Kérem Várjon!
Cikkek
Féltucat Füleky
Megérkeztek a 2017-es száraz borok
Ercsey Dániel
2018 szeptember 11.

Kötetlen kóstolón mutatta be a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet a legújabb száraz borait a budapesti közönségnek. Féltucat bort kóstolhattunk meg és az összbenyomás egyelőre kerek.

Az elegáns hegyvidéki villában a könnyed Fülöp és sárgamuskotály tételek mellett négy dűlőszelektált bor is kóstolható volt 2017-ből.

Aki még nem tudná, a pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A birtok központjául szolgáló, ízlésesen felújított barokk kúria közvetlenül a csodás XIII. századi templom szomszédságában áll, mellette az Év Ipari Épülete 2011 díjat elnyert borászat.

Fotó: Doma Tamás, WineSofa

A 25 hektárról évről évre Brezovcsik György kezei alatt születnek meg az elegáns Füleky borok, köztük mindig önállóan legalább egy Kabar is, amit Gyuri édesapja keresztezett a Hárslevelű és a Bouvier fajtákból.

Aki az alábbi videó, a fotók, vagy egyszerűen csak a borleírások miatt beleszeretne a tájba, kedvet kapna egy kóstolóhoz, netán szívesen megszállna a kúriában, az érdeklődjön a birtoknál és keresse Szabó Hajnalkát!

Most pedig nézzük, hogy mit adott 2017 a Füleky birtoknak és általuk nekünk:

Muskotály 2017

Déligyümölcsök és citrusok, ananász és fehér virágok az illatban. Mentes szinte minden parfümösségtől, emlékeztet egy elegáns sauvignon blancra, friss mégis érett illatával. Kóstolva feszes szerkezetet kapunk, penge savakkal, élénk citrusos ízjegyekkel és meszes-ásványos aromával a lecsengésben. (87/100 pont)

Fülöp 2017

A száraz verzióról van szó, merthogy van belőle édes is! Az illat egyszerre édeskés és keserű, van benne naspolya, egres, reszelt alma és zöldfűszerek is. Egyértelműen oxidált. A korty ezzel szemben friss és inkább zöldes jegyeket hordoz, az oxidáltság a lecsengésben bukkan fel újra. (79/100 pont)

Fotó: Ercsey Dániel

Kabar Vinnai 2017

Érett barack és almavirág az illatban. A test közepes, kerek savak és visszafogott elegancia jellemzi. Az ízképben Érett alma, körte, zöldalma, a lecsengése elképesztően hosszú. Csodás, nagy bor! (90/100 pont)

A tarcali Vinnai-dűlő termése, vagyis löszös területről származik. A dűlő első említése 1707-re datálható, nevét a Zemplén vármegyei, köznemesi származású Vinnai családról nyerte. Az egykori tarcali Mézes-málon fekvő dűlő besorolása történelmi III. osztály.

Fotó: Ercsey Dániel

Hárslevelű Úrágya 2017

Visszafogott illatvilág fehér virágokkal, érett mandarinnal és pici füsttel. Krémes textúra, a korty inkább széles semmint mély, az ízben érett fehér húsú gyümölcsök tobzódnak. A lecsengésben újra előkerül a füst. Már most, ilyen fiatalon is könnyen megközelíthető bor. (87/100 pont)

Az Úrágya Mád egyik ikonikus termőterülete, de a borvidéki legendárium is sokat köszönhet neki. Itt született meg ugyanis a nagy száraz furmint archetípusa a 2000-es évjáratból. Mádról nézve a dűlő fölött nyugszik le a nap, innen nyerte nevét is, a hely ahol az Úr megpihen. Sokan szakrális helynek tartják, valóban elképesztő ereje van a helynek, ha ott ér minket a napnyugta.

Fotó: Ercsey Dániel

Furmint Mestervölgy 2017

A furmintra egyáltalán nem jellemző módon szinte parfümös illat ami némi levegőztetés után virágos jegyekbe megy át. Kóstolva elegáns, már-már légiesen könnyed szerkezet, alma és citrusok, édesfűszerek és egy kis élesztős jegy is felbukkan. Vibráló karakter, már most jól iható, de még sokáig az is marad! (88/100 pont)

A Mestervölgy tarcali dűlő, löszös nyiroktalaj alkotja. Mikroklímáját tekintve a hűvösebb területek közé tartozik, nevét talán a tarcali mesteremberekről nyerte akiknek erre voltak a parcelláik. A Füleky Pince már a kezdetektől kommunikálja a dűlőt, később a tarcali Basilicus is felzárkózótt melléjük.

 Fotó: Ercsey Dániel

Furmint Király 2017

Zárkózott illat, csak minimális édes citrus, egy kis tűzkő és egres fedezhető fel benne, de ez nem is meglepő. A Király-dűlő borai nem frissen a legszebbek! Kóstolva nagy testet kapuk, szinte teljesen betölti a szájat, a mindent elsöprő mineralitás mellett egy hűvös-mentás ízjeggyel, ami izgalmassá teszi a bort. Igazi mádi karatker, telt, kerek és nagyon hosszú. (90/100 pont)

Király-dűlő, Mád. Történelmi I. osztály, melynek első említése 1280-ban bukkan fel. Birtokosai között megtaláljuk a Szapolyai családot, a Rákócziakat, a királyi udvart és a pálos majd a piarista rendet is. Vulkanikus alapkőzet, ikonikus termőhely.

Legolvasottabb
Legfrissebb