Kérem Várjon!
Cikkek
A napfény vize
Stájer kitekintés
zoranka
2013 április 29.

Az élet íze azaz Schmecke das Leben néven öt stájer borász mutatkozott be közös asztalokon az izolai Orange Wine Festival emeleti lépcsőfordulójában. A kis helyen sokan fordultunk meg, a borok más jelleggel bírtak, mint az olasz vagy szlovén narancsborok (azaz héjon erjesztett vagy másképpen vörösboros technológiával készített fehérborok), ráadásul azért mindegyik borásznál egyedi stílus is felfedezhető volt. Ami nem baj persze, sőt.

Maria & Sepp MUSTER

A biodinamikus családi borászatnál (kóstoltuk őket korábban is, akkor nem narancsboraikat) előbb az Erde 2011 került a pohárba. Sauvignon blanc és chardonnay házasítása (ez utóbbiból 20 százalék), agyagpalackban. Ha jól értettem, egy évig volt héjon tartva, amforával, a föld alatt, utána szűrés nélkül palackozva. Föld. Tényleg. Nekem nagyon töményen földíze volt, a fajtajelleg szinte teljesen eltűnt, viszont sajnos nem nagyon helyettesítette más izgalmas. Aztán jött két sauvignon blanc, amelyek a Gräfin névre hallgattak, négyhetes héjon tartással készültek, 2 évet töltenek hordóban. A 2011-es nekem zöldes jegyeket hordozott, kis földet, ásványosságot, szikár volt kortyban, érezhető cserességgel, a 20010-esben több volt a savlendület, talán kevesebb volt a zöld és több a kő, több a simulékonyság, több az íz, a zamat. Hm, valahogy a „hagyományosabb” boraikkal nagyobb sikerük volt nálam.

Christine & Franz STROHMEIER

Egy pezsgővel kezdtünk, elég élesztős, korrekt habzással, de nem tiszta utóízekkel. A biobormanufaktúra Wein der Stille2009 (Sauvignon blanc/Chardonnay/Muskateller) bora egész jó volt, testes, de nem nehézkes, voltak benne savak, még gyümölcsösség is, persze ásványok is. Két és fél év hordóban, előtte 20 napos maceráció. A Sauvignon Sonne egy érdekes műfaj, 2010-es és 2011-es bor van benne, elég egyszerű lecsengésű, meg ez a két évjárat valahogy nem működik együtt elég jól, nekem külön mozogtak benne az ízek, savak.

Alice & Roland TAUSS

Két fajta, négy bor. A sauvignon blanc volt a kezdés, előbb az Urban 2007, aztán az Urban 2006. Tiszta illatok, felfedezhető benne a sauvignon, a mineralitás az illatban, zamatokban a diszkrét tannin megjelenése színesíti. Laza 14-15-ös alkoholokkal bírnak, ez erősíti az édeskesernyés lecsengést. A folytatás piros tramini, a Roter Traminer 2008 is nagyon tisztességes munka, de nekem a 2007 jött be nagyon. Gyönyörűen kidogozott illatok, a fajta szebbik arcát mutatja, cseppet sem kölnis. Nagyon jó, arányos test, szép struktúra, hosszú lecsengés. Bár nem írok róluk túl sokat, de a kedvenceim a sorból.

Elisabeth & Andreas TSCHEPPE

Az első bor az Erdfass 2005. A hordót, amiben a bor volt, novemberben elásták, a föld alatt telelt át és májusban vették ki. Mivel télen a föld alá húzódik az energia, ami így a borba is átkerült. A bor egyébként telt, krémes, érdekes, de a szó szebbik értelmezésében. Ezt két Goldmuskateller követte, a 2011 szép illatokkal jött, de a korty kevésbé volt arányos, míg a 2010-esben volt kraft, sav, erő és lendület, no meg tannin is, ugyanakkor mellette szikáran muskotályos-virágos illatok is.

Brigitte & Ewald WERLITSCH

A Werlitsch 2010-esben én bizony brettet éreztem, ami zavart az illatában nagyon. A 2011-es frissebb vol, lendületesebb, ízében is gazdagabb. Az Amphorenwein 2009 grúz kvevriben érlelt borhoz képest számomra egész tiszta aromatikájú volt, de kevés izgalommal. Kevés. pedig a Werlitsch Ex Vero sorozat borai korábban nagyon bejöttek.

Bár igyekszem értékelni az egyediséget és a környezettudatos gazdálkodással készülő borokat, a tisztátalanságot, netán betegséget meg nem tudom lenyelni. A borok egy része nagyon szép volt, nagyon tudatosan és szép pincemunkával készült, másoknál a természetesség fogalmába minden belefér, ami azonban nem csak rusztikus feelinget visz a borba, hanem bizony oda nem illő illatokat, zamatokat is. A illósság, a brettesség nem kellemes. Nem is jó. Majd kialakul persze, hogy mi fér bele, nekem a Tauss-féle tiszta, de egyedi ízvilág (a magas alkoholok mellett is) volt most a leginkább élvezhető a stájer ötösfogatból.