Kérem Várjon!
Cikkek
Házibuli Belgrádban
Ercsey Dániel
2023 November 16.

A Todorovic borászat négy borát egy belvárosi galériában, a hatodik emeleten kóstolhattam meg, tulajdonképpen egy konyhában, egy kenyai miniszter, néhány francia művész és két orosz maffiózó társaságában…

Azt hittem el fogok késni. A belgrádi dugó ugyanis nem tréfadolog, a pesti verziója maximum a kistestvér szerepét játszhatja el, vagyis ha Belgrádban bedugul a forgalom, akkor se ki, se be, se nyő. A Todorovic borászat sajt és bor kóstolójára igyekeztem, meglépve a kötelező program, nevesen a Sapat borászat meglátogatása alól. Voltam már tavaly, igaz, azóta új borok születtek egy új borász kezei között, és kábé Michelin csillagos szintre fejlesztették az éttermüket is, de sokkal többet nyomott a latban, hogy találkozhassak Bukovics Martinnal (Gemist), Zsiga Gyurival (Danube Wines) és persze a belgrádi magyar konzullal, aki évfolyamtársam volt a MÚOSZ újságíró sulijában.

Az egész szürreálisan indult, elsőként értem a megadott címre és vártam a ház előtt, amikor megszólított egy fickó szerbül, majd mikor angolul feleltem, hogy sajnos nem értem, azonnal átváltott franciára. (Nem értem, van rajtam egy felirat itt Belgrádban, hogy ‘beszéljetek hozzám franciául’?) Kiderült, hogy ő is ide érkezett, váltottunk pár szót Franciaországról, aztán felment. Tíz perccel később, amikor már mindenki megérkezett, utánamentünk. A galériában kiderült, hogy a tulajdonos Franciaországban született szerb, az egész kóstoló-party frankofón volt, kenyaiakkal, törökökkel, angol kereskedőkkel és franciául beszélő oroszokkal, plusz mi négyen, egy (jelenleg) Prágában élő magyar, egy angliai magyar, egy Szerbiában élő magyar és én, kavarogtak körülöttünk a nyelvek, az angol, a francia, a szerb, a magyar, a török, a szuahéli, miközben ott volt ez a négy bor,  köztük az általam valaha kóstolt legjobb vranac, amitől a szavam is elállt. Eközben a francia-szerb tulajdonos kedvesen csacsogott velem arról, hogy nem csak én vagyok wannabe pied-noir, hanem az unokatestvére is, akiről kórházat neveztek el Algériában. Mondom, szürreális volt az egész!

A Todorovic borászat 30 hektáron organikus, a kóstoló után pedig csak egyet tudok biztosan, meg szeretném látogatni őket valamikor!

Sauvignon blanc 2022

Nyoma sincs a megszokott vágott fűnek, csalánnak vagy éppen a trópusi gyümölcsöknek, van helyette alma és más fehér húsú gyümölcsök és egy rendkívül izgalmas mineralitás, mintha sancerre-i bort kóstolnánk. A test közepes, a savak élénkek de nem élesek, az aromatika hűvösen elegáns, mentás-körtés, tűzköves. 91/100 pont

Chardonnay 2021

Burgundi stílusra hajaz, de azon belül a kevésbé fás vonalra, déligyümölcsökkel és fehérborssal. Kóstolva széles a korty, kerek savakkal, krémes, de nem nehézkes, körtés-almás ízekkel és hosszú lecsengéssel. Szép bor! 89/100 pont

Merlot 2020

Illatában szilva és meggy, cseresznye és egy pici szegfűszeg. Kóstolva közepesnél picit nagyobb test, lendületes savak, kirobbanó gyümölcsösség. Brutál jól iható, bármikor, bárkinek ajánlanám, ez az a bor, amivel nem lehet melléfogni! 88/100 pont

Opus vranac 2019

Utólag tudtam meg, hogy 5% cabernet sauvignon is van benne, de ez semmit nem von le az első ítéletből, miszerint ez minden idők egyik legjobb, legelegánsabb vranaca. Eleve nem olyan sötét, szinte fekete, mint a legtöbb vranac és az alkohol is moderáltabb (14%), miközben az illatban szinte tobzódnak a fekete bogyós erdei gyümölcsök. Kóstolva aztán szép hordófűszerek, lehengerlő gyümölcsösség, főleg szeder, pici szilva és fekete cseresznye, lendületes savak, nagy test, az egész bor él és virul, sőt, másokat is életre kelt! 93/100 pont