Kérem Várjon!
Cikkek
Elméleti Balaton
Egy bor: Bujdosó Cirkáló 2018 (Balatonboglár)
Győrffy Zoltán
2020 április 06.
A hétvégén beköszönt az igazi tavasz. Kipakoltuk hát a kerti bútorokat, olvasás, lazítás, egy pohár bor, miközben kislányom a szomszéd bácsival társalog, Feri az új barátja, a karantén-távolság persze megvan, jó két méterre, kerítésen át zajlik a randi, Feri közben a szőlőlugas tartószerkezetét igyekszik kicserélni, segítenék, de hát a karantén és a távolság tartás most nem csak kifogás. Úgyhogy nyitott szemmel utazok a kertben, irány a Balaton!

Valójában Blanka is és én is a Balatonon lennénk sokkal szívesebben, 2020 tavasza eddig azonban a #maradjotthon jegyében zajlik. A Balaton a pécsiek többségének egyértelműen a Dél-Balatont jelenti. A déli parton nyáron könnyebb ismerős pécsi arccal összefutni, mint a Király utcában, már pontosan tudom, melyik kocsmában és sütödében kinek hol a törzsasztala.

Az első élményeim így a Bujdosó-borokkal az árusító hordók, a hordó-házikók, ahol a nép folyóban és palackban mért borokért állt sorba a sétányokon. A hordókra mintha előbb emlékeznék, mint mikor már a tudatos borkedvelők táborába léptem, de lehet csak annyiszor láttam őket. A balatonlellei nyaralásaink alatt, bár akkor már mint kezdő kigyermekes szülők érkeztünk vissza a fiatalkori emlékek színhelyére, egy-két palack Bujdosó mindig pukkant.

Nekem ezek a borok már valószínűleg mindig a déli partot jelentik, a Kishegyet, a nádast, a Nádfedeles halsütödét, a hosszú sétákat, közös biciklizéseket, a kisgyerekes korai vacsorákat a Kistücsökben, mindent bennük kell találnom, hogy igazán dél-balatoniak legyenek...

Blanka most került abba a korban, amikor mindezt már nagyon élvezi, élvezné és csak remélni tudom, hogy nem marad ki sem idén, sem később az életéből, ahogy a bátyja is hihetetlen módon tudott pillanatok alatt balatonivá válni.

Na de míg ezt írom, már beesteledett, a kerti bútor éjszakásítva, a délutáni nap már csak emlék, akár a Balaton. A bor viszont az asztalon, egy kis Mesetallér is került elő hozzá, a tepertőset választottam és nem is rossz.

A Cirkáló rajnai rizling és olaszrizling, elvileg fele-fele arányban, de ezt még egy régebbi évjáratnál olvastam róla. Illatban egyre jobban rajnais, aztán kortyban megjelenik az olasz, de a vége megint a rajnaié. Az orr leginkább őszibarackot érez, egy lehetletnyi benzinkúttal és nagyon halvány fűszerfiókkal együtt. Kortyban barackos, de mintha a kajszi erősödne, van némi kerekítő, gömbölyítő édesfűszer is, meg édes, ropogós, piros alma. Csúszik. Kedves. Nem könnyed, nem a laza fröccsbor. De nem is nehezül el tőle az ember. A nap végére a palack elfogy.

Nem gondolok bele túlzott nagyságot, de érzem a kedvességét, tartalmasságát, báját. Érzem benne a Balatont, a déli partot szélben és napsütésben, ha mindig ilyet töltöttek volna ott nekem, már rég odaköltöztem volna. Úgyhogy 86/100 pont legalább megjár érte.

Most akciós a Pannon Borboltnál.