 ezzel szemben hűvös és száraz év volt, gyengébb minőséggel, magas savakkal és nehezen beérő szőlővel, mintha az éghajlat is tudta volna, hogy George Orwell miatt 1984 mást jelent majd a jövőnek. 1988-ban egy enyhe telet követően forró és száraz nyár köszöntött Ausztriára, a szőlők szépen beértek, Benazir Bhutto pedig az első női miniszterelnöke lett egy muszlim országnak.
Enyhén oxidált illat dióval, mandulával, almavirággal, propolisszal. Kóstolva telt, jó savú, az ízében aszalt gyümölcsökkel, ananásszal, kajszival, naranccsal, mézzel, fűszerekkel, érintésnyi botritisszel. Hosszú, diós-citrusos lecsengés. 87/100 pont
Nagyon visszafogott illat fehér virágokkal, almakompóttal. Közepes test, kerek sav, kicsit szétáll, van cukor, van gyümölcsösség benne, savak is vannak, de külön-külön. Az ízképben umami is felbukkan. 85/100 pont
Zöldfűszeres illat, kapor aztán mézeskalács a fűszereivel együtt, gyömbér, méz, almavirág. Kóstolva közepes test, élénk savak, citrusok, alma. Feszes szerkezet, friss és hosszú, vibráló bor. 90/100 pont
1998-ban aztán megalakult a Gebeshuber borászat, akik mára 25 hektáron gazdálkodnak, 2006-óta organikus módon, 2017-óta pedig biodinamikusan. A helyi fajták iránti elkötelezettségüket mutatja, hogy 7.5Ha Zierfandler és 6.5Ha Rotgipfler is hozzájuk tartozik, utóbbiból 120Ha található összesen az országban. A boraik 20%-át helyben adják el, 50%-át az osztrák piacokon és a maradék 30% megy exportra. Ami az évjáratokat illeti, következzen egy rövid kis összefoglaló Johannes Gebeshubertől.
2004: hűvös év, elegáns borok, élénk savak
2010: hűvös év, sok eső, kevés termés
2011: tökéletes érés, jó savak, jó arányok
2012: érett alapanyag, meleg év, nagyobb testű borok
2013: a fehérborok éve, jó savak
2015: tökéletes évjárat, jó arányok
2016: gyümölcsös borok jó érlelési potenciállal
Közepes citrom szín, citrusos-körtés-fehér virágos illat, kevés gombával a háttérben. Kóstolva élénk sav, közepes test, pici élesztős-toastos jegy, sok citrus, champagne hangulat. Érdekes! A savak és a citrusok sokáig kitartanak a lecsengésben. 86/100 pont
Illatában vajas popcorn, spárga, citrusok és körte, egyértelmű battonage. Kóstolva közepesnél nagyobb test, széles a korty, jók a savak, van fa is, fűszer is, alma, citrus. Hosszú lecsengés, amerikai stílus. 89/100 pont
Édes fűszerek, vanília, szegfűszeg, virágok és szilva(!) az illatban. Közepes test, jó savak, alma, körte, citrusok és virágok az ízképben. Az édes fűszerek tartanak ki legtovább a lecsengésben. 86/100 pont
Izgalmas illat, már-már rizlingre emlékeztet, körte, citrusok és virágok, pici menta. Kóstolva feszes, elegáns, mangóval, mandarinnal, ananásszal, penge savakkal. Feszes és hosszú. 89/100 pont
Almavirágzás. Körtevirágzás. Wow, micsoda illat! Elegáns szerkezet, penge savak, ásványos ízek és citrusok, virágok, érintésnyi petrol tone, közepesnél hosszabb lecsengés. 90/100 pont
Édeskés illat rengeteg gyümölccsel, virágokkal. Kóstolva is ez a helyzet, elegáns, jól iható, fehér húsú gyümölcsökkel. Most szuper, elegáns, igazi élmény! 91/100 pont
Visszafogott illat szőlővel, pici virágporral. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, érett gyümölcsök és érintésnyi tannin. A lecsengése közepesnél hosszabb. 87/100 pont
Bevallom őszintén, hogy a kóstoló előtt komoly előítéleteim voltak a Zierfandler fajtával kapcsolatban. Nem a tulajdonságait kérdőjeleztem meg, sokkal inkább az érlelhetőségét. Belátom, hogy ez a tapasztalatlanságomnak volt köszönhető. Még az 1940-es 50-es évekből származó borok is élvezhetőek, néha kifejezetten finomak, jól ihatóak voltak. Ami pedig még ennél is fontosabb, az ennek a kóstolónak, és Johannes Gebeshubernek az üzenete. Itt van egy borvidék és annak a 2200 hektár szőlője, valamint egy borászat 25 hektárral. A borvidéken összesen van 80 hektár Zierfandler, a borászatban található ebből 7.5 Ha. Mégis képesek erre és a Rotgipflerre építeni a kommunikációjukat!
Fontos lenne, hogy a hasonló cipőben járó borvidékek észrevegyék a világban, hogy nem egyedül az a járható út, ha arra fókuszálnak amiből sok van. Az is egy út, de nem az egyedüli üdvözítő. Ugyanolyan fontos, hogy megtartsuk a hagyományainkat, a régi fajtáinkat, akkor is ha kevés van belőle és ne csak ímmel-ámmal foglalkozzunk velük, de kutassuk fel és fejtsük meg az őseink borstílusát és azt szem előtt tartva, de nem szolgaian lekövetve építsünk újat ezekre a szőlőfajtákra figyelve. Erre a világ is felfigyel majd és úgy el lehet adni nekik a többi borunkat is.
További kérdések esetén (vagy ha be akarnak jelentkezni egy fantasztikus kóstolóra) keressék Johannes Gebeshubert Gumpoldskirchenben a Jubilaumstrasse 43 alatt (AT-2352), vagy a jg@weingut-gebeshuber.at e-mail címen.