Kérem Várjon!
Cikkek
A Szent Grál nyomában
Mészáros Pál Pincészete, Szekszárd
Kovács-Szabó Bernadett
2012 december 20.

Szekszárdon számos sikert eredményezett az elmúlt egy esztendő. Azon túl, hogy Vida Péter lett az Év bortermelője, Bodri Orsinak köszönhetően pedig az Év ifjú borásza díj is ide került, mintegy zárásként ráadásul szekszárdiak érdemelték ki az Év pincészete díjat. Akik talán a legtöbbet tették a cím elnyeréséért: apa és fia, Mészáros Pál és Mészáros Péter.

Találkozásunk helyszíne természetesen a Mészáros Pál Borház és Pincészet, mely méltón képviseli a régi korok szellemiségét és azt a filozófiát, melyet a család magáénak vall. A családfő az épület történelmébe is beavat, hiszen a régen is pincészet és préház volt, mely még az 1700-as években épült. A város terjeszkedéséből adódóan azonban mind a felette lévő szőlőterületek, mind a pinceszakasz fele eltűnt. A terület 2000 óta a család tulajdona, és mivel az épület még romjaiban is rendkívül impozáns volt, nem kellett túl sok képzelőerő az eredeti állapotok visszaállításához. Jelenleg különféle rendezvények, borkóstolók helyszíne, a pince a borok érlelésének ad teret, míg az épület harmadik része a borok értékesítésére szolgál. Nem csak az épület múlta több évszázados, a Mészáros családban is régi hagyomány a borászkodás, generációkon át száll apáról fiúra.

Régi szekszárdiak vagyunk, az 1600-as évekig lehet visszavezetni és nyomonkövetni a családfánkat. A szőlő szeretete, a szőlőművelés, a szőlőhöz való értés a génjeinkben van évszázadok óta. Ezt a tudást, ezeket az értékeket hagyományozzuk tovább, ebben a szellemiségben élünk – összegzi Mészáros Pál.

A régi korok emléke azonban nem csak filozófiájukban, hanem konkrét tárgyiasult formában is velük él: Boraink közül a Grál Kadarkára vagyunk a legbüszkébbek. Nagyapa szőlőjében leltünk egy tőkét, melyből később a többit szaporítottuk. A St. Grál Kadarka a Mészi kadarka egy tövéről lett elszaporítva, mely minden valószínűség szerint a filoxéria vész elötti időről maradt itt. Ez kicsit más jellegű, mint a mostani kadarkák, kisebb fürtű, apróbb szemű változat. Nagyapám mondta mindig, hogy ez egy semmitérő kadarka, ami természetesen nem azt jelentette, hogy a belőle készült bor ne lett volna ízletes, csak olyan kevés termést hozott, hogy a filoxéria vész utáni időkben, amikor a szőlő mennyisége és a belőle származó bevétel lényeges szempont volt, nem szívesen foglalkoztak ezzel a fajtával. A mostani piacon azonban már életképes, ráadásul minden évben jó minőséget terem, a belőle készült bort pedig olyan kiválónak ítéltük, hogy külön nevet adtunk neki. Mintegy kétezer éve keresik a Szent Grált hiába. Úgy érzem, mi ebben a borban megtaláltunk, ezért is neveztük el így.

                                                                                                                     Fotó: Kovács Viktor

A 2002-ben alapított Év Pincészete díj elnyeréséhez számos kritériumnak kell megfelelni, mely többek között magába foglalja a borok minőségét, a pincészet külső megjelenését, a borászati közélettel való kapcsolatot, a külföldi és belföldi piacon lévő jelenlétet, valamint a borászati technológiában elért fejlesztéseket egyaránt. Mindezeknek a hátterét azoban a régi értékek megőrzése és az újítás iránti igény, a haladás adja, melyet Mészáros Pál és fia, Péter együttesen képviselnek. Péter nevéhez fűződnek utóbbiak, akinek a keze közül került ki a Bubi elnevezésű, gyöngyöző bor.

Olaszországi nyaralásaink során találkoztunk a könnyű, szénsavas borokkal, melyek nyáron igazi felüdülést jelentenek az embernek. Ott gondolkodtunk el azon, hogy milyen jó lenne Magyarországon is meghonosítani ezt a típust, majd 2010-ben megalkottuk a Bubi Chardonnay és a Bubi Pinot Noir Rosé borainkat. Az országban is az elsők között, míg a Szekszárdi borvidéken az egyetlenek voltunk, akik gyöngyöző bort készítettek. Rendkívül nagy sikere volt és van a mai napig – meséli Péter.

A borerjesztésben, a bor érlelésben azonban ugyanúgy keressük az új dolgokat, igyekszünk új termékekkel megcélozni a piacot, valamint a régi termékeket is egy kicsit új minőségben elkészíteni. A város ipari területén, a Damjanich utcában található borfeldolgozó üzemünk, mely modern szőlőfeldolgozó gépeket, hűthető-fűthető, programozható erjesztőket foglal magában. Külön erjesztőrész van a fehér, a rozé és a vörös boroknak. Míg előbbi kettő reduktív technológiával, acéltartályban, irányított erjesztésel, addig a vörösborok automata erjesztőtartályokban készülnek. Ezeknél be lehet állítani, hogy óránként-kétóránként macerálja, forgassa a gép a cefrét, ezáltal nagyon jó színanyagokat, illetve jó extraktot lehet kinyerni, végül pedig nagyon jó minőségű vörösborokat készíteni.

A Mészáros-borokkal nemcsak hazánkban, de külföldön is találkozhatnak a borkedvelők. A borok többféle kategóriában és évjáratban jelennek meg, így külön-külön számos igényt lefedve húszféle borral számolhatunk. Belföldön vendéglátóhelyeken, éttermekben, szállodákban, borszaküzletekben, illetve hiper- és szupermarketekben is megtalálhatóak a boraink. Ami az exportálást illeti, elég sok országba szállítunk most már, többek között Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, valamint kicsit távolabbra tekintve az USÁ-ba, Kínába és Vietnámba – árulja el Péter. A pincészet azonban nemcsak export terén épített ki nemzetközi kapcsolatokat, hiszen számos tanulmányúton vettek részt, így jutottak el Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Kaliforniába, Chilébe és Argentínába.

A pincészetünkre jellemző innovációhoz hozzátartozik, hogy új dolgokat tapasztaljunk, és próbáljuk meg ezeket beilleszteni a hagyományos szekszárdi borászkodásunkba – vélekedik Péter.

És bár ezeket nem lehet egy az egyben átültetni a sajátunkra, hiszen még magyarországi viszonylatban is borvidékenként különbözőségek vannak, az elvek és a filozófia az, amit igyekszünk beépíteni a lehetőségeinkbe. Célunk, hogy a legmodernebb technológiákat, illetve az azokon alapuló eszközöket mi is beszerezzük, és megpróbáljunk magas színvonalú borokat készíteni. Úgy gondolom, részben emiatt is tudunk piacképesek lenni és talpon maradni – veszi át a szót Mészáros Pál.

A Mészáros Borház és Pincészet 2004 óta minden évben több országos és külföldi díjat egyaránt magáénak tudhat. Amikor arról kérdezzük a pincészet névadóját, hogy melyik ezek közül a legfontosabb számára, egyből

kettőt említ: Egyrészről a Város bora kitüntetés, melyet eddig négyszer hirdettek meg, és ebből háromszor mi nyertünk. Szekszárdon ez nagyon nagy presztízsű. Másrészről az Év pincészete díj szintúgy jelentős kitüntetésnek számít. Ez nagy elismerés az egész családunknak, hiszen a családi összetartásnak, s annak hogy mindenki kiveszi a részét a munkából, érhettük és érhetjük el ezeket az eredményeket. A díj pedig nemcsak azt jelenti, hogy jók a boraink, hanem a mögötte álló tudományos és közéleti munkát, az innovatív törekvéseinket is figyelembe vették. Ez tulajdonképpen egy életműdíjként is felfogható. 

Legolvasottabb
Legfrissebb