Lutzmannsburgba nem csak a fürdő miatt érdemes ellátogatni, a Magyarországgal gyakorlatilag összeérő település a „Blaufränkischland” kapuja. Takaros kis burgenlandi község remek családi borászatokkal. Vörösekről kicsit később, két zöldveltelinit kóstoltunk kenszei kollégával.
Erőteljes főszerkesztői nyomásnak és lelki terrornak engedve kitörtünk a belvárosból, és Uránvárosban kerestünk rendes fröccsöt magunknak. Pokoli élmények átélése mellett arra is rájöttünk, hogy a bányászok nem szeretik a rozét. Viszont a szóda olcsó és jó.
Új feldolgozót és pinceágat avatott Németh János az Ivánvölgyben. Évek óta járunk fel ide, s mindig látunk valami bővülést, valami fejlesztést. Az új szüret kezdetére elkészült bővítés megünneplésére barátok, üzletfelek, bortollnokok is érkeztek. Bejártuk, megnéztük, közben pedig végig is kóstoltuk, amit a pince kínált. Nem hiába járunk ide vissza, az est konklúziója tömören.
Idén se hagytuk ki a szüreti napokat Szekszárdon, rögtön a legelején csaptunk le a gyanútlan borászokra. Jó volt kóstolni, beszélgetni, mert időben mentünk, nem esett az eső és valahogy az emberek sem gyűltek annyira, mint szoktak. Jó lett volna már öt körül poharat szerezni, kicsit későinek bizonyult a 6 órás nyitást a poharasok részéről. Megint több stand volt egy kicsivel, minden évben nő a kiállítók száma. Gyors látogatás volt, hiszen aznap Németh János pinceavatójára érkeztünk első szándékkal, így aztán gyorsan kellett haladni és kóstolni és persze alig jutott idő egy-két pince tüzetesebb vizsgálatára.
Legnagyobb sajnálatunkra nem lehettünk ott, amikor szeptember 23-án a pécsi Aranykacsa étteremben tartott borversenyen a meghívottak kiválasztották azt a bort, mely egy évig viselheti a Pécs Város Bora címet. Részletes beszámoló a díjkiosztót követően, de gyorshírt már ma adunk róla.
A rendes évi szüretre voltunk hivatalosak a Tűzkő Birtokra Bátaapátiba, végül a szakadó eső miatt a szőlőbe ki sem jutottunk. De mÁkos kolléga legalább végrehajtotta élete első kerékcseréjét.
Villány Város Önkormányzata és a Villányi Borász Akadémia idén is meghirdeti a „Villány Város Bora” versenyt. Hét kategóriában lehet nevezni, szeptember 24-ig.
Írtunk mi is nemrég arról, a horvát borok előretörtek az idei Decanter World Wine Awards-on, ráadásul Robert Parker egyik jobbkeze is jól pontozott bizonyos tételeket. A legnagyobb nyertese a nemzetközi sikereknek talán éppen Baranya túloldala, a horvát boréletbe egyre harsányabban visszatérő, Vörösmart és Hercegszőlős központokkal bíró Baranyai borvidék. Beszereztünk azonnal pár kontrollpalackot és néhány más tétellel együtt meg is kóstoltuk őket. Ritka pillanat volt, hatan tudtunk kóstolni, összegyúrtuk a véleményeket.
Szeptember 29-én újra Borszerdát tartanak Magyarország tobb száz éttermében. Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek, kereskedések ezen a napon ismét féláron kínálják a magyar borokat. Az őszi Borszerda a testes fehérborokat és a könnyű vöröseket állítja a középpontba.
Fertői Miklós, a Gastro Artist Pécsi férfi Főzőegylet tagja készít menüsort a pécsi Slow Food mozgalom következő rendezvényén. A Wassmann Pincészet boraival kísért vacsorát a Kalamáris Vendéglőben rendezik meg szeptember 22-én, 19 órától.