Kérem Várjon!
Cikkek
A humor életet ment
5+1 festmény, fotó és bor
Ercsey Dániel
2020 április 03.

Híres festmények elevenednek meg Prohászka Szandra és Kovács Nikoletta közös munkáin, melyeket a karantén hívott életre. A “festmények a zárt osztályról” projektet a koronavírusnak köszönhetjük, mi pedig a magunk módján tesszük hozzá, amihez értünk. Bort ajánlunk a képekhez!

Miután a “maradj otthon” mozgalom oszlopos tagjaként (bár lehetne máshogy!) lassan negyedik hete alig mozdulok ki a lakásból, az életem pedig átkerült egy virtuális térbe, elém sodródott a Pro-Fotogáfia néhány vicces képe. A csapat mindkét tagjával leegyeztetve most borajánló következik, méghozzá az ő munkáikhoz!

1. Raffaello Santi - Sixtusi Madonna

Ismerősek a pufók kis puttók, nem igaz? A többség talán jobban is ismeri őket, mint az eredeti festményt! De mit igyunk mellé, milyen kapaszkodót keressünk? A képet 1512-13-ban festette Raffaello, tehát még a mohácsi csata (1526) előtt. Legyen egy mohácsi bor? A drezdai gyűjteményben található 1754 óta. Legyen egy rajnai rizling?

Forrás: Pro-Fotográfia

Végül a kép eredeti témájánál maradva egy pannonhalmi bort ajánlok mellé az Apátsági Pincészet 2018-as vörös Hemináját. Ezen a címkén látható kártyázó szerzetesek legalább annyira meglepődnének, mint Raffaello.

Forrás: Pro-Fotográfia

2. Michael Wolgemut - Ursula Tucher portréja

Letisztult színek és realisztikus ábrázolás jellemzik Albrecht Dürer tanárának festményeit. A nürnbergi festőiskola alapítója számtalan oltárt is festett, valószínűleg az erdélyi Almakerék szárnyzsoltárának táblaképei is innen kerültek ki. Mi legyen a döntő a borválasztásnál? Az 1478-as dátum? Vagy a hölgy kezében lévő apró kis virág? Az előbbinél maradnék! Akkoriban még a Szerémség (ma Szerbia és Horvátország osztoznak rajta) volt a leghíresebb magyar borvidéke Európának, így Sagmeister Ernő egyik szerémségi furmintját kortyolnám mellé, mondjuk a Kányás dűlőből.

3. Kees van Dongen - Pipacs

A Vadaknál is “vadabb” holland festő nagy hatást gyakorolt Vaszary művészetére is. Baudelaire, Kipling és Proust könyveit illusztrálta, felkapott portréfestő volt, könyvet írt Rembrandt életéről és megalkotott egy idealizált nőtípust a portréihoz. Sápadt arc, vörös ajak, könnyen felismerhető.

Forrás: Pro-Fotográfia

A borválasztásnál a színek mellett leginkább a kép címe befolyásolt, ezért döntöttem Pinkerték 2019-es rozéja mellett. Igaz, nem pipacs van a címkén, de a virág és a színek egyvelege mégis ezt a bort juttatta az eszembe.

Forrás: Pro-Fotográfia

4. Henri Matisse - Lorette turbánban és sárga kabátban

A XX. század talán legjelentősebb francia festőjének életműve több szakaszra bontható. A turbánokhoz egy időben vonzódó Matisse orientalista korszakából származik a választott festmény, amiben a téma mellett az arany szín dominanciája az édes borok felé, a keleti világ fűszerei pedig az aszúk irányába tereltek. Én ehhez a festményhez tuti tokajit innék! Legyen mondjuk a TR Művek édes szamója 2013-ból!

Forrás: Pro-Fotográfia

5. Pablo Picasso - Az abszintivó

Az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb alakja a “spanyol zseni” aki olyan radikális változásokra volt képes a saját művészetében, hogy nem is egy, hanem legalább 5 életművet hagyott hátra. Az abszintivó nő, merthogy nőről van szó(!) számomra a végtelenül szomorú falusi kocsmákat idézi, ahol már remény sem maradt, csak az utolsó korty pálinka és egy szál cigi, hogy ki lehessen bírni a napot. Persze ennyire depresszív bort nem ismerek, így inkább az abszint, a “zöld múzsa” felé kalandoztak el a gondolataim. A zöldről a vágott fű, arról (nem volt nehéz) a sauvignon blanc, erről pedig valamiért a Belward SB 2019 ugrott be. Friss és ropogós, garantáltan nem lesz tőle senki depressziós!

Forrás: Pro-Fotográfia

+1. Amedeo Modigliani - Jeanne Hébuterne (kalapban)

Ha van jellegzetes portré, megnyúl nyak és arc, gyakran fehér szemek, akkor a párizsi iskola egyik legismertebb tagjának, Modiglianinak a portréi ilyenek! A tragikusan fiatalon elhunyt festő alig 10 év alatt teljes életművet hozott létre, képeinek reprói számtalan háztartásban vannak jelen. A borválasztás kapcsán először a hölgy, utána a színek vezettek félre, végül nem bírtam magammal és csak kibukott aminek ki kellett: hát mit keresett egy olasz Párizsban? Végül rájöttem, ez volt akkoriban a francia módi, akárcsak mostanában Koch Csaba bora, jelen esetben a VinArt 2016-os Francia Módija, ami ezüstérmet nyert  a PAR® Wine Award International 2019 borversenyen.

Kees van Dongen, La violiniste (1920)

Ahogy szakmai berkekben mondják, ipiapacs te vagy a fogó! Ti jöttök!


Legolvasottabb
Legfrissebb