Kérem Várjon!
Cikkek
A másik cirfandli
Gumpoldskirchen zierfandlere
kenszei
2012 február 12.

A Pécsi Borvidék és a cirfandli elválaszthatatlanok egymástól, az országban másutt nem is találunk cirfandli szőlőt (sajnos már Pécs környékén sem túl sokat…). A világban is nagyon ritka ez a szőlőfajta, egy kisebb szlovéniai területet leszámítva csak Ausztriában találkozhatunk vele. Bécstől mintegy 20 km-re fekszik Gumpoldskirchen, a település határában találhatóak a legnagyobb cirfandli (zierfandler) ültetvények. A kétezres évek elejéig volt is együttműködés a két település, a két borvidék között, évről-évre megrendezésre került egy nemzetközi cirfandli verseny is. Sajnos ez a kezdeményezés elhalt, mindenképpen érdemes lenne életre kelteni a kapcsolatot, és a cirfandlik megmérettetését is. 

A szerdai borklubba kilenc tétel érkezett Gumpoldskirchenből (Ezúton is köszönjük Szabó Zolinak!), nem csak cirfandlik, de a fő csapásirányt persze ez a fajta képviselte. Az osztrák sógorok egyébként is ritkán palackozzák tiszta verzióban a cirfandlit, legtöbbször kerül mellé a rotgipflert nevű szőlőfajtából is, így próbálják kiküszöbölni a cirfandli szeszélyességét, és egy évről-évre megbízhatóbb minőségű bort alkotni. Az első tétel mindjárt komoly bizakodásra adott okot!

Hühnel Frizzante

Piros traminiből készült habzóbor. Színe narancssárgás, sötét tónusú. Héjon áztatott alapanyag, feltolva szén-dioxiddal, eléggé szokatlan elsőre, de ha rááll az ember szája, bizony nagyon jól tud esni. Eleve a traminiből sem nagyon szoktak habzóbort készíteni, de szerencsére nincsen benne semmi túlzó kölnis, rózsás jegy, visszafogottan illatos, ivásra csalogat. Nem túlzóak a szénsavgyöngyök, szépen frissítik a kortyot. Tartalmas, krémes, enyhe oxidációs jegyekkel. Nem a megszokott iskola, kitűnő aperitif, köszöntő ital.

Zierer Rasslerin Zierfandler 2010

Az évjárat nem csak nálunk volt katasztrofális, ott sem sokan készítettek cirfandlit tízben. Teljesen tiszta illatú és ízű (Ebből az évjáratból ez nagy szó!), könnyedén csúszó anyag. A mélység hiányzik belőle, meg az izgalom is. Savai nem rúgnak ki a pohárból, fröccsben is jól teljesít. Becsülendő munka, ebből az évjáratból talán ez a maximum. Szép iparos munka, de emléke nem tart soká.

Biegler Zierfandler 2009

Egészen illatos, picit rajnaira hajaz a waxossága, aztán a levegőn kezd kibújni a cirfandli is belőle. Kóstolva korrekt savak, visszafogott gyümölcsösség, csiszolt, tiszta ízek jellemzik. Egy kissé lyukasnak hat a korty közepe, súlytalan a korty. Ez is jól teljesít fröccsben, megint korrekt iparos munka, de azért egy szinttel magasabban. Hiányzik belőle az izgalom, az egyediség.

Zierer Sonnenberg Zierfandler-Rotgipfler 2009

Mély, tartalmas, nagyon szép illatok. Sok-sok kései jegy, nagy kosár (túl)érett gyümölcs, birs, barack. Rétegzett, tiszta és nagyon jól tartja magát a levegőn is. Kóstolva is nagyon szépen teljesít, de azért megint elmaradunk az illatban tapasztalt gazdagságtól. A birs és a barack is jön, nagyon szép savakkal támogatva, végre van lecsengés is. A levegőn egyre inkább nyílik meg, kezd magára találni ízben is. Izgalmas tétel.

http://www.weinland-thermenregion.at

Leitner Zierfandler Selektion 2009 (félszáraz)

Elsőre kimondottan büdös, kén-hidrogénes, levegőn erőteljesen kitisztul, de végig labilis marad az illata. Ízében sem teljesít sokkal jobban, egészen gejl, sok-sok édes-cukros íz jön, a sav kevés, az édesség szinte mindent fed. Felejthető.

Hühnel Martelo Uno (Zierfandler-Rotgipfler) 2009 (félszáraz)

Illatában sok-sok citrus, pici cukrosság, kellemes gyümölcsökkel. Szerethető, behízelgő illat után megint kiüresedő a korty, főleg a második fele, úgy látszik ez visszatérő motívum az este folyamán. Van zamatban is kellemes citrus, visszafogott cukor és egészen korrekt sav is, de szinte elszalad a korty második fele, lecsengését nehéz érzékelni. A korty elejéig nagyon szép.

Rieger Zweigelt 2008

Az egyetlen vörösbor és talán a legszebb bor az este. Igazi zweigelt iskola, tankönyvbe illő arányokkal. Hihetetlenül gazdag gyümölcs-fűszer kombináció dől az illatából és ízéből is. Rengeteg érett meggy, harapható, kenyérre kenhető formában. Tökéletes savak, lágy tanninok, kerek és hosszú ízek. Csúszik, de tartalmas is, hosszú percekig a szájban marad az utóíze. Nem tudom, hogy zweigelt lehet-e ennél szebb, vagy kell-e ennél többet tudnia. Tanári örömbor.

Schabl Spätrot (Zierfandler)-Rotgipfler 2008 (édes)

58 g/l maradékcukor, 15,5-es alkohol és erőteljes botrytises jegyek. Nagyon szépen indul, gyönyörű, mély illattal, rengeteg aszalt gyümölccsel, mézzel. Egészen bele lehet feledkezni, mélyeket lehet belőle szippantani. Ezért is érdekes, hogy a korty mennyire üresnek hat. Erőteljes édesség, amire az alkohol még rátesz egy lapáttal. Halvány aszalt gyümölcsök, megint kiüresedő korty, üres zárás. Az illat alapján sokkal többre számítottunk.

Zierer Rotgipfler Trockenbeerenauslese 2005 (édes)

Aranyba hajló, barnás-narancsos színvilág. Illatában dió és birsalmasajt, jó nagy adag mentás hűvösséggel nyakon öntve, sok botrytises jeggyel. Levegőn még teltebb, még erőteljesebb lesz. Szerencsére ízben sem okoz csalódást, de igazi arcát csak a hosszabb levegőzés után mutatja meg. Nagyon szép cukor (110g/l) - sav (10,5 g/l) arány, aszalt íz jegyek, nagyon telt és hosszú korty jellemzik. A levegőn folyamatosan előnyére változott, szépen iskolázott, nagyon arányos tétel. Szép desszertbor.

Legolvasottabb
Legfrissebb