Kérem Várjon!
Cikkek
Kóstolási tapasztalatok
CF: Villány & Burgenland (4. rész)
Jakab Tamás
2020 July 14.

Az alábbiakban öt-öt villányi és burgenlandi tétel kóstolási jegyzete és összefoglaló tapasztalatai következnek, abból a célból, hogy egyrészt testközelből lássuk és érezhessük a hasonlóságokat és különbségeket, remélhetőleg ezzel megerősítve a piacon lévő tételek kóstolási bírálataiból készítette aromavizsgálati elemzéseket.

I. Kóstolt villányi tételek

Az öt villányi tételből van egy-egy classicus (Polgár) és szuper prémium (Szemes) is. Évjárat szerint három 2015-ös, 1-1 2016-os és 2017-es található, mindegyik piaci tétel.

I.1. Kvassay Cabernet Franc Válogatás 2015

3,5 hektáros kis családi gazdaság, Jammertalban és Remete-dűlőben található birtokokkal. A kis területen a klasszikus villányi vörös sor mellett fehéreket is termelnek. Cabernet Franc válogatásuk természetesen a pincészet csúcsborának számít. Prémium kategória.

Tiszta, csillogó mélyvörös szín, kakaó, szeder, cseresznye illat, ízben szeder, cseresznye, szilvalekvár, kakaó a sorrend, selymes tanninok, gyönyörű alkohol-sav egyensúly, közepesnél hosszabb lecsengés, a nyelven kakaós utóíz. Nagyon szép bor. 14% alkohol

I.2. Agancsos Capitalis 2015

A családi pincészet bár 30 éve létezik, de 2006-tól viseli az Agancsos nevet, a vadászat iránti szenvedély okán. Hat hektáron gazdálkodva a tipikus villányi fajták (kékoportó, kékfrankos, bordói fajták, olaszrizling) mellett természetesen ez a tétel itt is a pincészet csúcsbora. Prémium kategória.

Elsőre pohárba töltve illata fedett, istállóudvar benyomását kelti, majd kiszellőzve nagyon szép vanília, kakaó és szilva érkezik. Ez ízben a szederrel és némi kökénnyel egészül ki, selymes tanninokkal. A korty közepes hosszúságú, az aromaintenzitás úgyszintén. Alkohol és sav egyensúlyban vannak. Színe tiszta közepesnél mélyebb rubin szín. 14% alkohol

I.3. Polgár Családi Franc Válogatás 2015

Polgár Zoltán, 1996-ban az Év Bortermelője Magyarországon, 45 éves pályafutással a háta mögött. Mára Villány egyik legnagyobb, és mindenképp meghatározó termelője, 65 hektáron gazdálkodnak, emellett a vendéglátás és a helyi hagyományok ápolásában, valamint új hagyományok megteremtésében is éle járók. A Családi Válogatás sorozat a Pince presztízsborait fogja össze. Classicus kategória.

Gránátvörös szín, illatban gyógynövényes, ánizsos jelleg, pici meggy. A korty kellemes, bársonyos tanninok, szilva, pici étcsoki, alkohol-sav szép egyensúlyban, közepesen hosszú lecsengés. A szín már picit idősödőbe hajlik, de különösen az íze még vibrál. 13% alkohol

I.4. Vylyan Villányi Franc Prémium 2016

A borvidék meghatározó pincészete Kisharsányból, a Feket-hegyről, azon nagyon kevés birtok egyike, ahol a birtokközpont egyben a földek, a területek mellett, annak központjában fekszik. 120 hektár, átlagosan 7000 tőke hektáronkénti sűrűség, a csúcskategóriákban 40 hl/ha-ra visszafogott termelési mennyiség. Nagybirtok. A Cabernet Franc szőlő a Mandolás-dűlőben található, mely déli, katlan formájával szinte gyűjti a meleget. Prémium kategória.

Mély rubin szín, némi gránátos beütéssel. Illatban herbás, gyógynövényes jegyek után a szeder és egy kis kávé érkezik, leheletnyi vaníliával. Ízben megjelenik a szilva is, a kávé egy kicsit erősebb lesz. Az alkohol és a sav szép egyensúlyban van itt is, selymes tanninokkal. A korty kellemes, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Korrekt prémium bor. 13,5% alkohol

I.5. Szemes Villányi Franc Szuper Prémium 2017

A végére még egy kis családi pincészet, Szemesék 5 hektáron dolgoznak portugieserrel, kékfrankossal, merlot-val is. Ez a szuper prémium kategóriájú bor egyértelműen a pince csúcsbora.

Nagyon sötét, mélyrubin szín. Visszafogott illat, csokoládés, kakaós íz, sok-sok szilvával és ribizlivel; pici alkoholos többlet (14,5% alkoholnál nem meglepő), közepes lecsengésű korty.

II. Kóstolt burgenlandi tételek

A burgenlandi tételek mindegyike is piaci tétel, itt az évjárat egységesen 2017, azaz, azt látni lehet, hogy átlagosan legalább egy évvel előbb piacra kerülnek ezek a tételek. Ennek következtében érdekes kérdés lehet az is, érződik-e ez a fiatalabb vonulat ízben, illatban, fejlettségben.

II.1. Weingut MAD – Haus Marienberg, Ried Neugebirge 2017

A családi borászat Oggau (Oka) központtal 1786. óta borászkodik, Sebastian és Tobias Siess a nyolcadik generációt képviselik. 50 hektáros birtokuk a teljes borpalettát lefogja. A vörösbor sorukból nem hiányzik a Cabernet Franc sem.

Mély rubinszínű bor. Illatban paprika, pici bors, fekete ribizli, pici vanília. Ízben nagyon kellemes, selymes tanninú, szép, közepesnél hosszabb korttyal. Az illatvilág teljes mértékben visszaköszön, némi áfonyával és csokoládéval kiegészítve. Nagyon szép, jó ívású bor. 13,5% alkohol.

II.2. Günter+Regina Triebaumer, Cabernet Franc Ried Gillesberg 2017

A Triebaumer család Ruston (Ruszt) tevékenykedik immár 1691. óta. Jelenleg 24 hektáron ápolják egyrészt a gazdag ruszti bortermelési tradíciót, másrészt pedig a világra nyitottan, vágnak bele újabb hagyományok teremtésébe – ilyen a Cabernet Franc felvállalása is.

Mély rubin szín. Illatban fekete bogyósok, elsősorban ribizli és áfonya, kis medvecukor. Ízben az illat jön, a fekete ribizli előrébb kerül. Némi csokoládé és kávé is megjelenik. Bársonyos tanninok, közepesnél hosszabb korty.14,5% alkohol

(„Versenyen” kívül, a 2016-os tételt is lehetőség volt kóstolni. Mély rubin szín, gránátos reflex-szel, paprika és cassis uralkodik az illatban. Ízben az illatanyagokat gyönyörű csokoládé-kávé zamatok és édes hordófűszerek egészítik ki. A 15% alkohol egy nagyon picit visszafűt, ezzel együtt megteremti a korty nagyon elnyújtott, hosszú voltát. A tanninok már selymesek, belesimulnak a borba.)

II.3. Weingut Scheiblhofer, The Cabernet Franc 2017

A legkeletibb és legmelegebb (egyben legszárazabb) település a burgenlandi borrégióban Andau (Mosontarcsa), a magyar történelem által is meghatározott nagyközség. A Scheiblhofer család 85 hektáron gazdálkodik itt, igazi, modern nagyüzemet alapítva és üzemeltetve itt. Az időjárás szeles is errefelé, ennek megfelelően, a zöld energia kihasználásában is élen jár a család: a 268 kWp teljesítményű napelemes rendszer a teljes energiaigényt fedezi… Hogy az éghajlat errefelé a vörösbor primátusát mutatja, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy Scheiblhoferéknél található egy üzemben a legtöbb barrique hordó egész Ausztriában – ezekben többek között az elegáns prémium Cabernet Franc-ot is érlelve.

Rendkívül sötét, lilásba hajló szín, mintha syrah-val vagy negroamaro-val lenne dolgunk. Illatban pörkölt mogyoró, fekete ribizli és medvecukor. Ízben szép, kiegyensúlyozott, még némileg húzó, poros tanninokkal. Mögötte a ribizli és némi étcsokoládé szépen kiérződik. Még fiatal tétel, bőven érhet. 14,5% alkohol.

II.4. Weingut Stefan Zehetbauer, Cabernet Franc Ried Steinberg 2017

Az 1705. óta Schützen am Gebirge (Sérc) településen borászkodó Zehetbauer család elkötelezettsége a fajta iránt igen magas: 1987-ben ők telepítettek az egész országban először Cabernet Franc-t, és azóta is elkötelezett hívei a fajtának. A borkészítési hitvallásuk is különleges, a természetesség híveként lemondanak fajélesztők és enzimek használatáról, a terroir borokban történő megjelenését tartják a meghatározó készítési iránynak. Ez jellemzi Cabernet Franc-juk elkészítését is.

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatban paprikás-szedres vonal ribizlivel. Édesfűszerek, pici vanília. Ízben nagyszerű alkohol-sav egyensúly, selymes tanninok, pici csokoládé kerül az illatanyagokhoz. Közepesnél hosszabb korty. 13,5% alkohol

II.5. Weingut Salzl Seewinkelhof, Cabernet Franc Premium 2017

Az 1840. óta itt, Ilmitz (Ilmic) határában szőlőt nevelő Salzl család a 2009-ben teljesen megújított modernizált pincészetében 70%-ban vörösbort készít, a fő fajtának számító Zweigelt mellett a francia fajták, azon belül is a Cabernet Franc hangsúlyos fajta. A terület különlegessége, hogy 117 méteres tengerszint feletti magasságával egész Ausztria legalacsonyabban fekvő termőterülete található itt, amit most is körülvesz számtalan, a Fertőből itt maradt, helyenként enyhén sós tavacska. Ennek hatására a sós-minerális jegy itt felerősödik.

Mély rubin szín. Illatban főként fekete ribizli, aztán szeder, pici csokoládéval. Pörkölt mogyoró. Ízben ezek tovább erősödnek, édes hordófűszerekkel kiegészülve. Minerális jegyek érezhetők. Bársonyos tanninok, pörkölt jegyek a hosszú lecsengésnél. 14% alkohol.

III. Összefoglalás

A két területet összehasonlítva, inkább az érlelés módjából, stílusából, mintsem a terroirbéli különbségekből adódnak eltérések. A burgenlandi borok rövidebb ideje vannak palackban, szinte kivétel nélkül a (a leírásokat vizsgálva) új barrique hordókban érleltek, nemegyszer két évig – magyarán, 6-8 hónapja vannak palackban, szinte csak, amióta piacon is. Ennek megfelelően tanninhangsúlyosabbak, valamint, elsősorban a hordófűszereket tekintve, hordóhangsúlyosabbak is. Villányi társaik átlagosan jó másfél évvel idősebbek, ennyivel töltöttek el több időt palackban. Ennek megfelelően a tannin sokkal inkább belesimul a borba, ugyanakkor, jelezve az eltarthatósági potenciált is, érdemi palackbuké nincs. Valamivel gyümölcsösebb az összhatás, miközben a hordóérlelés jegyei azért nyilvánvalóan kivehetők.

Érdemes lenne megnézni másfél év múlva a mostani Burgenlandiakat, és újra véleményt alkotni – nyilván, akkor már csak a mostani, papírra vetett villányi jegyzetekkel.

A villányi vonal a gyümölcsök közül sokkal inkább szedres-szilvás, a burgenlandi sokkal inkább (szedres-)ribizlis. Ez az eltérés a terroir (időjárás, egy fokkal még melegebb azért Villány) számlájára írható.

Összefoglalva: a terroirok hasonlósága (kőzet, hőmérséklet, csapadék) elég nagy ahhoz, hogy jelentős különbség ne alakuljon ki a szilva-ribizli illat- és íz”csere” kivételével (és ez sem teljesen domináns). Sokkal inkább a terroir emberi tényezője, az érlelés módja, stílusa képez eltérő jegyeket.


1. rész | 2. rész | 3. rész