Kérem Várjon!
Cikkek
Hiszünk egymásban, hiszünk a villányi borban
Borászportré: Linbrunn Pincészet, Villány
Pécsi Borozó
2014 július 22.
Ha jól emlékszem, akkor először a 2013-as Portugieser du Monde-on találkoztam a Linbrunn Pincészet nevével (a név Linbrunn Paula néni, az alapító Kertész Jenő édesanyja előtti tisztelgésből ered). Az ismeretlen felé irányuló kíváncsiságomon kívül nem igazán fűztem hozzájuk túl sok gondolatot, de aztán szereztek azon a borversenyen két szép ezüstérmet, s azóta is szinte mindenhol ott vannak. A 2010-ben alapított pincészet egyik képviselőjével, Farkas Dorottyával beszélgettem az elmúlt évek tapasztalatairól.

Mi volt a 2010 óta eltelt időszakban a legfontosabb tapasztalat?

Hogy szőlőt nevelni munka, bort készíteni alkotás. Minden szüret, minden dűlő és évjárat más. Hogy néha jó imádkozni az égiekhez, mikor jöjjön eső és mikor ne. És ami talán az egyik legfontosabb: az elmúlt időszakban a család még összetartóbb lett. A közös ötletelés, a közös munka nagyon összehangolt minket. Hiszünk egymásban, a borainkban és hiszünk a villányi borban.

A villányi kötődés mellett a pincészetetek minimum kétlaki, hogy sikerül összeegyeztetni ezt a fajta tagoltságot?

Pincészetünk többlaki. Első helyünk ahol a szőlők „laknak”, hiszen számunkra ott kezdődik a bor. Ültetvényeink főleg a Szársomlyó Remete-dűlőjében, valamint a kisharsányi Bocorban és a Hajdúson vannak. Budapesten a nagynénémék dolgoznak, ők innen fordultak vissza Villányba a szőlőhöz és a borhoz. Zuglóban alakítottak ki palackos érlelőt, tárolót és egy kis vinotékát. A borok Villányban születnek, míg az értékesítés Budapesten zajlik. Nem tudunk mindig mindenhol ott lenni, de a borászat egyébként is rengeteg utazással jár, és tartalmas, izgalmas beszélgetésekre ad lehetőséget. Az unokahúgommal például rengeteget szoktunk nevetni útközben.

Kvassay Levente a borászotok. Mi változott mióta ő a színre lépett nálatok, miért volt szükséges egyáltalán új borász alkalmazása?

Újonnan telepített és egymás után termőre forduló ültetvényeink miatt több lett a szőlő, megnőtt a munkaigény. Ekkora mennyiségű feldolgozás egy szakmailag toppon lévő, jól képzett ember segítségét kívánta. Legalább ennyire fontos, hogy szerettünk volna még jobb, még szebb borokat a gyönyörű szőlőinkből. Amikor az együttműködés mellett döntöttünk, döntő szempont volt számunkra szakmai múltja, elért eredményei, az, hogy ismertük a családját, tudtuk mit várhatunk, remélhetünk ebből a kapcsolatból. Leventének lényeges a saját borászata és ezzel a „hozománnyal” fogadtuk el őt. Egyébként Wunderlich Lojzi bácsi azt mondta róla, hogy az egyik legtehetségesebb fiatal villányi borász – ennél jobb ajánlólevél nem is kellett hozzá.

Mik a hosszú távú terveitek, milyen fejlesztéseket, beruházásokat tartotok most szem előtt, mi fogalmazódjon meg a mindenkori emberben, ha kimondja, hogy Linbrunn Pincészet?

Minőségi villányi borokat készítő, szerethető pincészet szeretnénk lenni. Szeretnénk az adott szőlőtermésből a maximumot kihozni, elsősorban tiszta, tradicionális ízekre törekedni. Szeretnénk idővel olyanokat hallani, hogy „jaj, abból a finom Linbrunn borból ittunk a múltkor.” vagy: „Linbrunn logó van ezen a palackon? Akkor ez csak jó bor lehet!” Szeretnénk, hogy a történelmi pincesoron elkészüljön a pincénk felújítása-átalakítása. A feldolgozónkat folyamatosan fejlesztjük, technológiailag is, építészetileg is. A kézi művelés minden értékét szeretnénk megőrizni.

Legolvasottabb
Legfrissebb