Kérem Várjon!
Cikkek
Négy fogás a tavaszból
Tesztgyőztesek vacsorája 2010/1
zoranka
2010 April 29.

Mondhatnánk úgy is, olvasóink kérték. Meg mi is szerettük volna már. Ha a tesztjeink eredménye kóstolható és megbeszélhető lehetne. Mert úgy az igazi, ha van valami utóélete a tesztnek, ha van némi személyes kontaktus, ha találkozunk azokkal az olvasókkal is, akikkel egyébként nem vagy ritkán. Úgyhogy nem is olyan hosszas előkészületeket követően borbemutató vacsoraestet szerveztünk a Pécsi Borozó 2010. tavaszi számának tesztgyőztes borainak. A borokhoz az Enoteca Corso stábja alkotott ételeket. Teltház volt már napokkal a rendezvény előtt, lesz folytatás.

Kvassay Pécsi Sauvignon Blanc 2009
Sous vide tojás paszternákpürével

A Pécsi Borozó tavaszi számában két tematikus teszt kapott helyet, no meg a szokásos Mustra. Ez utóbbiban szerepelt legjobb fehérborként ez a sauvignon blanc, egy fiatal villányi borász, Kvassay Levente munkája. A szőlő nem is annyira pécsi, csak borvidékileg, hiszen alig pár kilométerre Villánytól termett, de már a szomszédos borvidék területén.

Intenzív, harsogó illatok, sárgabarack, citrusok, zöld frissesség. Némi egres és vilmoskörte. Kóstolva sem hazudtolja meg magát. Kerek, telt, gyümölcsös, lendületes bor, mintha pár gramm maradékcukor tenné még kerekebbé, még simulékonyabbá. Ez nem gond, hiszen van mellette sav, van mellette test, jóleső a korty. A maga nemében szép történet, amit nem érdemes sokáig tartogatni, legfeljebb nyár végéig. 88 pontot kapott a Mustra zsűrijétől.

A hozzá felszolgált sous vide tojás, no meg a paszternákpüré telitalálat, a bor illata és zamata jól illeszkedett a zöldségpüréhez, a tojás állaga meg izgalmasabbá, selymesebbé tette az összhatást.


Bock Villányi Portugieser 2008
Fogas paprikamártással, csicsókával

Sajnos, a Bock Pincét az utolsó pillanatban közbejött, váratlan események miatt senki se tudta képviselni ezen az estén, pedig jó lett volna arról beszélgetni, hogy általában a nagy villányi pincékre gyakorta mondják: az alapborok színvonala nem annyira fényes. Ez a bor meg éppen az ellenkezőjéről győzött meg bennünket. Kevés kritika illetheti, hiszen 2008-as portugieserként még mindig élettel teli bor.

Gazdag, fajtajelleges illata már igazi oportót sejtet. Érett és gyümölcsös, akárcsak az ízei. Kellemes savérzet, sima tanninok és gazdag, ropogós gyümölcsös zamat jellemzi. A fahordó is a helyén, gömbölyűbbé teszi a kortyot. Egész könnyedén csúszik, arányos, nem túlzó semmibe és szép hosszan kitart a szájban. Érezhetően potenciál is van benne még. Nagyszerű, érett, fajtajelleges portugieser. A zsűrink 89 pontra értékelte.

Az oportóhoz halat kaptunk, paprikamártással, az egész sorban talán csak a csicsókát érheti némi fejcsóválás, az bizony helyenként nyers maradt. Amúgy rendben volt, a borral is találtunk közös vonásokat, bár ez az étel a következő kadarkához is passzolt volna.


Heimann Szekszárdi Kadarka 2007
Galambmell és comb konfitált zöldségekkel

A kadarka-tesztünkön sok kadarka volt, sokan teszteltünk és egy gyakran kicsit lenézett, alapjaiban P9-es klónból készült kadarka lett toronymagasan az első. Ez talán azt is bizonyítja, hogy a jó gazda ebből is képes kihozni a maximumot. Heimann Ágnes a Heimann Családi Birtokot képviselve nem csak a borászatban jó gazda, de itt is jó házigazda volt (mellettünk, persze…), hiszen ő kezdeményezte, hogy a borászok az ételeket követően tegyenek sétát a vendégek között, beszélgessenek kicsit, amit mindenki érdeklődve fogadott. Akárcsak a kadarkát.

Elegáns, szép illatú kadarka, kellemes fűszerekkel és lassan kibontakozó tercier jegyekkel. A szájban gyönyörűen egyensúlyoz, szerkezete kifogástalan. A zamatában még mindig élő gyümölcsök és lendületes, élettel teli savkészlet köszön vissza. Nagy testű, de nem túlzóan vastag ital, nagyon szépek az arányai, nem veszti el ivósságát. Szépen melegít, hosszú és még percekig megtölti a szájat. Nagyszerű kadarka! – szinte egyhangú volt a zsűri véleménye, ezt jelzi a 90 pont is.

A galamb a konfitált zöldségekkel jó választás volt, a bor az étel fölé tudott kerekedni, viszont jó alapokat adott hozzá, jól emelte meg az ízek intenzitását, ami a cél is volt, hiszen ezen az estén mégiscsak a boroknak járt a rivaldafény.


Vylyan Villányi Cabernet Franc 2007
Gyömbéres csokoládé mille-feuilles

A Vylyan egy évjárattal korábbi franc-ja is tetszett nekünk, akkor 89 pontot adtunk. Most nem volt szűkmarkú a zsűri, bevállalta a 92 pontot. A tesztgyőztesek vacsoráján Iványi Emese volt a Vylyan arca és hangja, ő beszélt a jelenlevőknek a pincészetről, szőlőről, borokról. És természetesen a javát erről a borról.

Szép, összetett illatokkal nyit. Kávé és bogyós gyümölcsök elsőre. Kortyban kerek, erőteljes, de arányos hordóhasználat mellett szeder, csokoládé és marcipán. Mögötte friss fűszerkert, kakukkfűvel, mentával. Komplex, vastag, minden porcikájában jól megkomponált bor, hozza a cabernet franc jellegzetességeit, korrekt savai vannak, a friss gyümölcsösség és a hordófűszerek jól kiegészítik egymást. A korty hosszú, szépen kitart, emlékezetes.

Nem vagyok feltétlen híve a vörösbor és csokoládé párosításának, ezen az estén mind a bor, mind a desszert önmagában többet nyújtott nekem, mint együtt. A bor ugyanis a csokoládé hatására veszített az intenzitásából, az erejéből, pedig jót tesz neki a belőle sugárzó átütő energia.


Kellemes, jó hangulatú, egyúttal tartalmas estét töltöttünk el az Enoteca Corsóban, ezúttal is köszönjük Csóra Zsanettnek és Soós Tamásnak a lehetőséget, valamint Krusóczki Tamásnak a közös tervezést. Reményeink szerint az estének lesz még folytatása, akik itt voltak, jönnének még, akik csak hallottak róla, azok meg pláne. Nem mondhatunk nemet…