Kérem Várjon!
Cikkek
Na, de hol a merlot?
Merlot-boksz a Kalamárisban
Gűth Ervin
2014 november 27.

Ismét Szekszárdot és Villányt mérte össze a legutóbbi Bor-Boksz a Kalamárisban: ezúttal a merlot-k küzdöttek. A fordulókban volt meglepetés is, papírforma is, de az biztos, hogy az utóbbi hetek egyik leghangulatosabb kóstolóján vagyunk túl.

A bevezető elején meg kellett állapítani, hogy a legutóbbi kadarkás bor-boksz több érdeklődőt vonzott, mint a merlot – jelentsen ez bámit is. A Kalamáris egyedi rendezvényeinek a menetrendje egyébként úgy néz ki, hogy öt árkategóriában, két-két bort vakon tesztel a közönség, és az egyes menetek végén kézfeltartással lehet szavazni. Csak ezután hangzik el a szakmai vélemény a két éppen kóstolt bororról és csak ezután derül ki az is, hogy mi volt a poharakban.

Persze, az ár nem lehetne elsődleges szempont egy bor megítélésekor, de ha fogyasztóként kóstolunk, akkor egyáltalán nem mellékes, hogy mennyi az annyi. Ezért is van létjogosultsága egy ilyen, árkategóriákra alapozott megmérettetésnek. Még akkor is, ha ebből fura párosítások állhatnak össze, hiszen egy középkategóriás 2011-es és 2009-es merlot-t nem biztos, hogy van értelme összehasonlítani. De az is igaz, hogy minden esetben a piacon megtalálható tételekről van szó, azaz a küzdő felek valóban egymás konkurensei az adott árszegmensben.

Szabó Zoltán ceremóniamesterként a bevezetőjében felvázolta a fajta eszményi tulajdonságait, illetve a szőlőfajtáról is tartott egy rövid értekezést. Majd versenyen kívül érkezett a belövőbornak szánt Radó Pécsi Merlot 2011, amiben a pár perccel korábban felvázolt fajtajegyeket keresni kellett, de ettől még jó ivóbornak mondanám. Pláne, ha egy évvel korábban került volna a poharamba.

KÖNNYŰSÚLY

Mészáros Szekszárdi Merlot 2012 - Linbrunn Villányi Merlot 2011

Egyik bor sem hozta azt, amit a fajtától elvárnánk, sok tannin és sok fa, kicsit vékony alapanyagok. Simulékonyság, bársonnyosság sehol. Mégis, a közönség könnyen tudott dönteni és hatalmas aránnyal a Linbrunn pince merlot-ja nyerte a fordulót.

VÁLTÓSÚLY

Tüske Szekszárdi Birtok Merlot 2011 – Müller Villányi Merlot 2009  

Itt már a kor alapján nagy bizonyossággal lehetett azonosítani az egyik tételt, és annak ellenére, hogy túl is van már a csúcson - és még némi oda nem illőt is felfedeztünk benne -, mégis ismét egy villányi bor kapta a legtöbb szavazatot, 28:10 arányban, de ezek sem a merlot-ságukkal győztek meg.

KÖZÉPSÚLY

Tringa Szekszárdi Merlot 2009 – Ruppert Villányi Merlot 2011

Itt, az árulkodó jel, ami a termelő azonosításában segítetett, az alkohol volt. Mint utóbb kiderült 17,5%-kal ismerkedhetett meg a közönség, persze ehhez kellő test is párosult. Ezzel szemben egy ízekben, gyümölcsökben és kellemes tanninokban gazdag, végre egy igazán merlot-s merlot-val a Ruppertet hozta ki győztesnek a közönség. Megintcsak nagy fölénnyel.    

NEHÉZSÚLY

Halmosi Szekszárdi 4kezes Merlot 2009 – Bankert & Fia Villányi Merlot Reserved 2009  

Jómagam leginkább ebben a párosításban bizonytalanodtam el, nehezen tudtam csak választani, de a közönség itt is nagyarányú győzelmet hozott ki: az este első szekszárdi nyertesét. Szép illatok, fajtajelleg mindkét borban, de a 4kezes 26 szavazattal egyértelműen nyert.

SZUPERNEHÉZSÚLY

Szeleshát Szekszárdi Nomád Merlot 2009 – Kiss Gábor Villányi Enigma Merlot 2012

Itt is a kor egyértelműen segített az azonosításban, és annak ellenére, hogy bizony túl van már a csúcson, mégiscsak a Szeleshát merlot-ja volt a nyerő. 


Legolvasottabb
Legfrissebb