Korábbi számaink egyikében írtunk már Lévai Ferenc rétimajori halbirodalmáról, őt biztosan többen ismerik a TV Paprika Halország című műsorából. A kedélyes halas ember több halnépszerűsítő projektet is kezdeményezett már. A 2010. téli számunkban megjelent cikkből is megtudható, a Rétimajor tagja a Tolnai Borútnak, saját területen van kékfrankos és cabernet szőlőjük - most két palack eljutott hozzánk, megkóstoltuk.
Még tavasszal jártam Mariborban, néhány alkalommal meg is emlékeztem egyes eseményekről, szerencsére sok helyen kóstoltam bort is, de a legemlékezetesebb a Joannes pince volt. Borokat kóstoltam innen korábban is, de személyesen még nem találkoztam Joze Protnerrel, nem jártam a Malecnikben található pincéjében. Az élmény rövid volt, a (nem boros média)csapat már unta a sok pincét, sajnos a szervezők a végére hagyták az egyetlen igazán remek borokat készítő mestert. De hoztam haza öt fehéret, megkóstoltuk.
Amikor eljönnek augusztus utolsó napjai, már várom a postaláda nyikorgását, érkeznek a borkatalógusok! Ilyenkor minden valamirevaló hiper, szuper és diszkont, sőt c+c is borkatalógust nyomtat, vagy legalábbis a hagyományos reklámújság jelentős hányadát a boroknak szenteli. Tudjuk, csak értünk van a nagy olcsóság és nem a bennragadt tételeket söprik ki az új évjárat érkezése előtt.
Nemrég írtuk azt, hogy lépésváltásra van szükség. Sok tekintetben meg is tettük, de a legfontosabbat mégsem. Úgy alakultak dolgaink, hogy mégsem kell megtennünk és időt kaptunk. Kezdjük tehát a legfontosabbal. Ami a jövő héten megjelenő Pécsi Borozó kézbevételekor szembetűnhet majd. Igen, ingyenesek maradtunk. Több oka van ennek, de ezek közül hátratesszük az eszméket és előre a matériát. Lett olyan (névtelen) támogatónk, aki abban támogat bennünket, hogy az idei számok még biztosan maradjanak ingyenesek. Köszönjük ezúton is.
Sajtótájékoztatót rendeztek kedden a Zsolnay Negyedben, elsősorban az Örökség Fesztivál volt a téma - ne hagyjuk ki azt sem, sok érdekességgel készülnek szeptember 7-23. között -, de ezen belül mi két társprogramra figyeltünk nagyon. Másodszor rendezik meg ugyanis a Kodály Központban a Villány Prémium Bormustrát, no és tizenhatodszor az Európai Bordalfesztivált. A programok gyakorlatilag kihagyhatatlanok, óráinkat igazítsuk ezekhez.
Az újranyílt Művész presszó volt a helyszíne a szekszárdi Fekete Borpince bemutatkozásának, amelyet a Szekszárdi Bor Pécsett vinotéka szervezett. Az elsősorban szekszárdi borokra specializálódott borszaküzlet tulajdonosainak elmondása szerint, a borvidéket egyre inkább kezdik felfedezni a baranyai megyeszékhelyen is. A Fekete Mihály nevével fémjelzett borok kísérőjeként a sorban megjelent a Kakas Bonbon is, akikkel közös megjelenést is terveznek tovább rendezvényeken, fesztiválokon is.
Másodszor rendezték meg országosan a Koccintás rendezvényt, amelyen Magyarország legkedveltebb borvidéki településeit keresték. A lényeg: hol koccintanak minél többen egy adott pillanatban, esetünkben szeptember elsején, 16 órakor. A Pécsi Borozó, a Pécs-Mecseki Borút, a Tüke Borház és a Matias Borászat közös szervezésében rendeztük meg idén is a pécsi koccintást, a város szívéhez legközelebbi szőlőültetvényen, a Tettyén. A kitűzött célt megvalósítottuk: többen voltunk mint tavaly.
A szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pincészet nyerte el 2012-ben Az év pincészete díjat. Az ezzel járó vándordíjat, emlékérmet, oklevelet az alapító szervezetek vezetőitől Mészáros Pál, a családi vállalkozás vezetője vette át csütörtökön a Mészáros Pincészetben. Az ünnepségen szakmai szervezetek és barátok köszöntötték az ünnepeltet, énekelt a Muslinca-kórus, megkóstoltuk a 2012-es irsai olivért és rozét, no és szemezgethettünk az aznap szüretből, minden termelt fajtából hoztak kóstolót a vendégeknek.
Interjúzni jártunk pár hete Hőgyészen, egy fiatal borászt kerestünk fel. Horváth Lászlónak hívják, tehetséges srác, azért ne bízza el magát, de már most akad egy-két izgalmas bora, pedig még csak az ötödik saját szüretét kezdi. Bővebben róla a Pécsi Borozó őszi számában, most egy borát kóstoltam újra és bizony legalább annyira tetszett, mint a pincében. Jöjjön a szürke, ami nem szürke.
Az utóbbi években felkapott dolog lett ország tortáját készíteni. Az elvadult ötletek közül általában sikerül is valami nagyon nehezen megvalósíthatót és megszerethetőt készíteni. Idén azonban más a helyzet. Tavaly a köles miatt már az elején elment a kedvem a kóstolástól, annak számomra takarmány jellege miatt, az idei viszont egyből felkeltette az érdeklődésem. Szabolcsi almás máktorta, ez 2012-ben az ország tortája.