Kérem Várjon!
Cikkek
Jég a világ
Jégszőlő szüret a Vylyan szőlőben
Mester Zoltán
2009 January 10.

Jégbornak valót szüreteltünk a Vylyan Pincészet szőlőjében. Fél hármas ébredés (hajnali), mínusz 5 (fok), szentjánosbogarak a tőkék között (fejlámpák). Még szerencse, hogy elmaradt az év leghidegebb éjszakája. Pedig bebiztosítottuk magunkat védőitallal (forralt bor). Belehalni nem kellett, de azért titokban örültünk, hogy előző este a nagyját már leszüretelték.

Miután síruhából hiánycikk volt otthon, maradt a hagyományos többrétegű öltözet, amivel rákészültünk az év első szüretére – az év leghidegebb éjszakáján. Tripla zokni, két nadrág, három pulóver és a többi, némi vakon botorkálás után életfunkciók beindítása Koppány barátunk még Palkonyán adományozott csudatevő pálinkájából. Aztán gyülekező a kihalt pécsi utcán, miközben mások épp buliból indultak haza.

Végül elmarad a dermesztőnek beharangozott leghidegebb éjszaka, legalábbis a kocsi hőmérője, és a tapasztaltabb szüretelők szerint nem megyünk „minuszöt” alá. Persze azért érezni azt is lehet, kezdés előtt összegyűlünk a tábortűz körül, forralt bor-védőitallal lobbantva fel a lelkesedést. Közben Ipacs Szabó István ellát minket néhány hasznos jó tanáccsal, tudniillik „a fejlámpát nélkülözők azért vigyázzanak az ujjaikra”. Előző éjjel a három hektár kint hagyott olaszrizling-jégszőlő nagyját már leszüretelték a Pillangó dűlőn, ami nem csak nekünk jött jól, de a szőlőnek is, mert a mi szüretünkkor valamivel „melegebb volt”.

 

Így a csapat bő két óra alatt végez is a szürettel, fejlámpák és kamerák, vagy a felhőrétegen átszűrődő hold fényében szedjük a fürtöket. Hazamenetel előtt azonban még benézünk a pincészethez, hogy az előző napi szüretből lett mustot (390g/l cukortartalom) megkóstoljuk. A kád tetején még vékony jégréteg, alatta pedig a kincset érő nedű. Idén körülbelül három kishordónyi (6Hl) jégbor lesz a Vylyannál. Legutóbb öt éve készített Ipacs Szabó István cabernet franc-ból, ami sok rajongónak vált különleges italává.

Eiswein - Gutwein

Amilyen édes a jégbor, éppannyira macerás elkészíteni, és ennél fogva drága is. De a legtöbb esetben az ár okkal magas, ha tehát a bíztatóan mosolygó árus a kirakodóvásáron „ezerötér” akar jégbort eladni nekünk, akkor éljünk a gyanúval, hogy valamit csalt az úr. (A növekvő kereslet miatt nem ritka a fürtfagyasztás, vagy a cukrozás.) Magyarországon egyre többen vállalják be, hogy néhány sor szőlőt fenthagynak lényegében megfagyni, jégbort készítendő belőle.

Szüretelni a jégszőlőt akkor lehet, ha a tartósan fagypont alatt marad a hőmérséklet, különben kárba vész az alapanyag. Legalább a mínusz 7-8 °C a követelmény, a cukortartalom miatt ugyanis lecsökken a víz fagyáspontja. „A tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni a szőlőt és gyorsan ki is kell préselni azt. A préselés egész fürtben történik.  Már ekkor tiszta must keletkezik, hiszen a bogyót nem tárják fel, s az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvad ki, különválik a koncentrálódott musttól. Amennyire sok időt tölt a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, hisz a jégbor egyik legfőbb értéke különleges gyümölcsössége lehet."