Kérem Várjon!
Cikkek
A legjobb nagy vörös
A Sauska Cuvée 5 lett a Decanter nemzetközi díjnyertese
zoranka
2013 szeptember 09.

Sauska Cuvée 5. Ezt a bornevet fogja az elkövetkező hetekben mantrázni a hazai média. És minden bizonnyal nemzetközileg is ez lesz a legismertebb magyar bor egy időre. Bizony sokan felkapják a fejüket. Odakinn, idebenn. Odakinn azért, mert még nem is hallottak erről a borvidékről, a magyar borról is alig, tán az országot ismerik. Idebenn meg azért, mert divat lett Villányt divatjamúltnak nevezni, lenézni, lesajnálni, túlárazottságot és avítt stílt emlegetni. 

Hol is tart akkor Villány? Most meg érdekes lesz olvasnom, ugyanezek vajon mit írnak, hogy is mondják el? Mert a Sauska Cuvée 5, egy villányi vörösbor lett az idén a Decanter World Wine Awardon a legjobb bordeaux-i fajtákból készített bor. Sokan azt írják, Bordeaux nem tartozik ide, „csak” a világ többi részét hagyták maguk mögött. Ugyanakkor indult ebben a kategóriában bordeaux-i bor, utoljára 2004-ben nyert is (Chateau Berliquet 2001 Grand Cru Classe, Saint-Emilion Grand Cru), szóval értelmezés kérése, a versenyszabályzatot kellene elolvasni.

A Sauska-bor a 15 font feletti áron alatti áron forgalmazott borok kategóriáját nyerte meg, a 15 font alattiaknál ugyanebben a stílusban egy chilei bor nyert: Aromo Barrel Selection 2010 (Maule Valley, Chile) – a chilei vörösek előretörése már évek óta tart, a magyar bor sikere azonban talán nagyobb visszhangot kelthet. Egy hosszabb kóstolón taálkoztam ezzel a borral, szerintem harmonikus, elegáns, tetszetős, fiatalságát élvezzük, de érlelési potenciálját is értékeljük. A stílusa úgy nemzetközi, hogy azért Villányt is vissza tudja adni. Nem jegyzeteltem, éppen tolmácsolással voltam elfoglalva, sok külföldi újságíró volt a társaságunkban, de azt megjegyeztem, hogy erre mindenki felkapta a fejét (és érdekes módon a kadarkára is, de az egy másik jegyzet lehet).


Egy kis visszatekintés, kik is nyertek a korábbi években:

Tavaly Paul Hobbs Cabernet Sauvignon 2008 (Napa Valley, Kalifornia, Egyesült Államok),

2011-ben He Lan Qing Xue Jia Bei Lan 2009 (Ningxia, Kína),

2010-ben Clos du Val Stags Leap Cabernet 2005 (Stags Leap District, Napa Valley, Egyesült Államok),

2009-ben Fraser Gallop Estate Cabernet Sauvignon 2007 (Margaret River, Western Australia, Ausztrália),

2008-ban Vasse Felix Cabernet Sauvignon 2005 (Western Australia, Ausztrália).


Magyar bor nem nyert nemzetközi trófeát, a tokaji édesek is csak regionálisig jutottak, idén épp egy horvát tramini jégbor vitte el az elsőséget. Hol vannak a száraz fehérek? Hol vannak a többiek? Még emlékszünk, amikor az első nagy sikert a Vylyan 2004-es Pinot Noir-ja érte el ugyanezen a versenyen. Ugye, az is villányi volt.

Az idén 32 bor kapott nemzetközi nagydíjat a több mint 14 ezerből. A világ minden tájáról érkeznek erre a versenyre borok. Érkeznek szakértők is. Vitatni mindig mindent és mindenkit lehet, nálunk szinte kötelező is. De ez a díj ismét egy nagy lépés, hogy a magyar bor szókapcsolat kevésbé csengjen idegenül, hogy a villányi bor még egy piros pontot kapjon a jegyzett nemzetközi szakértők kisnoteszében és talán több figyelmet is kapunk médiában, kereskedelemben.


A zsűri azt írta a Sauska Cuvée 5-ről: „Lovely black fruit definition to classy aromas of chocolate and minty tobacco. Very peppery with a good sweet, ripe middle, cassis and inky, iodine notes. Intense and velvety with supple, elegant tannins and a long finish.”

Red Bordeaux Varietals over Ł15: Sauska, Cuvée 5, Villány 2009, Hungary
A díjat átveszi: Sauska Stefanie (Forrás: decanter.com)


Nem azt várjuk persze, hogy akkor most tömött sorokban érkeznek majd a kereskedők és visznek mindent. A visznek mindent úgyis más időket idéz és nem biztos, hogy a minőség felé viszi a mainstreamet. Villánynak ugyanis még mindig fejlődnie kell, nincs megállás, sok a teendő. Az alapborokat kellene megerősíteni, visszahelyezni a portugiesert a méltó helyére, egységesebb és letisztultabb fajtastruktúrát adni, a cabernet franc helyét és szerepét gyorsabban és jobban letisztázni. És persze még sorolhatnánk. De tudják ezt Villányban is.

Minden sikernek örülünk. Minden siker kisebb vagy nagyobb lépés. Ez talán nagyobb. Bízom benne, hogy a siker ösztönzőleg és katalizátorként hat majd. Nem csak a Sauskára (nekik visszajelzés, hogy jó úton járnak és tudják is, van még tovább), de a többiekre is.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2020. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
2020. 05. 05. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
6
7
8
9
10
11
12
2020. 05. 12. 20:00 - 20:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
13
14
15
16
17
18
19
2020. 05. 19. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31