Rendhagyó adventi menüsor volt terítéken a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter által szervezett Pannon Borklub borvacsoráján december 15-én. A versendi-villányi borokat készítő Kovács-Harmat Pincészet (időnként forralt) borai mellé Both Zsolt, a Corso Hotel Pécs**** Bistro 48 séfje állított össze ünnepi kínálatot. Többek között az is kiderült, hogy a forralt borra is lehet építkezni. Képes beszámoló következik.
A Dél-Dunántúli régió falusi turizmus szolgáltatóinak összefogását, működését, továbbfejlesztését és népszerűsítését fogja segíteni a nemrég alakult Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter. A szervezet beköltözésével újabb turisztikai klaszter kezdte meg működését a Vince utcai Inkubátorházban. A 12 taggal alakult klaszter majd fél ezer szolgáltatóval tart kapcsolatot Baranya, Tolna és Somogy megyéből.
Telt házzal zajlott a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter Vince-napi programja a Vince utcában január 22-én. A hagyományteremtő szándékkal elindított rendezvényt némileg szakított a szokásokkal, a Tüke Borházban tartott vesszőjóslást követő programok a hidegre való tekintettel belső helyszínen zajlottak, az Inkubátorház két, erre a célra átalakított emeletén. Az eseményen a látogatók a borklaszter tagjainak borait kóstolhatták meg.
Kalmár Lajos pécsi fotóművész (eredeti szakmáját tekintve szakács) az Addo séfjeivel közösen négy fogásos menüsort készít január 28-án (pénteken). A 18-kor kezdődő, borokkal kísért vacsoraestre szívből ajánljuk a helyfoglalást.
Nem mindennapi eseménynek lehettünk részesei január 19-én, szerdán a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem programján: Gál József, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgató-helyettese, a szekszárdi Liszt Pincészet korábbi főborásza borpárosokba állított szekszárdi és villányi vörösök segítségével mutatta be a Szekszárdi borvidék helyét, lehetőségeit, korlátait, feladatait. Izgalmas játéknak ígérkezett, lássuk, mi lett a vége!
Közel két hónapja történt, egy hűvös novemberi estén. A Corso Hotel Pécs előtt egyetemi professzorok gyülekeztek, a világ minden részéről idesereglett tudósok, hogy Villányba menjenek bort kóstolni. De mi tudtuk, hogy nekünk egy bejárattal arrébb az igazi helyünk. Mi a Bistro 48 önműködő ajtaján léptünk be, s már a felterített asztalok látványa jobb kedvre derített. Felderítésünk célja egy titkos társaság összejövetele volt, borklubnak álcázva fogásokat halmoznak fogásra, borokat borra, s közben bizonyosan titkos terveket szövögetnek. Megbízónk állta a cechhet, befizettünk az összejövetelre mi is. Figyelem, a folytatásban étvágyunkra és gyomorsavaink beindulására halmozottan veszélyes szövegek és képek következnek!
A Szekszárdi borvidék helye, lehetőségei, korlátai, feladatai – bor párokon keresztül bemutatva címmel tart borbemutatót január 19-én, szerdán a BorKultúra SzabadEgyetemen Gál József, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgató-helyettese, a szekszárdi Liszt Pincészet korábbi főborásza.
Évkezdő borkóstolót és helyi termékek bemutatóját szervezi meg Vince napján a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a dél-dunántúli turisztikai társklaszterekkel és természetesen a Pécsi Borozóval együttműködésben. Január 22-én, szombaton 12 órától 21 óráig a Pécsi Kreatív Ipari Inkubátorházban található Pannon Borturisztikai Centrumban családi évindító bor- és más helyi termékek kóstolója, borosgazdák a régióból, sajt, tea, kávé, cukorka, kézművesek, gyerekprogramok, koncertek, felolvasások, és sok minden más. Higyjék el, ezen a szombaton nem lehet jobb pécsi programjuk!
Nem hagyják ellustulni a januári hétvégéket a villánykövesdi Fülemüle Csárdában. A hidegre való tekintettel megmozgatják az érdeklődőket, január 21-én ugyanis Pótszilvesztert, január 29-én pedig Svábbált tartanak az étteremben.
Hetényi János 2010-es boraival kísért borvacsorát tartanak január 21-én 19 órakor a Szent György Fogadóban (Pécs, Nagyvárad u. 23.). Hat borra hangolt házias fogások.