Kérem Várjon!
Cikkek
Az igazi agancsos kóla
Látogatás az Agancsos Pincénél
Radics M. Péter
2010 október 21.

Kovács Zoltánnak kevés volt a hivatásos tűzoltói lét, a huszonnégy órás műszakokat borászkodással pihente ki. A családi pince 2006-ban vette fel az Agancsos nevet, és ajánlott állomásává vált egy jó villányi bortúrának.

A Baranya megyei Kátolyról származó Kovács Zoltán felesége, Éva révén került Villányba. A fokozatosan fejlődő családi pincészet 1990 óta működik, nehéz elhinni, hogy a hivatásos tűzoltóként dolgozó férfi szabadidejében bírta, hogy a borkészítéssel foglalkozzon. Mivel a vállalkozás a befektetett odafigyelést és munkát egyre jobban meghálálta, a család fővállalkozásává vált, és 2006-ban felvette az Agancsos nevet. Nem csak azért választották ezt, mert Kovács úr egyébként szenvedélyes vadász (a villányi pince falát ma is díszíti néhány „agancsos” trófea), hanem mert a borászat szőlőinek egy része az Agancsos dűlőben található.

A borokat hat hektáron gazdálkodva, olaszrizling, portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc és pinot noir fajtákból készítik. A fokozatos fejlődéssel együtt járt a megfelelő hozamkorlátozás kialakítása is, mára a pincészet minden palackos bora a legmagasabb minőségi kívánalmaknak is megfelelve készül. A Villányi Capitalis nevet viselő cabernet franc-ra mi idén nyáron azért figyeltünk fel, mert a 2006-os évjárat bekerült a Pannon Borrégió 25 legjobb bora közé. „Nem hordunk minden bort minden versenyre, de egy-egy figyelemre méltó elismeréssel már szinte mindegyik termékünk büszkélkedhet” – mondta ottjártunkkor Kovács Zoltán.

Persze az organikus, a bevételeket fokozatosan visszaforgató fejlesztéseknek kétségtelen hátránya, hogy semmi sem történik egyik pillanatról a másikra. A villányi főutca egyik szép átalakított présházában kialakított borozó persze most is vonzza a vendégeket. A fokozatos területbővítések révén az Agancsos pincéhez került egy gyönyörű régi présház is, remek kilátással a közeli Horvátországra. Kovácsék most ennek felújítását, kibővítését tervezik, hiszen számtalan remek módon lehetne kihasználni a vendégforgalomban a régi épületet.
Lehet, hogy ezt a tervet már Kovácsék két lánya valósítja majd meg, hiszen mindkét fiatal hölgy turisztikai tanulmányokat folytat (közép- és felsőfokon). A vendéglátásban erős pincészetet bekapcsolódásuk csak tovább erősítené.
 

Címkék