Kérem Várjon!
Cikkek
Aranyos kóstoló
A legjobbak Szekszárdról
szaboberni
2013 május 09.

A Szekszárdi borvidék borversenyének aranyérmes palackos borainak kóstolóját április 27-én a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar aulájában rendezték meg. A versenyen 14 pincészet 47 bora nyert aranyérmet. A már hagyományos kóstolórendezvény során a legjobbnak ítélt borok nagy részét meg is kóstolhatták az érdeklődök. 

A borvidék egyik legrangosabb megmérettetesén a szekszárdi és bátaszéki hegyközség azon tagjai vehetnek részt, akik a benevezett mintából legalább 3 hektoliterrel, palackos bor esetén pedig legalább 500 palackkal rendelkeznek. A mintagyűjtés március 13-án és 14-én történt, egy héttel a versenyt megelőzően.

A több mint kétszáz beküldött bormintáról nyolc bizottság döntött. A bizottságonként 5-6 főből álló zsűriben a helyieken kívül egri, tokaji, villányi, balatoni borászok, több helyről érkezett borszakértők, borszakírók egyaránt részt vállaltak, egy-egy vörösbort juttatva tovább a hat szekszárdi borászból álló csúcszsűrinek a végső megítélésre. A  legtöbben bikavérrel, cuvée borokkal, kékfrankossal és kadarkával neveztek. Utóbbiból az elmúlt éveket figyelembe véve idén küldtek be a legtöbbet, összesen 29 tételt.

                                                                                                         Fotók: Kovács Viktor

Az ünnepélyes eredményhirdetést április 27-én rendezték meg a Szent György-napi Borünnep keretében, melyet idén 15. alkalommal rendezett meg a város. Immár hagyománnyá vált, hogy a verseny során megválasztják az adott év legjobb kékfrankosát, kadarkáját, bikavérét, a legjobb vörösbort, a legjobb hordós bort, a legeredményesebb borászatot, valamint Szekszárd Város borát.

Idén ez a következőképpen alakult. A Legjobb hordós borért járó díjat a Bodri Pincészet kapta, a legszebb kadarka Bősz Adriáné lett, a Legjobb Kékfrankos Taklerék 2009-es Görögszói Kékfrankosa, valamint a Legjobb Vörösborért járó címet szintén Takler Ferenc 2011-es évjáratú Syrah Reserve bora nyerte el. Először került ki győztesen syrah bor Szekszárdon, eddig ugyanis kékfrankost, cabernet-t, merlot-ot, és házasítás borokat ítéltek a legjobbnak, így a történelmi borvidéken még nem régóta jelen levő francia eredetű fajta győzelme meglepő volt. Ugyanitt jegyezzük meg, hogy a Takler Pince az egy nagyarany, négy arany és két ezüstérmével összesítettben az idei év Legeredményesebb Borászata címet is a magáénak tudhatja. A Legjobb Bikavér Sebestyén Csaba pincéjéből került ki, egyben ez a 2009-es évjáratú Iván-völgyi Bikavér megkapta a “Szekszárd Város Bora 2013” kitüntető címet is. (Díjakról és különdíjakról itt is hírt adtunk.)

Az odaítélt 47 aranyérmen túl, 14 ezüstérem is gazdára talált. Utóbbiak között található egy fehér és egy rosé bor, bár kétség kívül a mezőnyt a vörös borok uralták.

Az IGYK aulájában 12 borász kínálta jobbnál-jobb borait, melyre szép számmal voltak kíváncsiak nemcsak a helyi lakosok, de az ország számos pontjáról érkező borkedvelők, borújságírók és borbloggererek egyaránt.