Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó a négy dél-pannon borvidék, Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány regionális megmérettetését. Május 12-én rendezték meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt, a régió legrangosabb boros vetélkedését. Minden eddiginél több bort neveztek a négy érintett borvidékről, 50 pincészet összesen 151 bora versengett a 25 helyért.
A tolnai Hotel Thelenában megrendezett versenyen tavalyhoz képest kevesebb bor indult. A megmérettetés hagyományosan az előző év borainak alkalma, a nevezett minták nagyobb része 2010-es évjáratú volt.
Kiállítással egybekötött nyárköszöntőt tartanak a Merfelsz Pincében Szekszárdon, május 21-én 14 órától. A zenés, boros, grillezős délutánon nyitják meg a pincében Katona Gyöngyi grafikusművész „Gondolatok a pincében és padláson” kiállítását.
A háromnapos tanfolyam azoknak szól, akik borismereti tanulmányaikat strukturált formában kívánják megalapozni. Alapfokú ismereteket nyújt a szőlőtermesztésről, borkészítési eljárásokról, fő szőlőfajtákról és Magyarország borvidékeiről és az alapvető borstílusokról a CEWI és a Dél-Dunántúli Borturisztikai Centrum szervezésében.
Új tulajdonossal, új szemlélettel nyitott újra a pécsi sétálóutca meghatározó szereplője, a Dóm cafe & restaurant. A gasztronómia terén bemutatkozónak szánt vacsoraestjüket a Vylyan Szőlőbirtokkal közösen rendezik meg, azaz Vylyan-borokhoz komponáltak ételeket. Pénteken, május 13-án lesz a borvacsora - a tulajdonosok ezek szerint nem babonásak.
Miért isznak teát az emberek? Személy szerint azért iszom teát, mert ha jól van elkészítve, akkor jobb ízű, mint a víz – bár egy jó ízű víz nagy kincs, és a jó tea alapja – és mert serkenti a testet és a lelket koffeintartalma révén. Ezen túlmenően rengeteg kultúrában a tea egyfajta eszköze a hétköznapi spiritualitásnak, ami gyakran szigorú szabályok szerint szertartás formájában nyilvánul meg – pl. Japánban, Koreában. Érdemes kihasználni a jó tea nyújtotta lehetőségeket akár napi rituálénk részeként, hiszen egy csésze, gőzölgő Assam, Earl Grey, vagy esetleg egy Sencha mellett derűsebb lesz az ember világnézete is.
Nem is kell annyira benne lenni a korban, hogy emlékezzünk, a kispiacnak, a Búza téri piacnak milyen hangulata volt. Biztos jó lesz majd az is, ha épül egy soklakásos társasház a helyén, az illetékes szerv nyilán nem kísérte el nagyapját ide, s így kólát sem ivott, míg az öreg fröccsözött a haverjaival. De mi egy darabig még biztos átélhetjük az élményt a lemenő nap fényében.
A héten megkezdődött a spárgaszüret Tengelicen, így a Pezsgőház (ahogy tavaly) spárgás ételekkel várja vendégeit. A szezonétlap fogásai várhatóan egy hónapig lesznek elérhetőek, május 15-én (vasárnap) az étterem ezért, rendhagyó módon nyitva lesz.
Nem kalandos úton lett Forál Balázsból szakács. Mint sokan az ő korában, nem tudta mit szeretne kezdeni az életével, és így nem rögtön szakácsiskolába ment. Aztán mivel nem találta a helyét, összeült a családi kupaktanács, és arra jutottak, hogy legyen szakács. Azon a bizonyos nyáron már a Pécsett legendás hírű Vadásztanyán dolgozott a konyhán, mint konyhai kisegítő. Ezután szeptemberben elkezdte a szakmunkás-képzőt. Aztán „külföld is volt, hajó is volt”. Sokat dolgozott, és ezeken a helyeken igyekezett mindent elsajátítani a szakmából, amit lehetett. Az aktualitása egy különleges vacsora annak, hogy leültünk beszélgetni a fiatal séffel. Az étterem, ahol Balázs dolgozik, számos borvacsorának ad otthont. A mostani apropó viszont egy rendhagyó páros főzés, ahol szakács főzött együtt egy szakácsból lett fotóssal. Kalmár Lajos volt az egyik ötletadó és egyben házigazda is a nevével fémjelzett egyedi borvacsorán.
Az éves húsvéti sonka, tojás, kalács, torma, stb. túlfogyasztása után a gyomrunk-fejünk valami másért ordít, figyelmünket ezért vessük a piacok, kisboltok, kiskertek friss kínálatára. Mielőtt azonban vásárolni indulnánk, előbb nézzünk körül a hűtőben. Könnyen előfordulhat, hogy a húsvétra vásárolt alapanyagokból maradt még, és új ételeket készíthetünk belőlük. Legyünk kreatívak, csak arra ügyeljünk, hogy a lényeg most a friss zöldség-gyümölcsön legyen. Az én hűtőmben megbújt salátákból, eperből, zöldségekből az alábbi két étel született.