Kérem Várjon!
Cikkek
Whisky vagy whiskey?
Új rovat: a whisky
krus
2017 September 19.
Új ismeretterjesztő rovatot indítottunk a print őszi számunkban, a pécsi 19 bar and shoppal közösen. A napjainkban használt kereskedelmi nyelvezet a skót whisky és ír whiskey esetében tesz különbséget. Nos, ez így igaz, bár nem szabad megfeledkeznünk a kanadai és amerikai whisk(e)ykről. A Kanadában készült párlatok többnyire whiskyként váltak ismertté. Az Egyesült Államokban más a helyzet, mert ugyan a bourbon és amerikai whiskeyk jelentős része whiskey, de van néhány olyan márka, amely nevét whiskynek írja. Sorozatunk első részében a skót típusokat mutatjuk be. 

THE LOST DISTILLERY COMPANY – TOWIEMORE

A Lost Distillery arra hivatott, hogy a 20. században a gazdasági válság, a szesztilalom és a háborúk hatására elpusztult,  ám annál értékesebb lepárlók egykori remekműveit élesszék újra. Mivel ezekből az italokból nem maradt fent egy palack sem, így a korabeli feljegyzéseket veszik alapul. Ezek alapján próbálják reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárláskor lehetett.

Három verzióban készülnek el az egyes whiskyk. A classicot 12-15 éves, az archivist-et 1520 éves, a vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg. Ahogyan régen sem, így ők sem alkalmaznak sem hűtve szűrést, sem színezékeket. A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, ami a reinkarnációt jelképezi. A Towiemore speyside-i lepárló 1931-ben vízutánpótlás hiánya miatt volt kénytelen bezárni.  

Ezt a blended maltot 12-15 év közötti érlelésekből alkotják és egy egészen egyedi karakterrel bír, amiben a barack, a vanília és a mandula jelennek meg krémes textúrába zárva.

Származási hely: Skócia  
Gyártó és palackozó: Crucial Drinks
Alkoholtartalom: 43% vol
Illatok, ízek: egészen komplex, azonnal intenzív, telt, olajos.  Először friss, gyümülcsös, sherry-s, aztán mélyebbről feltör az édes íz, a mandula, a vanília.
Lecsengés: közepesen hosszú, kissé csokis, diós


THE BALVENIE SINGLE BARREL 12Y

Ez a kiadás single barrel palackozás, vagyis csak egy hordó tartalmát palackozzák, nem keverik azokat.  

A hordó egyedi azonosítóját kézzel írják rá a palackra. Az egyes érleléseknek mind megvan a maga karaktere, így a single barrel palackozásnál az egyes töltések színben, illatban némileg eltérhetnek egymástól.  Ezt a darabot első töltésű bourbon hordóban érlelték, ami azt jelenti, hogy a bourbon whiskey érlelését követően első alkalommal ez az ital került a hordóba. 

Figyelem! Limitált palackozású!

Származási hely: Skócia  
Régió: Speyside, Közép Felföld
Gyártó és palackozó: Balvenie
Alkoholtartalom: 47,8 %vol
Illatok,ízek: pörkölt, édes, vajkaramellás, néhol kávés jegyek.. az égetett tölgy és a fűszerek hullámai
Lecsengés: hosszantartó kitartó édesség és fűszeressé


Típusok

SINGLE MALT WHISKY (Malátawhisky)

A skót whiskyknek alapvetően két fajtája létezik. A Skóciában nyilvántartott több mint 2000 fajta skót whisky egy része úgynevezett single malt whisky, vagyis maláta whisky, amely egy-egy adott lepárlóüzem által előállított whiskypárlat.

SINGLE GRAIN WHISKY (Gabonawhisky)

A tisztán gabonából, azaz maláta alkalmazása nélkül, jellemzően folyamatos lepárlással készített whiskyt nevezzük ‚single grain’ whiskynek. Ezt ebben a formájában általában csak az ínyencek isszák. Szinte kízárólag a maláta whiskyk- kel való keveréshez (blending) használják, így lehetővé téve, hogy megfelelő mennyiségű, gazdaságosan gyártható, de állandóan jó minőségű blended whisky kerülhessen a piacra.

VATTED MALT (Pure) MALT WHISKY

Kizárólag árpamalátából előállított, single malt whiskyk házasításával készített whiskyfajta.

BLENDED WHISKY (Kevert whisky)

Minden blended skót whisky maláta- és gabonawhiskyk házasításával készül. A keverés elsödleges célja olyan új változatos ízű, karakterû skót whiskyk előállítása a fogyasztók számára, amelyek a hagyományos módon – csak maláta whisky vagy csak gabona whisky készítésével – nem voltak megvalósíthatók. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket 1550 különböző maláta és gabona whisky házasításával, keverésével állítanak elő.


A rovat megjelenését a 19 - Bar&Shop támogatta.  

Prémium minőségű whisky, gin, rum, bor és kávé a  Pécs, Király u. 19. alatt