Kérem Várjon!
Cikkek
Szekszárd: Kékfrankos ünnep
Radics M. Péter
2009 January 26.

Többnyire a borvidékek, hegyközségek, faluközösségek belső ünnepe a Vince-nap, az idei ünneplés több momentumáról már be is számoltunk. Vince-napon született szerzőnk viszont eddig tartozott a szekszárdi ünnepség tudósításával.

Még nem késő olvasni.

Jelen sorok szerzője többnyire emlékszik mit csinált korábbi évek január 22-éin, ez a Magyar Kultúra Napja, valamint saját születésnapja is. Idén azonban már jó előre tudatosult, hogy a nap Vince-nap is lesz. 


A közönség népes, Kozma Pál kóstol

17:00-tól kezdődött Szekszárd hagyományos vince-napi borünnepe, a Kékfrankos ünnepe, szervezői a Dicenty Dezső Kertbarát Kör és a Szekszárdi hegyközség. Nyitóelőadásokban a BASF-et képviselő Fűzi István fejlesztőmérnök növényvédelemről, Kozma Pál pécsi kutatóintézeti igazgató az évjáratról beszélt a nagyszámú érdeklődőnek.

Tényleg „nagyszámú”, én 200 körülre saccolom, de a Babits Mihály Művelődési Központ tánctereme csordultig tele volt (a „csordultig tele”egyébként idei első vince-napi szóviccünk, elnézést érte).
 

Fotók: Wéber Tamás

2008 a szekszárdi borvidéken egyébként nem volt könnyű év, növényvédelemre például kiemelten gondot kellett mindenkinek fordítani. De aki túljárt a botritisz, az atkaveszély, majd némi lisztharmat eszén, annak remek borai lesznek idénről.

Az ünnep zárása kékfrankos újborok kóstolója volt, igazi közösségi szellemben. Sok környékbeli termelő érkezett, többségében remek, de legalábbis ígéretes kékfrankosokkal.

Nem volt nehéz dolga e tekintetben Pálos Miklósnak (a Borműhely egyik fele) és Sebestyén Csabának (Sebestyén Pince), sok jót mondhattak a bemutatott borokról.