Kérem Várjon!
Cikkek
Bor és turizmus
Konferencia élőben, Szekszárdról
zoranka
2013 május 08.

Megint újjal kísérletezünk. Élőben követjük a szekszárdi Bor és turizmus konferencia eseményeit, előadásait. Este itt kékfrankos boregyetemi kóstoló is lesz, arról majd kollégánk számol be bővebben, de kettőtől ötig élőben tudósítunk, mi is aktuális ma a borturisztikában. A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán zajló tudományos tanácskozás remélhetőleg sok érdekességgel szolgál majd, szemelgetünk természetesen, a szűrőnkön a lényeg jön át.

13.45
A konferenciát dr. Horváth Béla dékán nyitotta meg, két boregyetemi program között némi tudomány is, tegnap ugyanis Pécsett vendégszerepelt a BorKultúra szabadEgyetem, nagy sikerrel, kilencven résztvevő előtt a négy régiós borvidék talán legismertebb nevei és kiváló boraik mutatkoztak be - erről részletesen fotókkal illusztrálva is beszámolunk. Ma hazai pályán kékfrankosokat kóstolnak majd, előtte azonban konferenciázunk.

14.00 
Dr. Szabó Géza (PTE TTK és Falusi Turizmus Szövetség) éppen a stifoldereknél tart a helyi termékek és autentikus ízek bemutatásában. Még szerencse, hogy ebédeltünk. A Dél-Dunántúli Helyi Termék védjegy bevezetését tervezik, nem is rossz ez, kérdés, hogy a védjegyek, logók tömegében mit is vesz észre a felhasználó. A borgasztronómiai fesztiválok kategorizálásáról beszélünk: borünnep, borgasztronómia, borkultúra, szüreti fesztiválok, no és mindez egy országos térképen elhelyezve.

14.25
Bognár Angéla, a Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter menedzsere az előadói helyen, a falusi turizmus helyzetéről, a klaszterszervezésről, az eddigi eredményekről hallunk eddig beszámolót. Ökoporták, zöld falusi turizmus, üdülés a borosgazdánál, sok jó ötlet, ihlet hangzott el, odafigyelünk rájuk a későbbiekben. Angélát Gonda Tibor váltja (a Pécs-Mecseki Borút elnöke), aki a klaszterekről tart előadást. "Kölcsönösen együttműködő cégek, szakosodott beszállítók, szolgáltatók, kapcsolódó iparágak cégeinek és velük kapcsolatban álló intézmények (egyetemek, állami szervezetek, ügynökségek, szakmai egyesületek, kereskedelmi szövetségek) földrajzi koncentrációja, melyeket egy adott témában/területen hasonlóságaik és egymást kiegészítő jellemzőik kapcsolnak össze", mondja róluk Porter. Idehaza 2000 óta vannak klaszterek, a turizmusban 2010-től vannak aktívabban jelen, talán mégsem eléggé ismertek. A régió turisztikai klasztereiről most viszont kaptunk alapos összefoglalást.

15.00
És jön a borturizmus, Kovács Boglárka Dóra, a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter menedzserének előadásában már szívünkhöz egyre közelebbi témákról eshet szó. Ami a régiónkban van: 4 borvidék, 5 borút egyesület, 142 minősített borturisztikai szolgáltató. A borklaszter első szakasza 2010-2012 között volt, fél év szünet után a folytatás 2013-2014 között lesz, azaz van már folyamatban. Programtervek, fesztiválok, lesznek workshopok (mi is nyertünk egyet, hurrá, bormédia-bormarketing június 15-én délelőtt!!!). És a képzések, amik jók voltak, folytatódnak, lesz középfokú WSET például. A borklaszter borai elérhetőek ezentúl a pannonborboltban is, nofene, terjeszkednek a szomszédok. Vannak tervek, vannak ötletek, hajrá!

És most kávészünet.

És folytatjuk.

15.50
Berlinger Attila, a szekszárdi turisztikai cég vezetője és a TDM menedzsere mutatja be a TDM megalapításának történetét, a céljaikat. A Garay Pince átalakítása is szóba került, amiből élménypince lesz a város központjában, 2014-ben ez már megvalósulhat, mellette kap helyet az új Tourinform iroda is. Sok az információ, fárad a publikum.

16.30
A foglalkoztatás-bővítés lehetőségei a kertészeti ágazatban és a borászatoknál. E téma jön most, Huszti Zsolt és Raffay Zoltán anyaga, a munkahely-teremtés nem érdektelen, de a pilledő tekintetek felélénkítésére nagy manőverre lenne szükség. És kezd vicces is lenni, Marx-idézet és alvó alkoholisták fotói jönnek a vetítőből. Eljutottunk a Multilevel Telek Mutyiig és a kapitalista mezőgazdasághoz, ébredezünk. Bocs, hogy nem frissülünk. Már visszapilledtünk, meleg van, nincs levegő, a kertészeti költségtényezők altatnak.

Borról egyre kevesebb szó van, turizmusról se sokkal több. Lassan öt óra, még van hátra egy-két előadás, de mi kikapcsolódunk, köszönjük a lehetőséget, a figyelmet, ennyi volt, népek, pakolunk és megyünk kávézni.

17.00
Állj, megállj, még egy kicsit maradunk, Kovács Gyöngyi (Károly Róbert Főiskola) előadásának témája érdekes, ez lesz az utolsó, illik is bevárni. A környezettudatosság, a modern éttermi kultúra és a borfogyasztási szokások kapcsolódása hazánkban. Mi a gond a turistákkal? Ki figyel a zöld szállodákra és zöld éttermekre? A McDonald's a legzöldebb étterem a világon??? Tudjuk-e, mi a fair-trade? A zöld étteremnél mire is kell figyelni: hulladékgazdékodás, az energia felhasználása, az ételek fogalma és használata... 

Helyi specialitás-e a pörkölt? Milyenek a borfogyaszztási szokásaink? Félédes vörös a kedvenc továbbra is? Súlyos adatok, érdekes felmérések. Jó volt kicsit odafigyelni a borra és ételekre is a végén. Köszönjük.

És most tényeg kikapcs. Kihűl a kávénk, sietünk.

Legolvasottabb
Legfrissebb