Kérem Várjon!
Cikkek
Éves kötelező körök
Borfesztivál a Várban
bori
2013 szeptember 11.

Bár a hét közepére még esőt mondanak, szerdán elkezdődik a Budavári Borfesztivál. Mi is csak reménykedünk benne, hogy az eső nem lesz tartós, mert az első napon kezdjük el terjeszteni a Pécsi Borozó őszi számát. És ha már arra járunk, biztos kóstolunk is valamit.

A Budavári Borfesztivál minden évben kötelező. Nem is feltétlen a pénteki-szombat esti tömegborozás élménye miatt, sokkal inkább, mert nagyon sok baráttal, ismerőssel szinte csak itt találkozunk biztosan, minden esztendőben.

Az idén a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter is ott lesz szeptember 11. és 15. között a Villányi Korzó elején, a 120-as számú házikóban a déli csúcsokat kóstoltatják a Bakonyi, Danubiana, Fritz, Hárs, Hetényi, Jackfall, Matias, Polgár, Radó, Szeleshát, Szent Gaál, Vitis és a Wekler pincészetektől. Ha másutt elfogyna a Pécsi Borozó őszi száma, itt biztosan lesz, háromezer példányt viszünk fel szerdán a Várba.

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el. Valami titkuk biztosan van. A nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is megismerhet a Borfesztiválon.

Az idei Borfesztivál díszvendége Portugália, amely borai mellett az ország gasztronómiájával, kultúrájával is bemutatkozik. A színpadon mind az öt nap a kultúráról szól: világzene, népzene és jazz minden mennyiségben.

Mi pedig szerda délután elindulunk a kötelező körökre, vár ránk Tokaj, Eger, Sopron, a balatoni borok, innen-onnan egy kis tervezetlen meglepetés, hogy aztán az esték mindig az ismerős, olyankorra már határozottan derűs szekszárdi-villányi standok közelében érjenek véget. Akinek kedve tartja, jöjjön fel a Várba, hétvégére már az idő is kiderül.