Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizling, stílus, Csopak
Csopaki Kódex 2019
Jenei Balázs
2019 december 26.
A Csopaki Kódex elsősorban egy stílusiskola, aminek a szépsége, hogy a borok összehasonlítható módon készülnek, Magyarországon szinte egyedülállóan, sajnos – mondták el a csopaki borászok a Csopaki Kódex borok 2019-es budapesti kóstolóján a Kóstolom Borbárban. 

Éppen három éve annak, hogy először Budapesten Csopaki Kódex borokat lehetett kóstolni egymás mellett a ma már nem létező ETAP borbárban. Többségében jó borokat kóstoltunk aznap este, és emlékszem, akkor debütált a Szent Donát pincészet Magma kékfrankosa is, ami külön emlékezetessé tette az estét. Azóta tudjuk, hogy a kékfrankosnak helye van Csopakon, egyre több szép bor készül a Balaton északi partján a fajtából, és lehet a Csopaki Kódex következő fejezetét majd rájuk írják meg a termelők. De mivel ott még nem tartunk, kíváncsi voltam, hogy az elmúlt három évben milyen irányban változtak a Kódex borok. Erre a nemrégiben nagyobbá váló Kóstolom Borbárban volt lehetőség, ahol a termelők maguk meséltek a Kódexről illetve a boraikról több évjáratra is visszatekintve.

A Csopaki Kódexről való gondolkozás nagyjából 10 évvel ezelőtt kezdődött – mondta el a kóstolón Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza és tulajdonosa. A cél az volt, hogy amit 150 éve csopaki bornak ismernek, azt megvédjék és megismertessék az emberekkel. Ezért a Kódex minősítés elérését szigorú szabályokhoz kötik. A termelőnek összesen négy ellenőrzésen kell megfelelnie, amelyet a többi Kódex bort készítő borászat tagjai végeznek el a szőlőben illetve a pincében. Emellett csak azok a borok kaphatják meg a Kódex minősítést, amelyek egy dűlőből készülnek, megfelelnek a Kódex leírásában meghatározott négy pillérnek, amelyek a természetességen, a termőhelyen, a stíluson és a hagyományokon alapulnak, valamint egy ötödik ellenőrzésen, egy független bizottság által elvégzett érzékszervi bírálaton is átmennek. Kovács Tamás elmondta: fontos volt, hogy a termőhely kerüljön bemutatásra, és az azonos stílusnak köszönhetően össze lehessen kóstolni ezeket a borokat.

Szerencsére a csopakiak az évek során nem estek abba a hibába, hogy lazítottak volna elveiken, így történt meg például az, hogy az első 2012-es évben, mikor a szabályozást már létrehozták, nem készült egyetlen Kódex bor sem, mert túl magas alkoholú borok születtek. A stabil háttérnek és hosszútávú munkának köszönhetően 2017-ben bejegyzésre került Csopak, mint eredetvédelmi szabályozás, ezért picit módosult a Kódex borok szabályozása is. 2017 előtt csak olaszrizlingből készülhettek a Kódex borok, azonban a Csopak eredetvédelmi szabályozás engedélyez maximum 15 százalék furmintot a borban, így ezt a változást a Kódexbe is átvezették. A Csopak eredetvédelmi megjelölés a Balatonfüred-Csopaki borvidéken belül létezik egy kisebb, szigorúbb egységként, amit öt település 42 dűlője alkot. Csopaki jelölés alatt hegybort, ami több dűlő házasítása, és dűlőbort lehet csak forgalomba hozni, és a Kódex borok ezen belül léteznek, mint minősített dűlőborok.

A három évvel ezelőttihez képest a borok alapminősége valamelyest emelkedett, ami örömteli, ahogy az is, hogy a korábbi kóstolón szereplő két bor, most is legalább úgy, de inkább jobban szerepelt. Az összesen 18 boros, kissé hosszúra nyúló kóstolón érezhető volt a közös munka, hogy a borászok a Kódexben meghatározott paraméterek között mozognak, ez valóban lehetőséget ad a dűlők közt különbségek bemutatására, azonban mindenkinek van játéktere a saját borászati elképzeléseit is megmutatni a borban. A borok összehasonlítása után nem született meglepetés, a korábbi években is kiemelkedő minőséget mutató tételek voltak az este legjobbjai.

Jásdi Pincészet – Siralomvágó 2015

A Siralomvágó egy összesen 2,5 hektáros dűlő, amiben csak a Jásdi pincészetnek van területe. A bor az egyik legdrágább olaszrizling a hazai piacon, azonban nem véletlen, hogy a polcokon a 2015-ös évjárat van jelenleg. Jásdi Istvánék megtehetik, hogy lassan hozzák ki a piacra ezt a bort, mert nagyon hosszú, és nagyon tartalmas, négy évvel a szüret után még mindig fiatal. Az illata visszafogott, kavicsos, picit sós, citrusos és zöldfűszeres, de emellett elegáns is. A kortyban fehér virágok, alma, citrusosság ízei főként, ami mellett a kavicsos, sós jegyek is feltűnnek. De a bor valójában a tisztaságról, és a szerkezetről szól, a remek savak nagyon egyenessé teszik, és hiába a magas beltartalom, az könnyedén kerül ennek köszönhetően egyensúlyba. Nagy bor, ami még 5, és talán 10 év múlva is képes lesz megmutatni magát. 91-92 pont

Szent Donát – Szent Donát parcella 2017

A Szent Donát parcella a Szitahegy dűlőben található, onnan készül a Szent Donát pincészet egyik legkiemelkedőbb bora. Ez is csak olaszrizling, és ez a bor is legalább szól annyira a szerkezetről, mint a Siralomvágó. Nagyon mély, sokrétű és gazdag illattal nyit, amiben sok a fűszeres, zöldfűszeres jegy, almával, fehérvirágokkal és kicsi mandulával. Az ízben megjelenik egy pici cseresség a rövid héjon áztatásnak köszönhetően, de nem zavaróan, mert csak gazdagabbá teszi a kortyot, ami kellően tartalmas. Közepesnél nagyobb test jellemzi, főként citrusokkal, gyógynövényekkel, sóssággal. Fanyarabb, kevés gyümölcsös jeggyel rendelkező, de elegáns bor, hosszú lecsengéssel. 89-90 pont

Jásdi Pincészet – Lőczedombi 2017

A Jásdi pincészet másik dűlős olaszrizlingje, a Lőczedombi, azonban itt az altalaj vörös permi homokkő, míg a Siralomvágó és a Szent Donát esetében márgáról beszélhetünk. Ennek köszönhetően sokkal kedvesebb a bor, illatában sok fűszer, pici édesség, birses, almás, körtés, gyümölcsös jegyek. Bár még fiatal, és van még ideje, kellően elegáns már ez a bor is. Melegebb tónusú, a kortyot főként a fűszeres jegyek uralják, birskörtés jegyekkel. Szerethető nagyon, szép savakkal. 90-91 pont

Szent Donát – Slikker magnum 2015

Három éve is az egyik legjobb tétel volt még normál palackban, most magnum palackban bizonyított a szintén vörös homokköves altalajú dűlő. A Lőczedombinál érettebb, kifejlődöttebb, elegáns illat, amiben több a gyógynövényes, zöldfűszeres jegy, amihez, alma, körte, citrusok és egy pici gyurmásság társul. A korty még kellően friss, de már némi érettség is társul hozzá, körte, alma, zöldfűszerek, fehér virágok, és némi sós kövesség jellemzi. A savak nem olyan intenzívek, mint a két márgáról származó bornál, de így is szépen tartják a kortyot, ami ennek köszönhetően kevésbé feszes. Közel lehet a legjobb állapotához ez a bor. 89-90 pont

További négy bort emelnék még ki a sorból. A Homola Pincészet Sáfránykert 2018 kevésbé hordós, elegánsabb bor a pince olaszrizlingjei közül. A Guden Birtok SIikker 2017 egy nagyon jól iható, kerek bor, ami az egyház szőlőterületén készül. A Fekete Pincészet Ötsoros 2017 névre hallgató bora, egy oxidatívabb stílusú, hordóban erjesztett és érlelt, alacsonyabb savakkal rendelkező tétel, ami az őszinteségével győzi meg a fogyasztóját. A Petrányi Pincészet Olaszrizling 2018-a bár nem Kódex bor, azonban a hétköznapokra tökéletes választás lehet, mert kellően friss, üdítő, szép almás, körtés jegyei vannak és képes élvezetet nyújtani a fogyasztójának.

Legolvasottabb
Legfrissebb